Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Μαζί με τις… φθινοπωρινές μπόρες οι πληρωμές Απριλίου του ΕΟΠΥΥ

Posted By: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - Virus.com.gr

Με χαρακτηριστική καθυστέρηση προχωράει η πληρωμή των παρόχων του ΕΟΠΥΥ με τη νέα διαδικασία ελέγχου και αποζημίωσης, ενώ λάθη και παραλείψεις εκ μέρους του Οργανισμού συνεχίζουν να ορθώνουν εμπόδια στη διαδικασία υποβολής των παραστατικών και εκκαθάρισης των σχετικών δαπανών.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο ίδιος ο Οργανισμός, οι τελευταίες υποβολές δαπανών που εκκαθαρίστηκαν αφορούσαν τον περασμένο Μάρτιο, όπου έχουν αποζημιωθεί ή εκδοθεί εντάλματα πληρωμών για το 69% του συνόλου υποβολών των συμβεβλημένων Φυσικοθεραπευτών, το 45,5% του συνόλου υποβολών των Κλινικών (υπηρεσίες κλειστής νοσηλείας) και το 37,4% του συνόλου των υποβολών των Διαγνωστικών.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν περιπτώσεις παρόχων στους οποίους εξακολουθούν να οφείλονται χρήματα για τις υπηρεσίες που παρείχαν τον Φεβρουάριο, ακόμη και τον Ιανουάριο του 2016. Στην πλέον δυσμενή θέση βρίσκονται τα Κέντρα Αποθεραπείας-Αποκατάστασης, τα οποία έχουν αποζημιωθεί ή για τα οποία έχουν εκδοθεί εντάλματα πληρωμής σε ποσοστό 85,5% για τον 1ο μήνα του χρόνου και σε ποσοστό μόλις 68,3% για τον 2ο μήνα του χρόνου! Αντίθετα, πλήρης είναι η εκκαθάριση των υποβληθέντων δαπανών Ιανουαρίου των Πολυϊατρείων και των Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης – Μονάδων Τεχνητού Νεφρού.

Υπενθυμίζεται πως σαν να μην έφτανε η καθυστέρηση στην εκκαθάριση και στην ενταλματοποίηση πληρωμής των παρόχων, τρικλοποδιά στην όλη διαδικασία βάζει και το νέο πρόβλημα που έχει ανακύψει με την εταιρία συλλογής και επεξεργασίας των υποβολών, καθώς και τις εταιρίες ταχυμεταφορών (εδώ).

Σύμφωνα με τη Διοίκηση του Οργανισμού, πάντως, η διαδικασία εξελίσσεται επιτυχώς. «Η λειτουργική ικανότητα του Κέντρου Διαλογής είναι επαρκής και μπορεί να εξυπηρετήσει τις περίπου 12.000 υποβολές που αποστέλλονται μηνιαία, από τους παρόχους μας. Παρακολουθούμε διαρκώς τη διαδικασία, παρεμβαίνουμε όταν χρειάζεται και διασφαλίζουμε την επιτυχή υλοποίηση αυτού του απαιτητικού εγχειρήματος, για πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού. Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση του Οργανισμού βρίσκεται σε συνεργασία με τους παρόχους για τυχόν προτάσεις βελτίωσης της διαδικασίας, με άξονα την προστασία του δημόσιου χρήματος και συμφέροντος καθώς και των πολιτών», δηλώνει σχετικά ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτ. Μπερσίμης. Ο ίδιος εκτιμά, παράλληλα, ότι στις 22 Αυγούστου θα ξεκινήσει η διαδικασία ενταλματοποίησης και πληρωμών των υποβολών Απριλίου.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των ενστάσεων φαίνεται να μειώνεται μήνα με το μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ενστάσεις για τις εκκαθαρίσεις των υποβολών Ιανουαρίου κυμάνθηκαν στο 2,5% και το Μάρτη ίσα που άγγιξαν το 2%. Αν και για το Μάρτιο δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία, καθώς εκκρεμεί η εκκαθάριση χιλιάδων υποβολών, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει ότι ο μικρός και μειούμενος αριθμός των ενστάσεων αποτελεί ένδειξη σταδιακής αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των παρόχων στις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Θα πρέπει, πάντως, να επισημανθεί ότι τόσο οι συμβεβλημένοι γιατροί όσο και άλλοι πάροχοι έχουν εκφράσει τη σφοδρή τους αντίδραση στην επιβάρυνσή τους με παράβολο που αντιστοιχεί σε παρακράτηση ποσοστού 2% για την υποβολή ενστάσεων. Για το θέμα αυτό, μάλιστα, προσφάτως η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ προσέφυγε και στο Συμβούλιο της Επικρατείας (εδώ).

Ακολουθούν αναλυτικά στοιχεία για τις πληρωμές των παρόχων:

Ιαν. 2016 

Έχει ήδη αποζημιωθεί ή έχουν εκδοθεί εντάλματα πληρωμών για το:
99,3% του συνόλου υποβολών των Ιατρικών επισκέψεων
99,5% του συνόλου υποβολών των συμβεβλημένων Φυσικοθεραπευτών
97% του συνόλου υποβολών των Κλινικών (υπηρεσίες κλειστής νοσηλείας)
85% του συνόλου υποβολών των Κέντρων Αποθεραπείας Αποκατάστασης (υπηρεσίες ανοικτής νοσηλείας)
86% του συνόλου υποβολών των Κέντρων Αποθεραπείας Αποκατάστασης (υπηρεσίες κλειστής νοσηλείας )
100% του συνόλου υποβολών των Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης – Μονάδων Τεχνητού Νεφρού
95,5% του συνόλου υποβολών των Ψυχιατρικών Κλινικών
97,9% του συνόλου υποβολών των Διαγνωστικών
100% του συνόλου των υποβολών των Πολυϊατρείων

Συνολικά τον Ιανουάριο, εκκαθαρίστηκαν από τον ΕΟΠΥΥ υποβολές παρόχων αξίας 115.771.820 ευρώ, από τις οποίες απορρίφθηκαν επί μέρους υποβολές αξίας 1.117.364 ευρώ.

Φεβ. 2016

Έχουν αποζημιωθεί ή εκδοθεί εντάλματα πληρωμών για το:
97,6% του συνόλου υποβολών των Ιατρικών επισκέψεων
97,2% του συνόλου υποβολών των συμβεβλημένων φυσικοθεραπευτών
85,7% του συνόλου υποβολών των Κλινικών (υπηρεσίες κλειστής νοσηλείας)
68,3% του συνόλου υποβολών των Κέντρων Αποθεραπείας Αποκατάστασης
95,9% του συνόλου υποβολών των Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης – Μονάδων Τεχνητού Νεφρού
94,8% του συνόλου υποβολών των Ψυχιατρικών Κλινικών
95,8% του συνόλου υποβολών των Διαγνωστικών

Συνολικά τον Φεβρουάριο, εκκαθαρίστηκαν από τον ΕΟΠΥΥ υποβολές παρόχων αξίας 105.810.950 ευρώ, από τις οποίες απορρίφθηκαν επί μέρους υποβολές αξίας 2.682.000 ευρώ.

Μάρ. 2016 

Ανά κατηγορία παρόχων και ανά γεωγραφική περιοχή, ενδεικτικά, έχουν αποζημιωθεί ή εκδοθεί εντάλματα πληρωμών για το:
99,2% (Ιανουάριος) και 97,8% (Φεβρουάριος) του συνόλου των υποβολών των ιατρικών επισκέψεων στην Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ Αχαρνών.
99,4% (Ιανουάριος) και 93,6% (Φεβρουάριος) του συνόλου των υποβολών των ιατρικών επισκέψεων στην Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης,
99,5% (Ιανουάριος) και 99,5% (Φεβρουάριος) του συνόλου των υποβολών των ιατρικών επισκέψεων στην Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ Πατρών,
100% (Ιανουάριος) και 99,3% (Φεβρουάριος) του συνόλου των υποβολών των ιατρικών επισκέψεων στην Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ Μαγνησίας.

Επίσης, αναφορικά με τις ενστάσεις των παρόχων για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ προκύπτει ότι: τον Ιανουάριο κατατέθηκαν 283 ενστάσεις (ποσοστό 2,5% επί του συνόλου), τον Φεβρουάριο 251 (ποσοστό 2% επί του συνόλου) και τον Μάρτιο 21 ενστάσεις (σε εξέλιξη η διαδικασία εκκαθάρισης) σε σύνολο περίπου 12.000 υποβολών.

7 σχόλια:

  1. Δηλαδή παρουσιάζουν ως επιτυχία το ότι δεν έχουν πληρώσει ακόμη κάποιους γιατρούς ούτε τον......Ιανουάριο ! Την εποχή που όλη η Ουκρανία λιμοκτονούσε από την δια......ροπάλου κολεκτιβοποίηση ο Στάλιν δημοσίευσε άρθρο με τίτλο .......Ο ίλιγγος της επιτυχίας !!!!!!! Άξιος μαθητής και ο Ερυθρός Χμερ Μπερσίμης !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνάδελφοι το πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα. Αλλά τελικά δεν έχει σημασία και ποιο είναι το πρόβλημα.

    Αυτό που πρέπει να καταλάβετε είναι ότι πρέπει να ενωθούμε και να διεκδικήσουμε με σθένος και σταθερή στάση αυτά που δικαιούμαστε.

    Μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε στις δύσκολες συγκυρίες και να ανακτήσουμε τη χαμένη μας αξιοπρέπεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΜΟΝΟ ΦΑΓΩΜΑΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΚΟΙΤΑΝΕ ΤΟΝ Κ--- ΤΟΥΣ ΑΝΕΚΑΘΕΝ.

      Διαγραφή
  3. εμεις τους φτιαξαμε ετσι απο το πολυ καθισμα στον καναπε και απο το πολυ κυνηγι του εοποχαρτου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μεσα αυγουστου φλεβαρης απληρωτος τι σκατα περασε η υποκοστολογηση ηπσιπυ πεεβι μονο αναβολη γιατα μπανακια ζητησανδε θα σας πετυχω πουθενα γλυφτρονια του μπιρσιμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΕΡΥΣΙ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ...ΦΕΤΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟ ΦΛΕΒΑΡΗ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΤΥΧΟΙ ΤΟ ΓΕΝΑΡΗ...ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΡΑΓΕ ΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οποίος κάνει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να έχει υπόψη του τους δυο βασικούς νόμους του Merphy
      1. Αν ειναι να πάει κάτι στραβά θα πάει
      2. Τίποτα δεν ειναι τόσο χάλια ώστε να μην μπορεί να γίνει χειρότερο
      Άντε και καλές συμβάσεις σε όλους ευχομαι

      Διαγραφή