Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Πώς θα ξεμπλοκάρει η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στα Ταμεία

Του Δημήτρη Κατσαγάνη - Capital.gr

Διπλή "ανάσα" δίδει η κυβέρνηση στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και επιθυμούν να τις εντάξουν στη ρύθμιση των "120 δόσεων".

Αφενός η ένταξη των χρεών των αυταπασχολούμενων εμπόρων, βιοτεχνών, μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων για το 2017 στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών –όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης– και αφετέρου η ψήφιση της μείωσης του επιτοκίου (από το 5% στο 3%) με το οποίο επιβαρύνονται τα χρέη που εντάσσονται στις 120 δόσεις διευκολύνουν εξαιρετικά όσους θέλουν τα ρυθμίσουν.

Έτσι, όχι μόνο μπορούν πλέον να ρυθμισθούν ανεμπόδιστα οι προπέρσινες ασφαλιστικές οφειλές των επαγγελματιών, αλλά αυτές –εφόσον ρυθμισθούν– θα επιβαρύνονται με χαμηλότερο επιτόκιο, μειώνοντας έτσι το ποσό των μηνιαίων δόσεων εξόφλησής τους.

"Pass" χρεών στη ρύθμιση

Πρώτα- πρώτα, το γεγονός ότι οι ανείσπρακτες εισφορές του 2017 εντάχθηκαν μαζικά (δηλαδή να προηγηθεί αναγκαία η σχετική αίτηση κάθε οφειλέτη χωριστά) στο ΚΕΑΟ, καθιστά δυνατή, από τεχνική άποψη, την ένταξή τους στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Και αυτό γιατί ενώ ο νόμος που πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση έδινε τη δυνατότητα ρύθμισης και των προπερσινών οφειλών (μαζί με όλες τις οφειλές που "γεννήθηκαν" έως και το τέλος του 2018), αυτό δεν ήταν πρακτικά δυνατό, καθώς αυτές δεν είχαν "περάσει" στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και έτσι δεν μπορούσαν να ρυθμιστούν.

Μπορούσε, μεν, ένας οφειλέτης να αιτηθεί τη ρύθμισή τους, αλλά αυτή δεν προχωρούσε τεχνικά, έως ότου ενταχθούν οι εν λόγω οφειλές στο ΚΕΑΟ.

Η εμπλοκή αυτή ξεπεράστηκε, πλέον, και έτσι όποιος οφειλέτης αιτηθεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ την ένταξη των οφειλών του 2017 στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αυτές εντάσσονται αυτόματα, μαζί με όποιες άλλες.

Παράδειγμα

Επαγγελματίας με οφειλές 2.940 ευρώ από το 2016, χρωστούσε άλλα 2.690 ευρώ το 2017.Την προπερασμένη εβδομάδα επιχείρησε να αιτηθεί ρύθμιση των οφειλών του ύψους 5.630 ευρώ για το 2016-2017.

Ωστόσο, το ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ -ΚΕΑΟ, αν και δεχόταν την αίτησή του, δεν του έδινε το "πράσινο φως" για την ένταξη των χρεών του 2017. Από την περασμένη εβδομάδα, το "σύστημα" εντάσσει απευθείας τις προπέρσινες οφειλές του επαγγελματία του παραδείγματός μας στη ρύθμιση (σ.σ. 2.690 ευρώ για το 2017).

Μείωση των οφειλών

Την ίδια ώρα που ξεμπλόκαρε την ένταξη των οφειλών στις "120 δόσεις", η κυβέρνηση μείωσε το συνολικό "φορτίο" των χρεών τα οποία πρέπει να πληρώσουν οι οφειλέτες, εντασσόμενοι στη νέα ρύθμιση.

Η ελάφρυνση αυτή επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης –κατά 2 μονάδες– του επιτοκίου με το οποίο "φορτώνεται" μία οφειλή εφόσον ενταχθεί στις 120 δόσεις.

Πρόκειται για μια μείωση επιτοκίου ύψους 40%, η οποία έρχεται να προστεθεί στην ήδη ισχύουσα διαγραφή 80% των προσαυξήσεων και των προστίμων με τα οποία έχουν "φορτωθεί” οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές. Έτσι, προκύπτει πλέον ένα διπλό "κούρεμα” στις επιπλέον επιβαρύνσεις στις οποίες υπόκεινται τα χρέη των επαγγελματιών, με την προϋπόθεση -βέβαια- ότι αυτά θα ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Παράδειγμα

Έστω ότι ένας επαγγελματίας χρωστά στα Ταμεία, το 2017, το ποσό των 2.690 ευρώ (μετά το "κούρεμα” των προσαυξήσεων). Εφόσον η οφειλή ενταχθεί στη νέα ρύθμιση, θα επιβαρυνθεί με ένα επιτόκιο.

Η αρχική διάταξη του σχετικού νόμου που πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση προέβλεπε επιτόκιο 5%, κάτι το οποίο επιβάρυνε με 134 ευρώ την παραπάνω προς ρύθμιση οφειλή. Έτσι η τοκισμένη οφειλή (του παραδείγματός μας) η οποία έπρεπε να εξοφληθεί ανερχόταν σε 2.824 ευρώ (αρχική οφειλή 2.690 ευρώ συν 134 ευρώ ο τόκος της ρύθμισης).

Με τη διάταξη που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, η οφειλή του ίδιου παραδείγματός μας θα επιβαρυνθεί με επιτόκιο 3%, το οποίο οδηγεί σε τόκο 80 ευρώ. Έτσι η τοκισμένη οφειλή ανέρχεται εναλλακτικά σε 2.770 ευρώ (2.690 ευρώ η αρχική οφειλή συν 80 ευρώ ο τόκος). Συνεπώς προκύπτει μία διαφορά μεταξύ των δύο εναλλακτικών, τοκισμένων, ρυθμισμένων οφειλών ύψους 54 ευρώ (2.824 ευρώ με επιτόκιο 5% μείον 2.770 ευρώ με επιτόκιο 3%).

Τι "τρέχει" με τις οφειλές του 2018

Παραμένει σε εκκρεμότητα η ένταξη όλων των οφειλών των επαγγελματιών για το 2018 στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και, έτσι, δεν μπορεί να γίνει η αυτόματη υπαγωγή τους στη ρύθμιση των 120 δόσεων, από όσους οφειλέτες αιτηθούν κάτι τέτοιο.

Μόλις τον περασμένο μήνα, με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ), ολοκληρώθηκε, με δύο μήνες καθυστέρηση, η εκκαθάριση των εισφορών των αυταπασχολουμένων για το 2018 με βάση το εισόδημα που δήλωσαν το 2017.

Η σταδιακή, σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εξόφληση των χρεωστικών υπολοίπων ξεκινά από τον τρέχοντα μήνα (σ.σ. η προθεσμία καταβολής της 1ης δόσης λήγει στις 30 Αυγούστου) με βάση τα ειδοποιητήρια τα οποία είναι ήδη αναρτημένα στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της 5ης δόσης (τέλη Δεκεμβρίου) θα γίνει και 2η κατά σειρά εκκαθάριση από τον ΕΦΚΑ με στόχο τη μαζική "μεταφορά" όλων των απλήρωτων εισφορών στο ΚΕΑΟ.

Ωστόσο, όποιος οφειλέτης το επιθυμεί μπορεί μόνος του να αιτηθεί την ένταξη και των εκκαθαρισμένων με βάση το εισόδημα του 2017 εισφορών για το 2018 στο ΚΕΑΟ.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολή αιτήσεων για ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων ισχύει έως και την 30η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Γιάννης Βρούτσης, δεν θα δοθεί παράταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου