Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Αναζητούνται αιμοδότες, κοστίζουν λιγότερο!

Η αύξηση του αριθμού των εθελοντών αιμοδοτών είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ καθώς η Υπηρεσία Αιμοδοσίας της Ελβετίας ανακοίνωσε ότι μειώνει τις ποσότητες αίματος που αποστέλλει κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Ο λόγος; Η Ελλάδα δεν καταβάλει στην ώρα της τα οφειλόμενα.


Ωστόσο, σε δηλώσεις της η υφυπουργός Υγείας κυρία Φωτεινή Σκοπούλη αναφέρει ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ζήτημα μη καταβολής των υποχρεώσεων από την πλευρά της Ελλάδας προς την Ελβετία, αναφορικά με τις εισαγωγές αίματος ή προϊόντων αίματος.

«Το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Ελβετική Υπηρεσία Αιμοδοσίας πρόσφατα συμφώνησε στη σταδιακή μείωση της ποσότητας του εισαγόμενου αίματος, έχοντας ως στόχο τη σταδιακή αύξηση του αριθμού των εθελοντών αιμοδοτών και τη μείωση του κόστους ελέγχου και διακίνησης του αίματος στην Ελλάδα» τονίζει η υφυπουργός.

Όπως επισημαίνει η κυρία Σκοπούλη, οι στόχοι που έχουν τεθεί για την αναδιάρθρωση του Συστήματος Αιμοδοσίας, είναι:

- Η περαιτέρω προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας.
- Η ορθολογική διαχείριση των αποθεμάτων και περαιτέρω αύξηση της ασφάλειας του αίματος και των προϊόντων αυτού.
- Η ορθολογική κατανομή του κόστους για τη διασφάλιση των απαιτούμενων υποδομών που κατοχυρώνουν την ασφάλεια του αίματος.

Η υφυπουργός Υγείας διευκρινίζει ότι έχει ήδη αποφασιστεί από την ηγεσία του υπουργείου ότι ο αριθμός των μονάδων αίματος που θα εισαχθούν από την Ελβετία θα παραμείνει σε παρόμοια επίπεδα για τα επόμενα τρία χρόνια. Σημειώνει, δε, ότι η Ελβετική Υπηρεσία Αιμοδοσίας δεσμεύθηκε στη παροχή τεχνογνωσίας στο ζήτημα της περαιτέρω αύξησης του αριθμού των εθελοντών αιμοδοτών στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου