Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Πάτρα- Ανδρέας Ξανθός: Θα έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε με μεγαλύτερη απλοχεριά το δημόσιο σύστημα υγείας- ΦΩΤΟ

Τι άκουσε από τις καθαρίστριες και τους νοσοκομειακού γιατρούς ο υπουργός Υγείας ;
the best.gr

«Στις βασικές δεσμεύσεις και κατευθυντήριες οδηγίες που είχαμε δώσει από την αρχή στο σύστημα υγείας, υπήρξε πολύ σημαντική πρόοδος και κατά την άποψη μου μία ποιοτική αλλαγή αυτά τα χρόνια» τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας απόψε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, με κεντρικό θέμα «η υγεία μετά τα μνημόνια».

Όπως πρόσθεσε «τώρα βεβαίως το μεγάλο στοίχημα είναι το πως θα ενισχύσουμε στο νέο πλαίσιο το σύστημα υγείας με σίγουρα μεγαλύτερη δημοσιονομική ευχέρεια, τηρώντας προφανώς τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, αλλά με άλλο μείγμα πολιτικής». Μάλιστα, σε αυτό το σημείο υπογράμμισε ότι «θα έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε τα επόμενα χρόνια με μεγαλύτερη απλοχεριά το δημόσιο σύστημα υγείας, το κοινωνικό κράτος και την προνοιακή φροντίδα».

Παράλληλα ανέφερε ότι «θα έχουμε την δυνατότητα να καλύψουμε το έλλειμμα παρουσίας του κράτους σε ορισμένους κρίσιμους τομείς, όπως τη φροντίδα μετά το νοσοκομείο που έχει σχέση με την αποκατάσταση, την γηριατρική φροντίδα, την φροντίδα των ατόμων που έχουν ανάγκη ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, των ατόμων νε νοητική υστέρηση, με αναπηρίες, καθώς και τις στεγαστικές ανάγκες ανθρώπων που δεν μπορούν να υποστηριχθούν στο οικογενειακό περιβάλλον».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε στο ζήτημα των χαμηλών φορολογικών συντελεστών και των χαμηλών ασφαλιστικών εισφορών, σε σχέση με τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Όλοι λέμε και συμφωνούμε, ότι χρειάζονται περισσότεροι πόροι, περισσότερες δημόσιες δαπάνες για τη δημόσια υγεία, καλύτερη στελέχωση των νοσοκομείων, αναβάθμιση των εξοπλισμών τους και των υποδομών τους, σύγχρονα κτίρια, σύγχρονο ΕΚΑΒ, καλύτερη πρωτοβάθμια φροντίδα, καλές παροχές από τον ΕΟΠΥΥ, κάλυψη όλων των αναγκών, μείωση των επιβαρύνσεων των πολιτών, μείωση της συμμετοχής στο κόστος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κ.α. Δεν γίνεται όμως να λέμε αυτά και ταυτόχρονα να λένε κάποιοι ότι θέλουμε χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές. Κατά την άποψη μου απλά κοροϊδεύουν τον κόσμο. Διότι για να υλοποιηθούν όλα αυτά τα πολύ σημαντικά πράγματα, θα πρέπει η χώρα να έχει δημόσιους πόρους, να έχει φορολογικά έσοδα, αλλά να τα εισπράττει βεβαίως από αυτούς που έχουν, διότι αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση της επόμενης περιόδου».

Όπως πρόσθεσε «θα πρέπει οι αναγκαίες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις να μην αφορούν πλέον τα συνήθη υποζύγια, δηλαδή την κοινωνική πυραμίδα από τη μέση και κάτω, αλλά να υπάρχει και μία σοβαρή αναδιανομή των βαρών» διότι όπως σημείωσε «αυτό οφείλουμε να κάνουμε, αν θέλουμε αυτά που λέμε να έχουν μια στοιχειώδη πιθανότητα να υλοποιηθούν».

Όσον αφορά στις δημόσιες δαπάνες για την υγεία, είπε ότι «σταμάτησαν να περικόπτονται από το 2015 και από τότε καταφέραμε με πολλές δυσκολίες και με συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης να ενισχύσουμε αυτές τις δαπάνες και να τις πάμε στο 5,2%, από το 4,6% που ήταν το 2014». «Η δέσμευσή μας» συνέχισε «είναι να πάμε σε μία σταδιακή ενίσχυση των δαπανών σε βάθος τετραετίας, έτσι ώστε να συγκλίνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους».

Μιλώντας για τους πολίτες, ο Ανδρέας Ξανθός είπε ότι «αυτό που θέλουμε είναι στα πεδία στα οποία επιβαρύνεται πάρα πολύ ο ασθενής με ιδιωτικές πληρωμές, όπως το φάρμακο, η οδοντιατρική φροντίδα, η αποθεραπεία, η αποκατάσταση, η φυσικοθεραπεία και οι εργαστηριακές εξετάσεις, να υπάρξει μια σταδιακά αυξανόμενη κάλυψη από το δημόσιο σύστημα». Όπως εξήγησε «στον προϋπολογισμό του 2019 προβλέψαμε μία δαπάνη 40 εκατομμυρίων ευρώ, με την οποία θα καλυφθεί για πρώτη φορά από τον ΕΟΠΥΥ η οδοντιατρική φροντίδα του παιδικού πληθυσμού».

«Το δεύτερο που έχουμε δρομολογήσει» όπως είπε «είναι μια μικρή ανακούφιση στη συμμετοχή στο κόστος φαρμάκου» και συμπλήρωσε: «Για όσους θεραπεύονται από χρόνια νοσήματα με γενόσημα φάρμακα, υπάρχει ήδη υπάρχει μια σημαντική μείωση που φθάνει τα 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ενοποιώντας τα φάρμακα που γράφονται ανά συνταγή, έχουμε και από εκεί μία μείωση του κόστους για τους πολίτες, που φθάνει τα 20 εκατομμύρια ευρώ».

Πριν την ομιλία του, ο υπουργός Υγείας συναντήθηκε με συμβασιούχους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, οι οποίοι πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

20:55 Συνάντηση με το Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας είχε σήμερα στην Πάτρα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών ζήτησαν διευκρινίσεις από τον υπουργό σε ό,τι αφορά την απόφαση του ΣτΕ για το ιατρικό μισθολόγιο και την καταβολή των αναδρομικών, την πορεία υλοποίησης των προσλήψεων σε μόνιμο προσωπικό, τα κενά που θα προκύψουν μετά τη λήξη της θητείας των επικουρικών γιατρών, καθώς και τις αλλαγές που προωθούνται στην ιατρική εκπαίδευση.

Σε ότι αφορά την καταβολή των αναδρομικών, ο Ανδρέας Ξανθός είπε ότι «παρότι δεν υπάρχει νομική υποχρέωση για χορήγηση αναδρομικών στους γιατρούς, η κυβέρνηση- αντιλαμβανόμενη την αδικία- αποφάσισε από το υπερ- πλεόνασμα του τρέχοντος έτους να καλυφθεί ένα μέρος αυτής της οφειλής». Επίσης, είπε ότι «μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα καθοριστεί το ακριβές χρηματικό ποσό που θα διατεθεί και θα ακολουθήσει η σχετική νομοθετική ρύθμιση».

Σχετικά με την αναπροσαρμογή του μισθολογίου, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «δεν έχει ανοίξει ακόμα τέτοια συζήτηση και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος θα είναι ο ακριβής χρόνος υλοποίησης της σταδιακής αποκατάστασης των απωλειών στο ιατρικό ειδικό μισθολόγιο».

Σε ότι αφορά τις προσλήψεις, ο Ανδρέας Ξανθός είπε ότι «ήδη έχουν προσληφθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας περίπου 5.000 μόνιμο προσωπικό, δηλαδή γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, καθώς και 1.000 άτομα μόνιμο διοικητικό προσωπικό από τους επιτυχόντες του 1998».

Μένοντας στο θέμα των προσλήψεων, ο υπουργός Υγείας είπε ότι «από το 2016 και μετά, για πρώτη φορά η αναλογία προσλήψεων/ αποχωρήσεων έχει θετικό πρόσημο» και πρόσθεσε: «Προσλάβαμε πολλούς επικουρικούς γιατρούς, προκειμένου να καλύψουμε γρήγορα τα κενά και να αποφύγουμε το λειτουργικό μπλακ- άουτ». Ακόμη ανέφερε ότι «τα κενά που θα προκύψουν από τη λήξη της θητείας των επικουρικών θα τα καλύψουν άλλοι επικουρικοί από τη λίστα των υγειονομικών περιφερειών».

Ωστόσο, σημείωσε ότι «κάποιοι επικουρικοί έχουν ήδη προσληφθεί σε μόνιμες θέσεις, ενώ ορισμένοι θα μπορούν να επαναπροσληφθούν μέσω της λίστας».

Κατόπιν είπε ότι «στις αρχές του νέου έτους η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα ανακοινώσει το πλάνο των επόμενων προσλήψεων που στόχο θα έχουν να καλύψουν τα κενά που προέκυψαν από τις συνταξιοδοτήσεις, αλλά και από τις αποχωρήσεις γιατρών και λοιπού προσωπικού στα χρόνια των μνημονίων».

Επίσης, τόνισε ότι «είναι απαραίτητη η αναβάθμιση στην εκπαίδευση των ειδικευομένων στα νοσοκομεία και ότι το υπουργείο Υγείας θα ενσωματώσει αλλαγές στο σημερινό σύστημα εκπαίδευσης και εξετάσεων στο προσεχές νομοσχέδιο θεσμικής αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ».

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο Ανδρέας Ξανθός με τους εκπροσώπους του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο «'Αγιος Ανδρέας», οι οποίοι έθεσαν ζητήματα που αφορούν στον οργανισμό του νοσηλευτικού ιδρύματος και στην αξιοποίηση του νέου κτιρίου, ο Ανδρέας Ξανθός είπε ότι « μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή ο σχετικός νόμος με τον οποίο θα δοθεί το στίγμα αναπτυξιακής προοπτικής στα δημόσια νοσοκομεία». Όπως εξήγησε, «θα υπάρχει πρόβλεψη για μεγαλύτερο αριθμό κλινών στους νέους οργανισμούς, όπου είναι απαραίτητο, αλλά και προσαύξηση των οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ της τάξης του 10%-15%».

Στην Πάτρα, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Αστήρ», και στην εκδήλωση για την Υγεία μετά τα Μνημόνια, μίλησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέα Ξανθό. Κατά την είσοδό του στο χώρο της εκδήλωσης, ανέμεναν τον Υπουργό εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας των νοσοκομείων, οι οποίοι εργάζονται με ατομικές συμβάσεις και ζητούν τη μονιμοποίησή τους.

Ο κ. Ξανθός είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία των εργαζομένων.

Αυτή την ώρα επικρατεί ηρεμία έξω από το ξενοδοχείο και οι συγκεντρωμένοι έχουν αρχίσει να αποσύρονται.





Λίγο πριν τις 6.30 έφτασε στο ξενοδοχείο που θα μιλήσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Στην είσοδο τον περίμεναν εργαζόμενοι του χώρου της καθαριότητας στο χώρο της Υγείας, φωνάζοντας συνθήματα για τη μονιμοποίησή τους.

Ο κ. Ξανθός αυτή την ώρα έχει συναντήσεις με συνδικαλιστές και τοπικά στελέχη και σε λίγη ώρα θα μιλήσει με θέμα «Η Υγεία μετά τα Μνημόνια»

Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αναμένεται σε λίγο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πάτρας προκειμένου να παραστεί σε εκδηλωση με θέμα: «Η Υγεία μετά τα μνημόνια». Έξω από το ξενοδοχείο έχουν συγκεντρωθεί καθαρίστριες που εργάζονται με ατομικές συμβάσεις στο νοσοκομείο του "Αγίου Ανδρέα" και οι οποίες φοβούνται για τη συνέχιση της εργασίας τους, καθώς οι συμβάσεις τους λήγουν.





5 σχόλια:

  1. ολα ψεματα, το ψεμα ειναι δωρεαν, θα περασετε απο ειδικο δικαστηριο για εθνικη προδοσια της μακεδονιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από αυτά, που λέει ο κ. υπουργός, φαίνεται ότι υπάρχει κίνηση προς τα εμπρός στο χώρο της Υγείας. Και αυτό γίνεται με την αλλαγή του μίγματος πολιτικής, που θα επιτρέψει να δοθούν κονδύλια με μεγαλύτερη απλοχεριά στη δημόσια υγεία. Έτσι θα ωφεληθούν οικονομικά και οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι γιατροί των ΤΟΜΥ! Το τελευταίο το έχουν ήδη καταλάβει οι γιατροί και σπεύδουν να ενταχθούν στις ΤΟΜΥ! Διότι όπως υπονοεί ο κ. υπουργός, αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να αυξήσουμε τα κονδύλια με τόσο χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και ασφαλιστικές εισφορές. Όταν λοιπόν αρχίσουν να αυξάνονται αυτά, θα δούν και αύξηση των μισθών οι γιατροί του ΕΣΥ και των ΤΟΜΥ. Αντιθέτως, όσοι μείνουν έξω από το σύστημα, θα επιβαρυνθούν με αύξηση των φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να ωφεληθεί το δημόσιο σύστημα υγείας! Γιαυτό συνάδελφοι, γρηγορείτε κι ενταχθείτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 100 γυφΤΟΜΥ υπολειτουργουν συριζογυφτε! Και ο ενας χρονος του εσπα περασε! Πανωλεθρια!

      Διαγραφή
  3. Ότι νάναι......εικονικές επιτυχίες από ανεπρόκοπους τεμπελχανάδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Karanikas lives on...
    Στην υγεια σας κορόιδα γιατροί.
    Πάλι τον ήπιατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή