Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

ΕΛΣΤΑΤ: Πρωταθλητές οι Έλληνες στις ιδιωτικές δαπάνες Υγείας

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Η ιδιωτική επιβάρυνση των πολιτών είναι ακόμα μεγαλύτερη σε σχέση με αυτά που πληρώνει το ασφαλιστικό σύστημα για την υγειονομική τους περίθαλψη. Σύμφωνα με την Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών για το έτος 2017 που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, τα νοικοκυριά δαπάνησαν πέρυσι το 7,3% της μέσης μηνιαίας δαπάνης για υπηρεσίες υγείας που αντιστοιχεί σε 102,44 ευρώ.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η χώρα μας είναι πρωταθλητής στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας με το 7,3% να είναι το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής στην ΕΕ. Ακολουθεί σε ιδιωτικές δαπάνες η Βουλγαρία με 7,1% ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο το ποσοστό είναι 1%ο, στην Ισπανία 3,4%, στην Ιταλία 4,8%.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, όπως δείχνουν τα στοιχεία, η επιβάρυνση είναι υψηλότερη για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά που φτάνει μέχρι και το 13,4% για άτομα με χαμηλό εισόδημα κάτω από 4.878,86 ευρώ (κυρίως συνταξιούχους, ανέργους ανασφάλιστους) και ηλικία πάνω από τα 65 έτη. Η συνολικά μέση μηνιαία δαπάνα των νοικοκυριών στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 1.414,09 ευρώ,.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν όπως είναι φυσικό πηγή προβληματισμού τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης που πρέπει να "απαντήσουν" σύντομα και αποδοτικά στις ανάγκες των πολιτών οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο "πληρώνουν" εδώ και μια 8ετία το "μάρμαρο" της ύφεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου