Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Πλωτά ασθενοφόρα σχεδιάζουν τα υπ. Υγείας, Ναυτιλίας και το ΕΚΑΒ



Σχέδιο που αφορά σε πλωτά «ασθενοφόρα» για τη διακομιδή ασθενών από τα νησιά του Αιγαίου, προωθούν από κοινού, τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ειδικότερα, η διοίκηση του ΕΚΑΒ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σχεδιάζουν ένα νέο σύστημα οργάνωσης των πλωτών διακομιδών με τη δημιουργία βάσεων του ΕΚΑΒ σε νησιά του Αιγαίου και την προμήθεια πλωτών μέσων. Στόχος είναι σταδιακά να μειωθεί έως και να εκμηδενιστεί ο αριθμός των διακομιδών ασθενών που γίνονται με ιδιωτικά πλωτά μέσα.

Onmed.gr

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα δημιουργηθούν τρεις βάσεις στις οποίες θα εδρεύουν τα πλωτά μέσα σε Νάξο, Λέρο και Ρόδο, ενώ η κάθε βάση θα στελεχωθεί από γιατρούς και διασώστες που θα συνοδεύουν τις πλωτές διακομιδές.

Να σημειωθεί ότι σήμερα οι διακομιδές ασθενών με πλωτά μέσα, γίνονται από τον ιδιωτικό τομέα. Εκτιμάται δε, ότι η ετήσια δαπάνη για το ΕΚΑΒ για τις πλωτές διακομιδές, αγγίζει τα 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε πρόσφατα το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στη Βουλή, το διάστημα 2012 – 2016 πραγματοποιήθηκαν με πλωτά επιχειρησιακά μέσα του Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής καθώς και ιδιωτικά προσφερόμενα σκάφη 3.345 διακομιδές.

Για εφέτος, οι πρώτες ενδείξεις καταγράφουν μία μείωση των πλωτών διακομιδών,λόγω και της έναρξης λειτουργίας της βάσης αεροδιακομιδών στη Σύρο. Είναι ενδεικτικό ότι το δίμηνο Νοέμβριος 2015 έως Ιανουάριος 2016 είχαν γίνει στις Κυκλάδες 83 διακομιδές με πλωτά μέσα, ενώ το αντίστοιχο δίμηνο 2016-2017 -όταν δηλαδή είχε ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί η βάση στη Σύρο- έπεσαν στις 40.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου