Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Νέα μέτρα κατά του Covid-19 σε Βέλγιο, Ρουμανία, Ιταλία

EPA/JULIEN WARNAND
Naftemporiki.gr

Νέα μέτρα περιορισμού της πανδημίας επιχειρούν να πάρουν ευρωπαϊκές χώρες καθώς αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα. Έτσι το Βέλγιο μειώνει τις συναθροίσεις σε 4 άτομα και κλείνει τα μπαρ στις 23.00, ενώ η Ρουμανία θα κλείσει θέατρα, κινηματογράφους και τους εσωτερικούς χώρους εστιατορίων στο Βουκουρέστι και σε πολλές άλλες πόλεις. Από αύριο υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους της Ιταλίας. Στο μεταξύ, η Φινλανδία ανακοίνωσε σήμερα τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων Covid-19 που έχει καταγράψει μετά την έναρξη της πανδημίας στο έδαφός της. Αλλά και στην Αυστρία έχει σημάνει συναγερμός.

Βέλγιο: Αναγκαία η τήρηση κανόνων για αποφυγή lockdown

Το Βέλγιο θα αυστηροποιήσει από το τέλος αυτής της εβδομάδας τα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, περιορίζοντας σε τέσσερα τα άτομα που θα μπορούν να συναθροίζονται, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η απότομη αύξηση των μολύνσεων της Covid-19.

Ο Αλεξάντερ Ντε Κρο, νέος πρωθυπουργός του Βελγίου, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα πριν από πέντε ημέρες, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι γνωρίζει ότι οι Βέλγοι είναι κουρασμένοι από τα περιοριστικά μέτρα, αλλά πρέπει να τηρήσουν τους κανόνες για την αποφυγή ενός νέου lockdown.

Από την Παρασκευή θα απαγορεύεται να προσκαλούνται περισσότερα από τέσσερα άτομα μέσα σε ένα σπίτι, να κάθονται σε ένα τραπέζι ή να συγκεντρώνονται σε εξωτερικό χώρο. Όλα τα μπαρ θα πρέπει να κλείνουν στις 23:00 το βράδυ.

Μέχρι στιγμής οι Βέλγοι μπορούσαν να συναθροίζονται σε ομάδες έως και πέντε ατόμων χωρίς να τηρούν κοινωνική απόσταση και επιτρεπόταν σε ομάδες έως και 10 ατόμων να κάθονται σε ένα τραπέζι σε ένα μπαρ ή σε ένα εστιατόριο.

"Οι άνθρωποι είναι κουρασμένοι, το ξέρουμε, αλλά θα ζητήσουμε και πάλι να κάνουν μια προσπάθεια για τα παιδιά μας, ώστε να συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο, για τις επιχειρήσεις μας, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν και να μην χάσουν άνθρωποι τις δουλειές τους", δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε.

Η Covid-19 έχει σκοτώσει 10.078 ανθρώπους στη χώρα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, σε ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ποσοστά θνησιμότητας στον κόσμο.

Σήμερα, ο μέσος ημερήσιος αριθμός νέων λοιμώξεων σε μια εβδομάδα ξεπέρασε τις 2.300. Οι εισαγωγές σε νοσοκομεία αυξάνονται, όπως και οι θάνατοι από τον ιό, στη χώρα που αποτελεί την έδρα των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Ρουμανία: Καραντίνα για 49 χώρες

Οι αρχές της Ρουμανίας θα κλείσουν θέατρα, κινηματογράφους και τους εσωτερικούς χώρους εστιατορίων στο Βουκουρέστι και σε πολλές άλλες πόλεις από αύριο Τετάρτη, στην προσπάθεια που καταβάλλουν ώστε να περιορίσουν την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στη χώρα.

Επίσης από αύριο, οι ταξιδιώτες από 49 χώρες «υψηλού κινδύνου», συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας, θα πρέπει να μπαίνουν σε αυτοαπομόνωση κατά την άφιξή τους στη Ρουμανία. Εξαιρούνται όσοι σκοπεύουν να παραμείνουν στη χώρα για λιγότερες από τρεις ημέρες, όμως σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ για την Covid-19.

Από την προηγούμενη εβδομάδα η Ρουμανία ανακοινώνει σχεδόν καθημερινά πάνω από 2.000 κρούσματα σε ημερήσια βάση. Συνολικά, από την έναρξη της πανδημίας, στα τέλη Φεβρουαρίου, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα φτάνουν τα 139.612. Μολονότι 109.898 άνθρωποι ανέρρωσαν, 5.121 πέθαναν. Η κυβέρνηση έχει παρατείνει την κατάσταση συναγερμού μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Οι κλειστές τραπεζαρίες των εστιατορίων, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα επαναλειτούργησαν τον Σεπτέμβριο, αφού είχαν κλείσει από τον Μάρτιο. Οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρις ότου ο αριθμός των μολύνσεων να μειωθεί στο 1,5% ανά 1.000 κατοίκους σε διάστημα 14 ημερών.

Από την Δευτέρα έχουν επίσης απαγορευτεί σε όλη τη χώρα τα θρησκευτικά προσκυνήματα.

Ιταλία: Στο κόκκινο η Καμπανία

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους στην Ιταλία από κορωνοϊό 28 άνθρωποι και καταγράφηκαν 2.677 κρούσματα. Τα περισσότερα περιστατικά σημειώνονται στην Καμπανία, με πρωτεύουσα την Νάπολη (395), στη Λομβαρδία (350) και στην περιοχή Λάτιο, με πρωτεύουσα τη Ρώμη (275).

Παράλληλα, σύμφωνα με ό,τι διαρρέει η ιταλική προεδρία της κυβέρνησης, αύριο θα πρέπει να υιοθετηθεί επίσημα η απόφαση για επέκταση της χρήσης προστατευτικής μάσκας σε όλους τους ανοικτούς χώρους. Το προβλεπόμενο πρόστιμο για τους παραβάτες κυμαίνεται από 400 μέχρι 1000 ευρώ, τόσο για τους πολίτες, όσο και για τους ιδιοκτήτες εμπορικών επιχειρήσεων στο εσωτερικό των οποίων παραβιάζεται ο συγκεκριμένος κανόνας. Παράλληλα, θα μπορεί να αποφασίζεται το διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων για διάστημα από πέντε ημερών μέχρι ενός μηνός.

Εξαιρέσεις αποτελούν όσοι επιβαίνουν σε ΙΧ, σε ποδήλατο ή μοτοσικλέτα, αθλούνται ή περπατούν μόνοι τους, σε απομονωμένη περιοχή. Σε ό,τι αφορά επιπλέον αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, είναι πιθανό το όλο θέμα να ξανασυζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, μετά από μια συνολική εκτίμηση της πορείας των κρουσμάτων.

Φινλανδία: Ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων

Η Φινλανδία ανακοίνωσε σήμερα τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων Covid-19 που έχει καταγράψει μετά την έναρξη της πανδημίας στο έδαφός της, τα οποία τώρα υπερβαίνουν το ποσοστό που θέτει το Ελσίνκι για άλλες χώρες προτού επιτραπεί στους πολίτες τους να το επισκεφθούν χωρίς να μπουν σε καραντίνα.

Τα στοιχεία της υγειονομικής αρχής αναφέρουν 227 νέα κρούσματα, περισσότερα από την προηγούμενη ημερήσια κορύφωση με 211 κρούσματα τον Απρίλιο κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας. Ωστόσο, πολύ λιγότεροι άνθρωποι εξετάζονταν τότε για Covid-19, που σημαίνει ότι σημαντικός αριθμός κρουσμάτων μπορεί να μην εντοπίστηκε τους πρώτους μήνες.

"Η κατάσταση του κορωνοϊού επιδεινώνεται και στη Φινλανδία", δήλωσε η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν σε μήνυμά της στο Twitter προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τη λήψη ενδεχόμενων νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της Covid-19, ίσως την επόμενη εβδομάδα.

Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι το 14ήμερο ποσοστό συχνότητας εμφάνισης της νόσου ανά 100.000 κατοίκους υπερδιπλασιάστηκε σε 30,6 από 14,2 που ήταν πριν από δύο εβδομάδες.

Η Φινλανδία είχε θέσει νωρίτερα τα 25 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους για δύο εβδομάδες ως όριο για χώρες που θεωρεί ασφαλείς και απαλλαγμένες από ταξιδιωτικούς περιορισμούς -- ένα από τα αυστηρότερα τέτοια όρια στην Ευρώπη.

Τα ποσοστά συχνότητας εμφάνισης της νόσου αυξήθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες και το νέο ποσοστό της Φινλανδίας παραμένει από τα χαμηλότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

Από τότε που άρχισε η πανδημία, η Φινλανδία, μια χώρα σχεδόν 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει 10.929 κρούσματα Covid-19 και 346 θανάτους.

Αυστρία: Σε επίπεδα συναγερμού

Ξεπερνώντας το έως τώρα ρεκόρ των 9.123 ενεργών μολύνσεων που είχε καταγραφεί στις 3 Απριλίου, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων νέου κορωνοϊού στην Αυστρία ανέρχεται σήμερα σε 9.207, που είναι υψηλότερος από ποτέ στη χώρα, με πληθυσμό 8,9 εκατομμύρια κατοίκους, ωστόσο, λόγω του σημαντικά μεγαλύτερου αριθμού των διενεργούμενων τεστ, οι συγκρίσεις με το παρελθόν έχουν μόνον περιορισμένη σημασία, όπως τονίζεται από τους ειδικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, σε καθημερινή σύγκριση αναφέρθηκαν 923 θετικά τεστ, στη Βιέννη καταγράφηκαν μέσα στο προηγούμενο εικοσιτετράωρο 399 νέα κρούσματα, ωστόσο, σύμφωνα με την Ιατρικό Επιτελείο Κρίσεων της πρωτεύουσας, ένα μέρος αυτών των μολύνσεων στην πόλη προέρχεται από το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Όπως ανακοινώθηκε σχετικά, η Αυστριακή Υπηρεσία Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων συνεργάστηκε με το Ομοσπονδιακό Σύστημα Επιδημιολογικών Αναφορών το Σαββατοκύριακο, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τμήματα των θετικών αποτελεσμάτων από το εργαστήριό της δεν αναφέρθηκαν τότε, αλλά περιλαμβάνονται στην αναφορά της σήμερα, Τρίτη.

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων σήμερα σε νοσοκομείο ανέρχεται σε 498 και από αυτούς οι 101 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ υπήρξαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο τέσσερις νέοι θάνατοι αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 822.

Με την αύξηση των νέων λοιμώξεων, αυξάνεται επίσης η ζήτηση κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας, και σήμερα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ρούντολφ 'Ανσομπερ, το ποσοστό πληρότητας είναι περίπου το 5% του συνόλου των 2.000 κλινών εντατικής θεραπείας από τις οποίες περίπου το ήμισυ βρίσκονται στην πρωτεύουσα Βιέννη.

Θετικά δύο ακόμη μέλη στον Λευκό Οίκο

Ακόμα δύο μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου διαγνώστηκαν με την Covid-19, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, μία ημέρα μετά την επιστροφή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, αφότου νοσηλεύτηκε έχοντας προσβληθεί με την εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια.

Ένας από τους ακολούθους του Τραμπ, ενεργό μέλος του αμερικανικού στρατού που ταξίδεψε με τον πρόεδρο την περασμένη εβδομάδα, βρέθηκε θετικός στην νόσο, ανέφερε στο Twitter ένας ρεπόρτερ του Bloomberg News, επικαλούμενος ανώνυμες πηγές.

Το Bloomberg και άλλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης τόνισαν επίσης ότι ένας στρατιωτικός βοηθός του Τραμπ έχει Covid-19.

naftemporikigr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου