Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - Απολογισμός τετραετίας


ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Πατρών: Τέσσερα χρόνια στο πλευρό των γιατρών με καθημερινές παρεμβάσεις και διεκδικήσεις – Αύξηση της εποπτείας στη Δημόσια Υγεία

Από το 2014 μέχρι και σήμερα, η Ιατρική Ανεξάρτητη Συνεργασία με την τιμητική ψήφο και τη στήριξη των συναδέλφων ανέλαβε τη διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών. Ο Σύλλογος ανέλαβε το δύσκολο έργο να συμμετέχει ενεργά στην καθημερινότητα των ιατρών, παρακολουθώντας ένα κυκεώνα νομοθετικών ρυθμίσεων, εγκυκλίων και διατάξεων που επηρέασαν τον τρόπο άσκησης του ιατρικού έργου. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, αδήριτη ήταν η ανάγκη του ιατρικού κόσμου για ερμηνεία, επεξήγηση και επίλυσης προβλημάτων που ανέκυπταν από ασάφειες και διαδικαστικά κενά όσον αφορά τον τρόπο συνταγογράφησης, ασφαλιστικής κάλυψης και διοικητικών διαδικασιών παροχής υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους πολίτες. Η απρόσμενη εμφάνιση νομοθετημάτων και μέτρων, χωρίς καμία προειδοποίηση και επεξεργασία, οδήγησε σε ανάγκη αύξησης της εποπτείας στο νομοθετικό έργο της Βουλής και ενίσχυσης του νομικού τμήματος του Συλλόγου, προς αντιμετώπιση των αρρυθμιών και των αδικιών που δρομολογήθηκαν, σε μία διαρκή προσπάθεια κάλυψης όλων των θιγόμενων επαγγελματικών ιατρικών κλάδων. Αυτή η δυναμική μεταφέρθηκε σε δευτεροβάθμιο επίπεδο στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, μέσω της παρουσίας της Προέδρου του ΙΣΠ στο ΔΣ του ΠΙΣ.


Ο ΙΣΠ δρομολόγησε περισσότερες από 170 παρεμβάσεις για το πλαίσιο λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας [ΕΟΠΥΥ, κέντρα υγείας, ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας)], τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ιατρούς, τα αναπάντεχα «κουρέματα» στις αμοιβές τους κατά το διοικητικό έλεγχο του ΕΟΠΥΥ, το πλαίσιο συνταγογράφησης, τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, το απαράδεκτο clawback, τα αριθμητικά όρια που καταδυναστεύουν το ιατρικό έργο και τον τρόπο φορολογικού ελέγχου των ιατρείων της περιοχής μας.
Η Πρόεδρος συμμετείχε ως εκπρόσωπος του ΠΙΣ στην επιτροπή διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ για τις νέες συμβάσεις και στη διαβούλευση για την ΠΦΥ στη Βουλή των Ελλήνων τον Ιούλιο του 2017 μαζί με άλλους φορείς ΠΦΥ. Ενεργός παρέμβαση υπήρχε σε πολλές συναντήσεις με τον Πρόεδρο και αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ για πληθώρα ζητημάτων λειτουργίας των ιατρείων, αμοιβών, κουρεμάτων και συμψηφισμού οφειλών.

Ο ΙΣΠ διενήργησε πάνω από 80 παρεμβάσεις για τους νοσοκομειακούς ιατρούς, μέλη ΔΕΠ, τους ειδικευόμενους, τους επικουρικούς, προέβη σε παρέμβαση για την αποπληρωμή του επιδόματος βιβλιοθήκης και τοποθετήθηκε επανειλημμένα για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής μας με τις κενές θέσεις, τις απλήρωτες εφημερίες, τις δυσλειτουργίες της ΜΕΘ, του αναισθησιολογικού και χειρουργικού τμήματος του ΠΓΝΠ και τις κλινικές που τίθενται εκτός λειτουργίας. Τα κενά στην εκπαίδευση των νέων ιατρών, η μαζική ιατρική μετανάστευση και η φυγή των νέων / ειδικευόμενων ιατρών στο εξωτερικό απασχόλησαν διαρκώς τη διοίκηση του ΙΣΠ, λόγω της έλλειψης επαγγελματικής προοπτικής και μόνιμων προσλήψεων στο ΕΣΥ.  Ο ΙΣΠ συμμετείχε στην ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας επί Υπουργού Υγείας, κ Παναγιώτη Κουρουμπλή, στις 29/05/2015 για την υγειονομική κατάσταση στην περιοχή μας και στην περιοδεία του Υπουργού Υγείας, κ Ξανθού Ανδρέα σε όλα τα Νοσοκομεία και δημόσιες δομές στις 02/12/2016. Φιλοξένησε πρόσφατα το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑ σε κοινή συνέντευξη τύπου για τα ζητήματα των νοσοκομειακών ιατρών.

Τοποθετήθηκε με πάνω από 50 παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό, τον ΕΦΚΑ, τις δυσλειτουργίες του γραφείου του πρώην ΤΣΑΥ αλλά και τις αδικίες της υπερβολικής φορολόγησης. Συμμετείχε ενεργά στην κοινωνική και πανεπιστημονική συμμαχία κατά της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου με διάφορες εκδηλώσεις και συμμετοχή 300 ιατρών στην διαδήλωση και πορεία κατά της καταλήστευσης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και τη μαζική απώλεια κατοχυρωμένων δικαιωμάτων.

Ο ΙΣΠ υπερασπίστηκε με την παρουσία της Προέδρου του, στην τακτική εκδίκαση προσφυγών των ιατρών του πρώην ΙΚΑ όσον αφορά το έννομο δικαίωμά τους επαναπρόσληψης στις δημόσιες δομές με διατήρηση του ατομικού ιατρείου τους.
Μετά από μια μακροχρόνια δικαστική διαμάχη με πρώην υπάλληλο του ΙΣΠ, η οποία διενήργησε συντηρητική κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών, η λειτουργία του Συλλόγου κινδύνευσε προ διετίας να διακοπεί απρόσμενα και καταχρηστικά. Με τη συνδρομή του νομικού τμήματος και της ομόφωνης ενωτικής στάσης του ΔΣ, επήλθε εξωδικαστική συμφωνία η οποία μετέτρεψε την ολοσχερή διακοπή λειτουργίας του Συλλόγου σε διαχειρίσιμη πάγια μηνιαία δαπάνη.

Με αρωγή του Γραμματέα του Συλλόγου, διενεργήθηκε πλήρης ανακαίνιση των γραφείων του ΙΣΠ σε ένα λειτουργικό χώρο με σύγχρονη καλαίσθητη διακόσμηση και τεχνικές προδιαγραφές αντάξιες της λειτουργίας ενός μεγάλου Ιατρικού Συλλόγου.

Η αναβάθμιση των προσφερόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τα μέλη, μέσω της μηχανογράφησης και της ψηφιοποίησης των εγγράφων είναι αξιόλογη και εξαιρετικά σημαντική. Από το 2016 είναι εφικτή η εφαρμογή της On line ενημέρωσης των μελών μας για τις οικονομικές υποχρεώσεις τους μέσω της ιστοσελίδας του ΙΣΠ.

Αναλήφθηκε με επιτυχία η εποπτεία και το πλαίσιο αδειοδότησης των ιδιωτικών ιατρείων / διαγνωστικών κέντρων της πόλης, μέσα από 3 επιτροπές αδειών λειτουργίας και ιδρύθηκε ειδικό μητρώο ιατρείων με επισκέπτες ιατρούς από άλλες πόλεις.

Με το τέλος της θητείας λειτουργεί σύγχρονη ηλεκτρονική πλατφόρμα του Συλλόγου που θα διευκολύνει τη διαδραστικότητα γραμματείας και ιατρού επί των γραφειοκρατικών διαδικασιών που ορίζονται από τη νομοθεσία. Θα δίδεται η δυνατότητα στα μέλη του ΙΣΠ να προβαίνουν σε επικαιροποίηση Online της ετήσιας δήλωσης εργασίας, να υποβάλουν αίτηση και να λαμβάνουν ηλεκτρονικά τα αντίστοιχα πιστοποιητικά / βεβαιώσεις. 

Παραδίδονται επίσης εδώ και τρεις εβδομάδες στους ιατρούς που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, πινακίδες με την ένδειξη ΝΟΜΙΜΟ ΙΑΤΡΕΙΟ σε όλα τα ιδιωτικά ιατρεία, πολυϊατρεία και διαγνωστικά κέντρα, μετά από μία τιτάνια προσπάθεια υγειονομικής χαρτογράφησης και εποπτείας όλων των φορέων ΠΦΥ του ιδιωτικού τομέα.
  
Κατά την τετραετία παραδίδεται αναλυτικός πίνακας με τη διοικητική δραστηριότητα

Συνεδριάσεις Διοικητικού Συμβουλίου
105
Ποσοστό παρουσίας και συμμετοχής μελών παράταξης στη λήψη αποφάσεων
96%
Αδειοδοτήσεις ιατρείων και ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ
> 200
Αδειοδοτήσεις μονάδων ημερήσιας νοσηλείας
3
Εισερχόμενα – εξερχόμενα έγγραφα
> 50.000
Newsletter με ενημερώσεις, προκηρύξεις κλπ
> 1.000
Αναρτήσεις στην ιστοσελίδα
> 3.500

Εκλεκτορικό σώμα Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών συμμετέχει με 10+1 εκλέκτορες στις εκλογές και γενικές συνελεύσεις του ΠΙΣ. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, η Πρόεδρος και εκ νέου υποψήφια Άννα Μαστοράκου μετά από την ψηφοφορία των εκλεκτόρων σε Πανελλήνια κλίμακα, συμμετέχει στο ΔΣ του ΠΙΣ, με σημαντική δράση όσον αφορά τη διεκδίκηση και επίλυση θεμάτων σε κεντρικό επίπεδο.

Πειθαρχικό συμβούλιο

Το πειθαρχικό συμβούλιο με αίσθημα ευθύνης, σοβαρότητας, δικαίου και νομιμότητας άσκησε πειθαρχικό έλεγχο, παρόλο που η νέα νομοθεσία έθεσε φραγμούς σε πολλά επίπεδα, αφαιρώντας αρμοδιότητες από το συμβούλιο και εισάγοντας πολλά στάδια στην προανακριτική και ανακριτική διαδικασία. Η κατά το νόμο απαίτηση ύπαρξης ειδικού ανακριτή, εξομαλύνθηκε με την οικειοθελή συνδρομή μέλους της παράταξής μας και εκλεγμένου εκπροσώπου στον ΠΙΣ. Αυτή τη στιγμή τρεις σοβαρές υποθέσεις πειθαρχικού δικαίου απασχολούν το Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Εξελεγκτική επιτροπή

Η εξελεγκτική επιτροπή άσκησε επιτυχώς εποπτεία στον απολογισμό και στην εκτέλεση του  προϋπολογισμού του Συλλόγου με έγκριση του από την ετήσια γενική συνέλευση του ΙΣΠ και του ΔΣ του ΠΙΣ. 

Ενημέρωση για ζητήματα επικαιρότητας – Ο Ιατρικός Σύλλογος στο πλευρό της κοινωνίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία των απολογισμών από το 2014 μέχρι και σήμερα, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου 2018, σχεδόν καθημερινά υπήρχε ενημέρωση των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών για θέματα επικαιρότητας, διευκόλυνσης των διαδικασιών, υπενθύμισης της αποπληρωμής των εισφορών προς τους ασφαλιστικούς φορείς, διοργάνωση εκδηλώσεων, ενημερωτικών ημερίδων, συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια και δράσεις, αλλά και στις κινητοποιήσεις των ιατρών, ενώ σημαντική είναι και η ενίσχυση του κοινωνικού προφίλ.

Κατά την περίοδο 2014-2018, ο ΙΣΠ συμμετείχε ή διοργάνωσε περισσότερες από 28 ημερίδες, συνέδρια, δράσεις, εκδηλώσεις, ενώ οι δημοσιεύσεις και οι ανακοινώσεις για θέματα που αφορούν τους γιατρούς ή τη δημόσια υγεία υπερβαίνουν τις 300.

Ο ΙΣΠ στα πλαίσια του θεσμικού του ρόλου διοργάνωσε ημερίδες υπέρ των εμβολιασμών παιδιών και ενηλίκων, προτάσσοντας φραγμό στην αντιεμβολιαστική δράση διάφορων ομάδων, προσπαθώντας να προασπίσει τη δημόσια υγεία από κοινού με το ΚΕΕΛΠΝΟ και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έναντι της επιδημίας της ιλαράς που εξελίχθηκε σημαντικά στην περιοχή μας και τελεί πλέον σε αποδρομή.

Η εφαρμογή του GDPR και τα προσωπικά δεδομένα στα ιατρεία, ο ΕΟΠΥΥ, το ΠΕΔΥ, οι αρχές  συνταγογράφησης, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και η διεκδίκησή τους, το «κούρεμα» των παλαιών οφειλών προς τους ιδιώτες, η ανάπτυξη των νοσοκομειακών μονάδων μας, ο ιατρικός τουρισμός, η υπεραξία της σωστής διατροφής και κυρίως το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο των ημερίδων και συζητήσεων που διοργανώθηκαν. Αναφορικά δε με  τη Δημόσια Υγεία, το κάπνισμα, οι επιδημίες, οι εμβολιασμοί, οι ελλείψεις σε φάρμακα, αλλά και η εθελοντική αιμοδοσία αποτέλεσαν μείζονα ζητήματα και προτεραιότητες για τον Σύλλογο.

Παράλληλα, το κοινωνικό προφίλ του Ιατρικού Συλλόγου ενισχύθηκε με τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης (τροφίμων, ρούχων, φαρμακευτικού υλικού, οικονομική ενίσχυση) για συμπολίτες μας ή φορείς που είχαν ανάγκη, είτε στην Πάτρα, είτε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, ενώ ήταν στενή η συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την 6η Υπε, τους Δήμους και άλλους τοπικούς φορείς για τις ανάγκες της κοινωνίας.

Τέλος, σημείο αναφοράς αποτελεί πλέον η ιστοσελίδα του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, στην οποία καθημερινά τα μέλη μας μπορούν να ενημερώνονται σε θέματα που τους αφορούν, να μαθαίνουν για τη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων και άλλων δραστηριοτήτων, για τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, αλλά και να βρίσκουν διαθέσιμες θέσεις εργασίας.

Α. Μαστοράκου: Θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τους συναδέλφους μας ισότιμα και δίκαια

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών πάντα βρίσκεται στο πλευρό των ιατρών, ιδιωτών, ελευθεροεπαγγελματιών, νοσοκομειακών, στηρίζοντας τον αγώνα που κάνουν καθημερινά με φιλότιμο, ενώ παράλληλα συμπαραστέκεται στη διεκδίκηση όλων των νόμιμων δικαιωμάτων τους, χωρίς παρωπίδες, μακριά από προσωπικές ή πολιτικές σκοπιμότητες.

Η νυν πρόεδρος του ΙΣΠ Άννα Μαστοράκου, η οποία έχει θέσει εκ νέου υποψηφιότητα ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου «Ιατρική Ανεξάρτητη Συνεργασία» (ΙΑΣΥ), καθημερινά καλείται μαζί με τους αξιόλογους συνεργάτες της  να δώσει μάχη σε πολλαπλά μέτωπα.

Κάνοντας έναν απολογισμό της τετραετίας η Πρόεδρος, σημειώνει πως:

«κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, στην οποία η χώρα μας βρέθηκε στο επίκεντρο των δυσμενών εξελίξεων όσον αφορά κυρίως την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, κρατήσαμε υψηλά τις διεκδικήσεις μας για τους γιατρούς, παρακολουθούσαμε καθημερινά τις εξελίξεις και προσπαθήσαμε σκληρά να προλαμβάνουμε και να παρεμβαίνουμε κάθε φορά που κρινόταν απαραίτητο.

          Ευχαριστούμε για την τιμή που μας έκαναν οι συνάδελφοί μας και μας στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια, μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές σε όλους τους τομείς. Το έργο μας ήταν καθημερινό, ασταμάτητο και προσπαθήσαμε να παρεμβαίνουμε εκεί που ήταν αναγκαίο, είτε ήταν στις διεκδικήσεις του ιδιώτη γιατρού και του ελευθεροεπαγγελματία, είτε ήταν του νοσοκομειακού γιατρού.

Διεκδικήσαμε τα νόμιμα δικαιώματα των ιατρών, ανακόψαμε δυσάρεστες διαδικασίες, υπερασπιστήκαμε το δίκαιο των συναδέλφων σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Στις μάχες που δώσαμε, κάποιες κερδήθηκαν, κάποιες δεν τελεσφόρησαν. Μετά την επίσημη λήξη του μνημονίου, ανοίγει μία άλλη ημέρα για την ολική επαναφορά των χαμένων δικαιωμάτων και αξιώσεων του ιατρικού κόσμου, σε επίπεδο αντάξιο με το μέσο όρο της Ευρώπης. Έχουν δρομολογηθεί πολλές νομικές διαδικασίες, οι οποίες σύντομα θα αποδώσουν καρπούς, ώστε να αρχίσει η διαπραγμάτευση επαναφοράς μισθολογίων, δικαιωμάτων, άρση οριζόντιων και απαράδεκτων κουρεμάτων στις αμοιβές των ιατρών».

Η κρισιμότητα της επόμενης τετραετίας για την ιατρική κοινότητα και τα ζητήματα που θα την απασχολήσουν, είναι η υποστελέχωση των δημόσιων δομών, η υποχρηματοδότηση, η μετανάστευση των νέων ιατρών, η βιωσιμότητα των ιδιωτικών ιατρείων λόγω της υπερφορολόγησης και του ΕΦΚΑ, η φαρμακευτική πολιτική.

Για αυτό ζητάμε και πάλι τη στήριξη των συναδέλφων μας, ώστε μέσα από την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, δίκαια, ισότιμα και με μέλλον για το επάγγελμά μας».

Εμείς επενδύουμε στις αξίες, στη συνεργασία και στο έργο

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΙΑΣΥ
ΤΑ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΙΣΠ

Πρόεδρος: Άννα Μαστοράκου
Αντιπρόεδρος: Σκρουμπής Γεώργιος
Γενικός Γραμματέας: Πατριαρχέας Γεώργιος
Μέλη:  Καρατζάς Νικόλαος, Καρούζος Νικόλαος, Σβόλης Κωνσταντίνος


ΤΟ  ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ  ΜΑΣ
ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (Ι.Α.ΣΥ.)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου