Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Γιατί οι Ελβετοί μας “κουρεύουν” το αίμα; Μειώνονται δραστικά οι εισαγωγές. Τι απαντά το υπουργείο

Κόβουν το αίμα από την Ελβετία για να... εκπαιδευτούμε διαμηνύει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά την είδηση που κάνει το γύρο του κόσμου από Ελβετικά Μέσα Ενημέρωσης ότι η Ελλάδα θα παραλαμβάνει λιγότερες φιάλες επειδή δεν καταβάλει τις οικονομικές υποχρεώσεις της. Δείτε τι απαντά ακριβώς η αρμόδια υφυπουργός Φωτεινή Σκοπούλη

“Ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ζήτημα μη καταβολής των υποχρεώσεων από την πλευρά της Ελλάδας προς την Ελβετία, αναφορικά με τις εισαγωγές αίματος ή προϊόντων αίματος” υπογραμμίζει η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη, διαβεβαιώνοντας ότι οι περικοπές θα επέλθουν έπειτα από συνεννόηση των δύο χωρών προκειμένου να ...εκπαιδευτούμε. Να μάθουμε δηλαδή να γίνουμε αιμοδότες. 

Όπως διευκρινίζει : “Το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Ελβετική Υπηρεσία Αιμοδοσίας, πρόσφατα συμφώνησε στη σταδιακή μείωση της ποσότητας του εισαγόμενου αίματος, έχοντας ως στόχο τη σταδιακή αύξηση του αριθμού των εθελοντών αιμοδοτών και τη μείωση του κόστους ελέγχου και διακίνησης του αίματος στην Ελλάδα”.
Για το λόγο αυτό το υπουργείο υγείας έχει βάλει και στόχους να αναδιαρθρώσει το Σύστημα Αιμοδοσίας με τα εξής μέτρα: 

1. περαιτέρω προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας
2. ορθολογική διαχείριση των αποθεμάτων και περαιτέρω αύξηση της ασφάλειας του αίματος και των προϊόντων αυτού
3. ορθολογική κατανομή του κόστους για τη διασφάλιση των απαιτούμενων υποδομών που κατοχυρώνουν την ασφάλεια του αίματος.

Τονίζεται επίσης ότι έχει ήδη αποφασιστεί από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι ο αριθμός των μονάδων αίματος που θα εισαχθούν από την Ελβετία θα παραμείνει σε παρόμοια επίπεδα για τα επόμενα τρία χρόνια.
Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο η Ελλάδα εισάγει περίπου 28.000 με 30.000 φιάλες αίματος από την Ελβετία για να καλύψει τις ανάγκες της.

IATROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου