Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Η ιλαρά τραβάει την ανηφόρα - Πάνω από 1.000 κρούσματα στην Ελλάδα



Καλά κρατεί η ιλαρά στη χώρα μας, καθώς τα κρούσματα σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, κινούνται πλέον πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1000, αγγίζοντας για την ακρίβεια τα 1.068.

Ήδη μέσα στις πρώτες 11 ημέρες του Ιανουαρίου, τα περιστατικά αυξήθηκαν κατά 100.

Onmed.gr

Το αισιόδοξο στοιχείο ωστόσο από την πορεία της νόσου, είναι ότι ο αριθμός των θανατηφόρων περιστατικών παραμένει σταθερός. Να θυμίσουμε ότι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιπλοκών από την ιλαρά, ένα βρέφος και ένας 17χρονος από κοινότητες Ρομά. Το βρέφος 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας, ενώ ο 17χρονος Ρομά, ανεμβολίαστος, κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας.

Η επιδημική έξαρση της νόσου, όπως την προσδιορίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ, εντοπίζεται κυρίως στη Νότια Ελλάδα, και ειδικότερα στην Αττική, στην Κορινθία, στην Αχαΐα και στην Ηλεία. Στη μεγάλη πλειοψηφία, πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Οι εισαγωγές εμβολίων από την MSD

Η φαρμακευτική MSD εξάλλου ανακοίνωσε χθες, ότι εξασφάλισε 55.000 επιπλέον δόσεις εμβολίου ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς από την αρχή του 2018, διασφαλίζοντας έτσι την επάρκεια της αγοράς.

Από το Σεπτέμβριο μέχρι και το Δεκέμβριο του 2017 η εταιρία πέραν της προγραμματισμένης ποσότητας, προχώρησε ακόμα και σε έκτακτες εισαγωγές κατόπιν αιτήματος και σχετικής άδειας του ΕΟΦ, διαθέτοντας στην αγορά συνολικά παραπάνω από 187.000 δόσεις, υπερ-δεκαπλάσια ποσότητα της κανονικά προγραμματισμένης. Με αυτόν τον τρόπο κάλυψε τις αυξημένες ανάγκες της χώρας σε εμβόλια, συμβάλλοντας στην μεγιστοποίηση της ανοσοποίησης του πληθυσμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου