Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

Λήμνος: Άμεση τοποθέτηση νέου διοικητή στο νοσοκομείο, ζητά από τον υπουργό η συντονιστική επιτροπή για την υγεία



 |Συντάκτρια: Βιργινία Καρβέλλη
https://www.limnosfm100.gr/l

Επιστολή στο υπουργείο Υγείας απέστειλε η συντονιστική επιτροπή Λήμνου για την υγεία, σχετικά με την ανάγκη άμεσης τοποθέτησης νέου διοικητή στο νοσοκομείο του νησιού.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή:

Κύριε Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ, γενικοί γραμματείς,

ως μέλη της συντονιστικής επιτροπής για την Υγεία στην Λήμνο σας αναφέρουμε πως το πιο σημαντικό πρόβλημα του νοσοκομείου Λήμνου είναι η παντελής ανυπαρξία διοίκησης.

Δεν αναφερόμαστε στο γεγονός που παρατηρείται σε διάφορα άλλα νοσοκομεία, όπου οι διοικήσεις, ένεκα της επικείμενης αντικατάστασης τους, αλλά και ίσως λόγω του θέρους έχουν ίσως αμελήσει τις υποχρεώσεις τους, αναφερόμαστε στο ότι από τον Νοέμβριο του 2018 ουσιαστικά στο νοσοκομείο μας δεν υπάρχει διοικητής.

Ο τελευταίος αναπληρωτής διοικητής (καθώς τελούσαμε σε διασύνδεση με το «Βοστάνειο» νοσοκομείο Μυτιλήνης) παραιτήθηκε πριν από 9 μήνες. Στις 9 Μαρτίου 2019 υπογράφηκε σε ΦΕΚ η αποσύνδεση του νοσοκομείου Λήμνου από το νοσοκομείο Μυτιλήνης. Στις 11 Απριλίου 2019 προκηρύχθηκε εκ νέου πάλι θέση αναπληρωτή διοικητή. Κάποιοι δεν έλαβαν υπόψη την αποσύνδεση και το γεγονός πως θα έπρεπε να προκηρύξουν θέση διοικητή. Πέραν τούτου οι επόμενες εξελίξεις (προκήρυξη εκλογών) δεν βοήθησαν στο να ευδοκιμήσουν οι διαδικασίες.

Στην παρούσα φάση χρέη αναπληρωτή διοικητή (καθώς η αποσύνδεση θα υλοποιηθεί με την έλευση του τακτικού διοικητή) εκτελεί ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας. Μετά από επανειλημμένες παραιτήσεις χρέη διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας έχει αναλάβει ο μοναδικός ακτινολόγος του νοσοκομείου.

Εν ολίγοις, ζητούμε από τον μόνο ακτινολόγο, ο όποιος εφημερεύει 365 μέρες το χρόνο, ο οποίος δεν έχει καμία γνώση διοίκησης νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ο οποίος έχει υποβάλει δύο φορές την παραίτησή του αλλά δεν έχει γίνει αποδεκτή, να υποκρίνεται τον αναπληρωτή διοικητή. Πραγματικά ανέφικτο.

Πέραν αυτού η έλλειψη ελέγχου από μέρους της ΥΠΕ έχει επιτρέψει στον εν λόγω ακτινολόγo να προβαίνει σε ενέργειες που επιδεινώνουν περαιτέρω την λειτουργία του νοσοκομείου Λήμνου (πχ αναίτια αναστολή αδειών και ρεπό, αλλαγή χρήσης χώρων κοκ), ενώ γνωρίζει ότι η παρουσία του είναι μεταβατική, και δεν ασχολείται με θέματα όπως συνεχείς οι εφημερίες των ιατρών πέραν των 30, 40 και πολλές φορές 50 ημερών, ειδικά σε μία τέτοια περίοδο που ο πληθυσμός του νησιού διπλασιάζεται.

Με βάση τις εξαγγελίες του Υπουργείου αναμένονται οι αλλαγές στις διοικήσεις των ΥΠΕ περί τα τέλη Αυγούστου. Εύλογα οι όποιες αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων θα ξεκινήσουν το Σεπτέμβρη. Αν αναλογιστούμε ότι προτεραιότητα θα έχουν τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας γίνεται αντιληπτό ότι νέος διοικητής σε μικρό νοσοκομείο όπως αυτό της Λήμνου θα τοποθετηθεί κοντά στα Χριστούγεννα.

Δυστυχώς η ναυαρχίδα της Δημόσιας Υγείας στη Λήμνο δεν μπορεί να παραμείνει τόσους μήνες ακυβέρνητη.

Καλούμε τον Υπουργό να προχωρήσει ταχέως στην τοποθέτηση του νέου διοικητή του νοσοκομείου Λήμνου.

Για την συντονιστική επιτροπή
Ιατρικός σύλλογος Λήμνου
Σωματείο Εργαζομένων νοσοκομείου Λήμνου
Δήμος Λήμνου
Νομαρχιακό τμήμα Λήμνου ΑΔΕΔΥ
Παράρτημα Λήμνου λεσβιακού εργατικού κέντρου
Ένωση ιατρών νοσοκομείου Λήμνου
Eπαρχιακός σύλλογος Λήμνου ΑΜΕΑ "Ορίζοντε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου