Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: 800 νέες προσλήψεις και μάχη κατά των αποχωρήσεων των οικογενειακών ιατρών

Βασίλης Βενιζέλος 

Μιλούν στα parapolitika.gr ο Βασίλης Κικίλιας και ο γ.γ. της ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ

Μία πολύ μεγάλη και σκληρή μάχη δίνει εδώ και περίπου δύο μήνες η Ένωση Ιατρών Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ), προκειμένου οι περίπου 700 οικογενειακοί γιατροί, οι οποίοι είναι παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι να μην αποχωρήσουν από τον Οργανισμό.

Η αιτία για την αναστάτωση, η οποία έχει προκληθεί στις τάξεις των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ, είναι το γεγονός ότι, με ρυθμίσεις του τέως αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, άλλαξε επί τα χείρω το καθεστώς αμοιβών για τους εν λόγω γιατρούς, με αποτέλεσμα η αμοιβή ενός οικογενειακού γιατρού του Ε.Ο.Π.ΥΥ, δηλ. ενός παιδιάτρου ή ενός γενικού γιατρού ή ενός παθολόγου, να πέφτει πολύ κάτω από τα 1.000 ευρώ το μήνα, καθώς συνδέεται με το σύνολο του πληθυσμού ευθύνης του και όχι με τον αριθμό των επισκέψεων, τις οποίες εκτελεί ο γιατρός.


Σημειώνεται ότι, με το προηγούμενο καθεστώς των 200 επισκέψεων το μήνα, οι εν λόγω ειδικότητες συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ ελάμβαναν μηνιαία αμοιβή ίση με 1.800 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη και σήμερα… είκοσι επτά (27) νομοί της χώρας μας, οι οποίοι δεν διαθέτουν ούτε έναν συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ παιδίατρο, με αποτέλεσμα να καθίσταται υποχρεωτικό για τους ασφαλισμένους στον Οργανισμό γονείς να βάζουν το χέρι στην τσέπη τους κάθε φορά, κατά την οποία χρειάζονται τις υπηρεσίες παιδιάτρου της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας…

Εν τω μεταξύ, τόσο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας όσο και ο γενικός γραμματέας της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Οικονόμου δηλώνουν στα parapolitika.gr ότι ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται πολύ κοντά στη θετική λύση του προβλήματος, με οφέλη για όλες τις πλευρές.

Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Κικίλιας σημειώνει στα parapolitika.gr ότι «εντός των αμέσως προσεχών ημερών, ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να έχει επιτύχει θετική λύση. Παραλάβαμε μόνον προβλήματα από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τα διευθετούμε κατά προτεραιότητα και υπέρ των πολιτών και των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Η λύση, την οποία θα προκρίνει ο ΕΟΠΥΥ στο θέμα των οικογενειακών γιατρών, θα είναι ωφέλιμη για όλες τις πλευρές και θα εξυπηρετεί πρώτα από όλους τους ιδίους τους ασφαλισμένους του Οργανισμού».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Οικονόμου δηλώνει στα parapolitika.gr ότι «η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ θεωρεί ότι πράγματι, θα έχουμε θετική λύση στο θέμα των οικογενειακών γιατρών του Οργανισμού, καθώς είναι προς το συμφέρον και των ασφαλισμένων, αλλά και της κυβέρνησης, μία θετική για όλους λύση».

Ο Δημήτρης Οικονόμου, βέβαια, διευκρινίζει ότι «πρέπει πρώτα να δούμε ποια θα είναι η λύση, την οποία θα προκρίνει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να τοποθετηθούμε θετικά ή αρνητικά, αλλά εκείνο το οποίο ζητεί η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ είναι η επαναφορά των αμοιβών στο πρότερο καθεστώς του πλαφόν των 200 επισκέψεων το μήνα για κάθε συμβεβλημένο οικογενειακό γιατρό του Οργανισμού, αλλά και η επίσπευση όλων των αναγκαίων και απαραίτητων διαδικασιών για την άμεση σύναψη νέων συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με 600 – 800 νέους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, σύμφωνα με τις σχετικές δημόσιες δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, και του ιδίου του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη».

Το θέμα των συμβεβλημένων οικογενειακών γιατρών του ΕΟΠΥΥ χειρίζεται προσωπικά η αντιπρόεδρος του Οργανισμού Θεανώ Καρποδίνη, ενώ η όποια σχετική λύση του θέματος θα «περάσει» και θα αποτελέσει απόφαση του νέου Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ.

Πάντως, ο Βασίλης Κικίλιας είναι αποφασισμένος να «κλείσει» άμεσα το θέμα με τους συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς και τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, καθώς επιθυμεί το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας μας, πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο, να επιδείξει, λίαν συντόμως και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, πλήρη ετοιμότητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα έναντι της επιδημίας της γρίπης, με το σύνολο των κλινών μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του ΕΣΥ σε πλήρη λειτουργία και με το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) να έχει αποκτήσει πλήρη επικοινωνία και λειτουργική διασύνδεση τόσο με τις (ΜΕΘ) όσο και με τα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου