Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Γιατί πεθαίνουν οι διαβητικοί στην εποχή του μνημονίου;

Γιατί πεθαίνουν οι διαβητικοί στην εποχή του μνημονίου; Η κρίση χτυπά τελικά με το χειρότερο τρόπο τους ασθενείς καθώς πια οι συνέπειές της αφορούν άμεσα στη ζωή και των διαβητικών. Γιατί επιβαρύνονται και συχνά χάνουν και τη ζωή τους;

Αύξηση των υπογλυκαιμιών επεισοδίων στους πάσχοντες από διαβήτη και, κατ' επέκταση, άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως το εγκεφαλικό και το έμφραγμα, καταγράφουν οι ειδικοί επιστήμονες καθώς οι ασθενείς ζητούν την συνταγογράφηση φθηνών φαρμάκων καθώς δυσκολεύονται να καταβάλουν τη συμμετοχή τους.
Αυτή η τακτική προκαλεί συχνότερα υπογλυκαιμικά επεισόδια στους διαβητικούς, σε αντίθεση με τα νεότερα φάρμακα, τα οποία όμως είναι πιο ακριβά. Αποτέλεσμα φυσικά να επιβαρύνεται η υγείας τους, να εμφανίζονται διάφορες επιπλοκές και σε κάποιες περιπτώσεις να αποδεικνύονται και μοιραίες. 

«Η υπογλυκαιμία είναι μία από τις ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλείται από τα φάρμακα στους διαβητικούς πάσχοντες. Κάποια παλαιότερα φάρμακα προκαλούν συχνότερα υπογλυκαιμίες, εκ των οποίων ορισμένες μπορεί να είναι σοβαρές και να οδηγήσουν τους πάσχοντες στο Νοσοκομείο για νοσηλεία», δηλώνει ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης.

Μελέτη η οποία βασίζεται στις εισαγωγές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν» πασχόντων από διαβήτη, που εκδήλωσαν υπογλυκαιμικό επεισόδιο την τελευταία πενταετία (από το 2007 έως το πρώτο εξάμηνο του 2012), δείχνει ότι οι περισσότεροι εξ αυτών παρουσίασαν λόγω της υπογλυκαιμίας κι άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας (νευρολογικές διαταραχές, σπασμούς, εγκεφαλικά επεισόδια, επιδείνωση χρόνιων νοσημάτων). Σε ορισμένους, η κατάσταση αυτή, τους κόστισε τη ζωή.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της μελέτης (βρίσκεται σε εξέλιξη), 325 πάσχοντες από διαβήτη εισήχθησαν στο Νοσοκομείο, το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, λόγω υπογλυκαιμικών επεισοδίων. Απ' αυτούς οι 158 ήταν άνω των 65 ετών. Τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά παρουσίασαν κι άλλα προβλήματα υγείας, ενώ τέσσερις ασθενείς έχασαν τη μάχη για τη ζωή. Η νοσηλεία τους διήρκεσε κατά μέσο όρο περίπου μια εβδομάδα, πράγμα που αυξάνει παράλληλα και την οικονομική επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων.

- See more at: 
http://www.iatropedia.gr/articles/read/3739#sthash.mQVX1n8h.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου