Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

Νοσοκομείο Πύργου: Ανησυχία μετά τις παραιτήσεις γιατρών στη ΜΕΘ

Άμεσα πρέπει να υπάρξει πρόσληψη ιατρών, όχι μόνο στη ΜΕΘ, αλλά σε όλες τις κλινικές του νοσηλευτικού ιδρύματος
Η παραίτηση των δύο ιατρών από τη ΜΕΘ του Γενικού νοσοκομείου Ηλείας – Νοσηλευτική μονάδα Πύργου, όπως είναι φυσικό, έχει δημιουργήσει προβλήματα στο μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού, το οποίο μένει, όπως έχουμε δημοσιεύσει, με δύο μόνο γιατρούς σε αυτή την ευαίσθητη κλινική.
Πηγή: Patrisnews

Και φυσικά αυτός ο αριθμός των γιατρών δεν μπορεί να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν, αφού δεν βγαίνει ούτε το ωράριο, ούτε οι εφημερίες, ούτε τίποτα. Βέβαια προβλήματα έχουν και άλλες κλινικές του Γενικού νοσοκομείου Ηλείας και ιδίως η παθολογική, αλλά και η ορθοπεδική, η γυναικολογική κ.α.

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο νοσοκομείο της Ηλείας μίλησαν χθες ο δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας κ. Νίκος Κατσαρός, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου νοσοκομειακών γιατρών Πύργου κ. Παναγιώτης Απαλίδης.

Τάκης Αντωνακόπουλος : «Ξέρουν το πρόβλημα, αλλά δεν κάνουν τίποτα …»

Ο δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος στις δηλώσεις του ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός για τις πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν για την υποστελέχωση του νοσοκομείου Πύργου, αλλά και γενικότερα της υγείας σε όλο το νομό.

«Δυστυχώς αντί να έρχονται οι γιατροί, φεύγουν από το νοσοκομείο του Πύργου. Ο κύκλος των προκηρύξεων που είναι σε εξέλιξη για μόνιμες θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ μας παίρνει γιατρούς, παραιτήθηκαν μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ από τη μονάδα εντατικής θεραπείας. Είναι πλήγμα αυτό, αφού ουσιαστικά οδηγείται σε κλείσιμο η ΜΕΘ,η μονάδα εντατικής θεραπείας. Η πολιτεία δείχνει μία προθυμία τα τελευταία χρόνια, έως αδιαφορία στο να στείλει γιατρούς. Και τι εννοώ … Μπορεί ναι μεν να ανακοινώνονται σκόρπιες κάποιες θέσεις για προκήρυξη στο νοσοκομείο του Πύργου, στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Ηλείας, αφού εξυπηρετεί όλη την Ηλεία, όμως η παθολογική κλινική που είναι το μεγάλο αγκάθι δεν υποστηρίζεται. Το έχουμε πει επανειλημμένως… Πρέπει να βγει ένας γενναίος αριθμός γιατρών, αφού η παθολογική κλινική ουσιαστικά έχει έναν μόνο μόνιμο γιατρό. Οι άλλοι είναι από την Αμαλιάδα, από τα Κέντρα Υγείας και πηγαινοέρχονται. Δεν μπορεί να λειτουργήσει σοβαρό νοσοκομείο, σοβαρή παθολογική κλινική έτσι. Είναι επικίνδυνη η λειτουργία αυτή για τους ασθενείς, για τους πολίτες. Πρέπει τουλάχιστον τέσσερις μόνιμες θέσεις ιατρών του ΕΣΥ, με μία να είναι του διευθυντή, να προκηρυχθούν ούτως ώστε να έρθουν οι γιατροί να εργαστούν εδώ. Δεν υπάρχει άλλη λύση, το τονίζουμε αυτό πολλά χρόνια. Κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν … Το καταλαβαίνουν και συνειδητά υπονομεύουν την λειτουργία του νοσοκομείου, διότι δεν ξέρω εκφράζουν κάποια συμφέροντα ή γιατί το πολιτικό σύστημα της Ηλείας είναι ανεπαρκές. Δεν είναι όμως από άγνοια. Το ξέρουν το πρόβλημα. Εμείς ως δημοτικό συμβούλιο έχουμε πάρει πολλές αποφάσεις. Εγώ ως δήμαρχος και με βουλευτές του νομού, όχι με όλους βέβαια, αφού υπάρχουν κάποιοι που απέχουν, έχουμε συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας δύο φορές και όμως πάλι δύο θέσεις προκηρύσσουν στην παθολογική κλινική, διευθυντή και επιμελητή Β’. Σιγά μην έρθει κανένας… Οι γιατροί δεν είναι σκλάβοι να δουλεύουν ήλιο με ήλιο και να κάνουν και 10 εφημερίες το μήνα. Και εν πάση περιπτώσει ο κόσμος που δεν το καταλαβαίνει να τους επιτίθεται στα επείγοντα και όλα αυτά. Προτιμούν ένα καλό νοσοκομείο στην Αθήνα και η επαρχία, ο Πύργος, η Ηλεία πεθαίνει! Αυτή είναι η απάντηση…

Ο Πύργος πεθαίνει, γιατί κάποιοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Για άλλη μία φορά λοιπόν αποκαλύπτουμε την αδιαφορία ή την υπονόμευση του γενικού νοσοκομείου Ηλείας από την κεντρική πολιτεία διαχρονικά. Δεν είναι τωρινό το φαινόμενο και οι προηγούμενοι το ίδιο έκαναν και οι πιο προηγούμενοι. Δυστυχώς, γιατί εδώ δεν υπάρχει σύμπνοια, δεν υπάρχει ενότητα, δεν υπάρχει συλλογικότητα, δεν υπάρχει δυναμισμός. Αυτό είναι το πρόβλημα της περιοχής, έχουμε μόνο βαρώνους, έχουμε μόνο αυτούς που αυτεπάγγελτα αυτοαποκαλούνται ως οι «μεγάλοι», οι σπουδαίοι, αλλά με ασήμαντα αποτελέσματα».

Νίκος Κατσαρός: «Είναι μία αρνητική εξέλιξη στην γενικότερη υποστελέχωση του νοσοκομείου»

Ο κ. Νίκος Κατσαρός πρόεδρος ιατρικού συλλόγου Πύργου Αρχαίας Ολυμπίας στάθηκε και αυτός την υποστελέχωση των νοσοκομείων της Ηλείας.

«Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν όλα όσα έλεγε ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας και όχι μόνο, αλλά και άλλοι φορείς για τη στελέχωση των υγειονομικών δομών του νομού Ηλείας. Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο συναδέλφισσες από τη μονάδα εντατικής θεραπείας που παραιτήθηκαν, προφανώς για να πάρουν θέση σε άλλο νοσοκομείο της Αθήνας συγκεκριμένα που ήδη έχουν προκηρυχτεί 35 θέσεις για μονάδες. Και δυστυχώς το νοσοκομείο του Πύργου θα παραμείνει μόνο με δύο συναδέλφους. Νομίζω ότι είναι μία αρνητική εξέλιξη στην γενικότερη υποστελέχωση του νοσοκομείου του Πύργου και της νοσηλευτικής μονάδας υγείας γενικότερα και θα το πληρώσουμε ως συνήθως οι πολίτες. Καλούμε την 6η ΥΠΕ και τον Υπουργό υγείας να στελεχώσουν άμεσα και την ΜΕΘ, αλλά και τις υπόλοιπες κλινικές. Πρωτίστως την παθολογική, αλλά σιγά-σιγά θα μείνουν χωρίς ιατρικό προσωπικό και οι άλλες κλινικές. Το πρόβλημα δεν λύνεται με επικουρικούς γιατρούς, χρειάζεται πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού και παραϊατρικού».

Παναγιώτης Απαλίδης: «Δεν βγαίνουν ούτε οι εφημερίες του μήνα, ούτε η κλινική καλύπτεται»

Ο κ. Παναγιώτης Απαλίδης αντιπρόεδρος της ένωσης νοσοκομειακών ιατρών Πύργου αναφέρθηκε και αυτός στα προβλήματα που υπάρχουν με την απουσία γιατρών όχι μόνο στη ΜΕΘ, αλλά και σε πολλές ακόμη κλινικές του γενικού νοσοκομείου Ηλείας, ενώ έκανε και μία δήλωση για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται λόγω του κορωνοιού.

«Η μονάδα της εντατικής θεραπείας μένει όντως με δύο γιατρούς, οι δύο συνάδελφοι παραιτήθηκαν μετά από πολλά χρόνια εδώ, έχουν κάνει τα χαρτιά τους και διεκδικούν κάποια θέση στην Αθήνα. Μπορούν να το κάνω βέβαια αυτό, απλά το νοσοκομείο του Πύργου, η ΜΕΘ μένει με δύο γιατρούς, που είναι ένας ελάχιστος αριθμός. Δεν βγαίνουν ούτε οι εφημερίες του μήνα, ούτε η κλινική καλύπτεται. Όμως φεύγουν συνάδελφοι και από άλλες κλινικές, αφού έχουν παρατηθεί ορθοπεδικός, σε λίγους μήνες, τέλος του χρόνου, βγαίνει στη σύνταξη και ο διευθυντής της ορθοπαιδικής, έφυγε μία καρδιολόγος πρόσφατα. Αυτά είναι προβλήματα τα οποία δημιουργούνται επειδή λειτουργούν οριακά κάποια τμήματα και με μικρότερο αριθμό γιατρών από ότι θα έπρεπε. Αποτέλεσμα αυτού είναι όταν κάποιος παίρνει σύνταξη ή όταν κάποιος διεκδικεί μία άλλη θέση για οποιαδήποτε λόγο, το τμήμα δεν μπορεί να καλυφτεί. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο και αυτό γίνεται και σε άλλα νοσοκομεία της επαρχίας. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε ως γιατροί, είναι να ζητάμε μαζί με τη διοίκηση του νοσοκομείου, να καλυφθούν αυτές οι θέσεις. Απ’ όσο ξέρω έχουν γίνει κάποιες ενέργειες από μέρους της διοίκησης και από την περιφέρεια, για να δούμε τι μπορεί να γίνει. Το πόσο γρήγορα θα γίνουν προσλήψεις είναι θέμα του Υπουργείου και εκεί πιστεύω ότι πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας. Όλοι ξέρετε πολύ καλά ότι με την προηγούμενη κυβέρνηση είχε βγει μία προκήρυξη πανελλαδική για αρκετές θέσεις ιατρών. Βγήκε η προκήρυξη και μία μέρα μετά προκηρύχθηκαν οι εκλογές και από τότε πάγωσε πολλές φορές και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα».

Τώρα όσον αφορά την προετοιμασία του νοσοκομείου για ενδεχόμενα κρούσματα κορωνοιού, ο κ. Απαλίδης τόνισε ότι το νοσοκομείο είναι έτοιμο να ανταποκριθεί παρά τις ελλείψεις οι οποίες υπάρχουν.

«Όντως υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων αυτή τη στιγμή του κορονοιού, αν και μέχρι στιγμής στην Ηλεία τα πράγματα είναι σχετικά καλά. Αυτό όμως δεν λέει τίποτα, ο κόσμος ανησυχεί και εμείς οι ίδιοι ανησυχούμε και όσον αφορά το νοσοκομείο με τη στελέχωση που έχει και τις δυνατότητες που έχει, πιστεύω ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε ένα καλό βαθμό. Εμείς είμαστε έτοιμοι, το νοσοκομείο είναι οργανωμένο, υπάρχει κλινική covid και ξεχωριστά τμήματα, περιμένουμε αυτή την αύξηση των περιστατικών, περιμένουμε να γίνουν χειρότερα τα πράγματα όσο χειμωνιάζει. Το αίτημα είναι σταθερό. Θέλουμε ανθρώπους, θέλουμε στελέχωση, θέλουμε ανθρώπινο δυναμικό»

1 σχόλιο:

  1. Επιβεβαιωνεται οτι τα προβληματα στην υγεια ειναι τεχνητα ,δημιουργουμενα απο την εκαστοτε κυβερνηση και βεβαια η παρουσα δεν μπορει επι του παροντος να εξαιρεθει Φυσικα οι διαφοροι ιατρικοι συλλογοι το γνωριζουν αλλα αδιαφορουν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή