Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Σε επίσχεση από την Τετάρτη οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ



Σε σχετική γνωμοδότηση επισημαίνεται ότι το εξώδικο που έστειλε η Ένωση στον ΕΟΠΥΥ και τον υπουργό Υγείας, δηλώνει ότι τα μέλη της θα απέχουν από την διενέργεια ιατρικών πράξεων και εξετάσεων στους ασφαλισμένους με κάλυψη της σχετικής δαπάνης από τον Οργανισμό.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Δεν υποχωρούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι πραγματοποιούν κανονικά την επίσχεση που είχαν εξαγγείλει για τις 8 Ιουνίου.

Στο διάστημα αυτό, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους το αντίτιμο της επίσκεψης και θα διεκδικούν το ποσό που δικαιούνται υποβάλλοντας το σχετικό παραστατικό στο Ταμείο τους.


Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έχει αποδεχθεί από τις αρχές του έτους την προσπάθεια της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ να οργανώσει πλήρη εκκαθάριση με έλεγχο στα παραστατικά, για πρώτη φορά στα χρονικά του Οργανισμού, ώστε να αποπληρωθούν επιτέλους και οι υποχρεώσεις που αφορούσαν το 10% από το 2012.

Συμβάλλοντας σε αυτή την προσπάθεια, πρότεινε στη διοίκηση του Οργανισμού, τον έλεγχο της τριγωνικής συναλλαγής της συνταγογράφησης με εστίαση στη χρέωση του ΑΜΚΑ του ασθενούς μέσα από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με απεριόριστο δικαίωμα κυρώσεων από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Η πρόταση αυτή δεν υιοθετήθηκε, αφήνοντας μεταξύ άλλων, πολλά ερωτηματικά για την αδυναμία ανίχνευσης ασύδοτων επιχειρηματικών δράσεων στο χώρο της Υγείας.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, το νομικό πλαίσιο και η πρόσφατη υπουργική απόφαση του ελεγκτικού μηχανισμού, πέραν από την απαράδεκτη καθυστέρηση και στάση πληρωμών, εμπεριέχει αντισυνταγματικές διατάξεις που καταλογίζουν ”αμάχητο τεκμήριο παραβατικότητας”.

Δικαιώματα

Η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ εκτιμά ότι θίγει θεμελιώδη δικαιώματα των γιατρών, χωρίς ουσιαστικό δικαίωμα υπεράσπισης ή ατομικής έφεσης του όποιου αποτελέσματος, καθώς αυτό οδηγεί σε πάγωμα οποιασδήποτε πληρωμής.

Κατηγορεί τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ότι αναφέρεται σε περιπτώσεις αποτελεσμάτων του πρόσφατου ελέγχου, επιχειρώντας να κατασυκοφαντήσει τον ιατρικό κόσμο, μεταμορφώνοντας σκόπιμα τη μεμονωμένη περιπτωσιολογία σε ομαδική παραβατικότητα.

Κάνει λόγο για “οσμή σκανδάλου”, η οποία υπερβαίνει εκείνη των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών και είναι προφανής:

Σύμφωνα με το άρθρο 90 παράγραφος 6 του νόμου 4368, “ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) του ποσού (εκκαθάρισης), το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, διανέμεται στο προσωπικό του Οργανισμού, ανάλογα με τη θέση, το βαθμό του, καθώς και το βαθμό συμμετοχής του τόσο κατά το στάδιο του σχεδιασμού των νέων μεθοδολογιών ελέγχου όσο και κατά το στάδιο διενέργειας των ανωτέρω ελέγχων”.

Γνωμοδότηση

Για τη νομική κάλυψη της επίσχεσης, η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ παραθέτει γνωμοδότηση νομικού, σύμφωνα με την οποία ο όρος “επίσχεση” δεν κυριολεκτεί και έχει καθιερωθεί από τα ΜΜΕ.

Στο εξώδικο που έστειλε η Ένωση στον ΕΟΠΥΥ και τον υπουργό Υγείας, δηλώνει ότι τα μέλη της θα απέχουν από την διενέργεια ιατρικών πράξεων και εξετάσεων στους ασφαλισμένους με κάλυψη της σχετικής δαπάνης από τον ΕΟΠΥΥ.

Θα αξιώνουν την καταβολή της πλήρους αμοιβής τους από τους ασφαλισμένους, αρχής γενομένης από 1ης Ιουνίου 2016 και μέχρι την καταβολή από τον ΕΟΠΥΥ των αμοιβών, που αφορούν τουλάχιστον τον μήνα Ιανουάριο 2016.

Η “παρεξήγηση” αυτή τροφοδότησε μάλλον και την δημοσιοποιηθείσα θέση του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ Τάκη Γεωργακόπουλου, ότι δεν έχει νομική βάση η επίσχεση εργασίας.

6 σχόλια:

  1. ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ...ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΣΕ ΕΠΙΣΧΕΣΗ...ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟΥΣ ΜΠΙΡΣΙΜΗ/ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΜΕ ΥΒΡΕΙΣ, ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΣΕ ΕΠΙΣΧΕΣΗ...ΕΙΝΑΙ 100% ΠΑΓΙΔΑ ΠΟΥ ΕΣΤΗΣΕ Ο ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ...ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΑ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΣΤΟ ΜΠΙΡΣΙΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΡΙΖΕΙ ΤΟΤΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΑΦΗΣΟΥΜΑΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΟΣΚΑΛΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ...ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ!! ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΒΡΕ ΑΔΕΡΦΙΑ ΤΙ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΛΟΓΑ ΑΦΟΥ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΑΛΙΟ,ΝΑΚΑ,ΜΙΑ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΣΤΕ ΤΟ!! ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ !!ΜΕ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΚΟΛΠΑ ΔΕΝ ΓΕΜΙΖΕΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ !!ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΘΑΥΜΑ ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΕ ΤΑ ΨΑΡΙΑ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΥΡΙΟΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟ ΖΩΟ!!!! Παψτε να ζητιανευεται κοψτε τις συμβασεις ΤΕΛΟΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή