Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Με ρυθμούς "χελώνας" προχωρούν τα ιατρεία της γειτονιάς



Ούτε τα μισά από τα "ιατρεία της γειτονιάς" τα οποία το υπουργείο Υγείας έχει θέσει ως στόχο να λειτουργήσουν μέχρι τον Ιούνιο δεν έχουν ανοίξει μέχρι στιγμής.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός (στην ημερίδα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού με θέμα την παρουσίαση της Εθνικής Μελέτης συχνότητας και προσδιοριστικών παραγόντων Μητρικού Θηλασμού) προς το παρόν έχουν τεθεί σε λειτουργία μόλις 47 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) σε όλη τη χώρα. Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου προβλέπει το άνοιγμα 100 μονάδων το πρώτο εξάμηνο, στόχος που όπως επισημαίνουν ιατρικοί σύλλογοι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, πάντως, η λειτουργία των ΤΟΜΥ είναι εξασφαλισμένη, έχουν τοποθετηθεί οι πρώτοι οικογενειακοί γιατροί και οι άλλοι επαγγελματίες υγείας, ενώ οι Τοπικές Μονάδες Υγείας θα είναι κατανεμημένες σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες περιφέρειες και αστικές περιοχές της χώρας.

Ο προβληματισμός εντούτοις για το κατά πόσο θα επιτύχει το νέο σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα παραμένει, αφού δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη ο απαιτούμενος αριθμός ιατρών που θα στελεχώσει τις μονάδες, ειδικά αυτές που θα λειτουργήσουν στην Περιφέρεια. 

Η δεύτερη προκήρυξη για οικογενειακούς γιατρούς (η οποία αναμενόταν από το Δεκέμβριο) δεν έχει ακόμη προχωρήσει. Υπενθυμίζεται πως στην πρώτη πρόσκληση ενδιαφέροντος του Σεπτεμβρίου, μόλις 583 ιατροί έκαναν αίτηση για 1.200 θέσεις.Παρόμοια τύχη είχε και η προκήρυξη του ΕΟΠΥΥ για τους ιδιώτες οικογενειακούς ιατρούς που θα έχουν σύμβαση με τον Οργανισμό και θα εξυπηρετούν τους πολίτες σε περιοχές που δεν έχει ανοίξει "ιατρείο της γειτονιάς". Για 2.152 θέσεις ειδικότητας γενικής ιατρικής – παθολογίας καθώς και 677 θέσεις παιδιατρικής, δεν καλύφθηκαν ούτε οι μισές.

Το δεύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι το πώς και πότε θα γίνει η εγγραφή των ασφαλισμένων στα "ιατρεία της γειτονιάς", τη στιγμή που η ιατρική κοινότητα διαπιστώνει έλλειμμα στην ενημέρωση του κοινού. Η υπαγωγή των πολιτών (όσων διαθέτουν ΑΜΚΑ) στους κατά τόπους οικογενειακούς γιατρούς, όπως σημειωνόταν στα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, έπρεπε να ξεκινήσει μέσα στο Μάρτιο. 

Συνολικά προβλέπεται η δημιουργία 239 Τοπικών Ομάδων Υγείας. Το κόστος της αναμόρφωσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης υπολογίζεται σε 80 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη -όταν δηλαδή λειτουργήσουν όλες οι τοπικές μονάδες- υπολογίζεται πως θα κοστίζει πάνω από 300 εκατ. ευρώ ετησίως. 

Για τα τέσσερα πρώτα χρόνια η χρηματοδότηση γίνεται μέσω ΕΣΠΑ, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας μετά το 2021 υπάρχει πρόβλεψη για χρηματοδότηση του συστήματος από εθνικούς πόρους. Ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης ορίζεται σε αναλογία ένας ιατρός ανά 2.250 εγγεγραμμένους ενήλικες και ένας παιδίατρος ανά 1.500 παιδιά και ακόμη αναζητούνται οι γιατροί που θα στελεχώσουν το σύστημα.

4 σχόλια:

  1. Ζούμε καταστάσεις υπερβατικού σουρεαλισμού! Μετρό χωρίς συρμούς, ΤΟΜΥ χωρίς γιατρούς και άλλα πολλά μεγαλειώδη. Εννοείται ότι αυτή η κατάσταση ΘΑ φτιάξει ΜΟΝΟ από τον επόμενο κόπανο που θα ψηφίσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξανθοκηφηνας: κορδελες να......κοβουμε και ας .....γκρεμιστουν ολα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Parakalo poli mi milai etsi gia davarits xanhto .Kalo giatro ftiaxei tomy gia mena doulepsei .Kronia ellada inai apo abhazia kai prepei vri doulia patalogia tomy.

      Διαγραφή
    2. Davarits abkhazi igo moldavska kardiologia.Den milai akomi grecos kala alla teli doulepsi tomy .Agapao xanto ke vardaro megalo epistimona

      Διαγραφή