Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

«Πόλεμος» για τις ατομικές συμβάσεις στο ΕΣΥ

Health view.gr
Στα «μαχαίρια» βρίσκονται εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας για τις ατομικές συμβάσεις καθαριότητας, σίτισης, ενώ αιχμές αφήνει η αντιπολίτευση για «ομηρεία» των εργαζομένων καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για ψηφοθηρία. Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία χαρακτηρίζουν «εργασιακό μεσαίωνα» τις ατομικές συμβάσεις με τις οποίες καταργούνται εργατικά δικαιώματα, ενώ το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για «απεξάρτηση» των δημόσιων νοσοκομείων από την αποκλειστική εκχώρηση υποστηρικτικών λειτουργιών τους σε ιδιωτικά συνεργεία.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), οι εργαζόμενοι με τις ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου που συνάπτουν, δεν δικαιούνται κανονική άδεια, δεν δικαιούνται αναρρωτική άδεια (σε περίπτωση απουσίας τους φέρνουν τον αντικαταστάτη και τον πληρώνουν οι ίδιοι), δεν δικαιούνται Βαρέα και Ανθυγιεινά Επιδόματα και ένσημα ΙΚΑ καθ' ότι εργάζονται οι περισσότεροι με μερική απασχόληση. «Εργάζονται σπαστά ωράρια πρωί - απόγευμα - νύκτα. Αμείβονται οι πεντάωροι με 380 ευρώ τον μήνα. Πληρώνονται μία φορά το πεντάμηνο, επειδή δεν έχουν χρήματα τα νοσοκομεία», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.

Από τη πλευρά του, το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι η απόφαση να απομακρυνθούν οι εργολάβοι και οι εργαζόμενοι της καθαριότητας να συνάψουν ατομικές συμβάσεις με το νοσοκομείο θα έχει διπλό όφελος: πρώτον, οι εργαζόμενοι θα έχουν καλύτερους όρους εργασίας όπως υψηλότερες ετήσιες αποδοχές και δεύτερον, το δημοσιονομικό όφελος που υπολογίζεται στο 30% της έως τώρα ετήσιας δαπάνης για το πρώτο έτος, ενώ αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα έτη. Συνολικά, από 320 εκατ. ευρώ που δόθηκαν πέρυσι στις εργολαβικές εταιρίες, φέτος θα δοθούν 230 εκατ. για όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

1 σχόλιο: