Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Ξεκινά η λειτουργία του μητρώου ασθενών με κορονοϊό σε όλα τα ιδιωτικά εργαστήρια με τεστ αντισωμάτων – Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας

Ξεκινά σήμερα Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020 η παραγωγική λειτουργία του εθνικού μητρώου ασθενών από τον κορονοϊό covid-19 και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς όλο και περισσότερα ιδιωτικά εργαστήρια πραγματοποιούν πλέον εκτός από τον μοριακό έλεγχο για τον εντοπισμό μίας πιθανής λοίμωξης, και τεστ αντισωμάτων.

Το υπουργείο Υγείας με κατεπείγουσες οδηγίες που απέστειλε σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα, περιγράφει όλη τη διαδικασία για το πως θα πρέπει να καταγράφουν τους ασθενείς με covid-19 οι εργαστηριακοί γιατροί.
Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα όσα ιδιωτικά εργαστήρια εντόπιζαν κρούσματα κορονοϊού, το κατέγραφαν σε ειδικό έντυπο το οποίο και καταργείται.

Το εθνικό μητρώο ασθενών με covid-19 είχε τεθεί σε εφαρμογή εν μέσω καραντίνας για την μοριακή εξέταση, αλλά πλέον θα καταγράφονται υποχρεωτικά και όσοι ασθενείς έχουν αναπτύξει αντισώματα και στον ιδιωτικό τομέα. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τη χρησιμότητα του μητρώου: “Κορονοϊός: Μπαίνει σε λειτουργία το Μητρώο Ασθενών COVID-19”

Αξιοσημείωτο είναι πως η παράλειψη ενημέρωσης του Εθνικού Μητρώου Ασθενών covid-19 από τους υπόχρεους, επιφέρει διοικητικές και πειθαρχικές κυρώσεις, αναφέρει το υπουργείο Υγείας.
Οι οδηγίες

Με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του υπουργείου Υγείας

-Κατά τη λήψη δείγματος σε άτομα που προσέρχονται στα εργαστήρια με σκοπό εργαστηριακό έλεγχο για Sars -CoV-2, θα πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε δήλωση δείγματος στο ηλεκτρονικό μητρώο ασθενών covid-19. Η καταγραφή θα γίνεται από τους διαπιστευμένους χρήστες των εργαστηρίων (δηλαδή γιατροί μικροβιολόγοι, βιοπαθολόγοι κ.λ.π)

-Κατά τη διαδικασία καταγραφής δείγματος για εργαστηριακό έλεγχο καταχωρούνται οπωσδήποτε τα στοιχεία που επιτρέπουν την ταυτοποίηση των εξεταζόμενων, δηλαδή το ονοματεπώνυμο, ο ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑ ή ΑΔΤ ή αριθμός διαβατηρίου, η ηλικία, το φύλο και το τηλέφωνο επικοινωνίας.

-Όλα τα αποτελέσματα της εργαστηριακής διερεύνησης των δυνητικών κρουσμάτων θα πρέπει να καταγράφονται από τα εργαστήριο στο Μητρώο Ασθενών. Η καταγραφή πρέπει να γίνεται άμεσα (εντός της ημέρας) από τους χρήστες εργαστηριακής διερεύνησης. Το χειρόγραφο έντυπο δήλωσης κρουσμάτων στον ΕΟΔΥ καταργείται.
-Τα εργαστήρια που δεν έχουν ακόμα αποκτήσει δικαιώματα πρόσβασης στο εθνικό μητρώο ασθενών covid-19, θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με την ΗΔΙΚΑ για την λήψη κωδικών πρόσβασης.

Να σημειωθεί ότι τεστ αντισωμάτων για κορονοϊό έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούν πολλά εργαστήρια σε όλη τη χώρα, δεδομένου ότι έχει δοθεί το πράσινο φως για την κυκλοφορία τους από τις Αμερικανικές και Ευρωπαικές Αρχές.

1 σχόλιο:

  1. Να μας λείπει, εάν έχουμε θετικό αποτέλεσμα δεν θα πατήσει κανείς στα εργαστήρια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή