Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας. ΕΟΠΥΥ: Εξορθολογισμός των δαπανών ή οριζόντιες περικοπές στις παροχές;

Είναι προφανές ότι, με την ηγεσία του ΥΥΚΑ και ιδιαίτερα με τον αναπλ. υπουργό, κ. Μ.Σαλμά, καθύλην αρμόδιο για τον ΕΟΠΥΥ, μάλλον δεν πρέπει να μιλάμε την ίδια γλώσσα!

Από πότε οι δραστικές περικοπές των παροχών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τον νέο ΕΚΠΥ, που αφορούν επίδομα τοκετού, γυαλιά οράσεως, φυσικοθεραπείες, εργαστηριακή διερεύνηση παθήσεων, νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές και κέντρα αποκατάστασης, μετακινήσεις νεφροπαθών, υλικά και άλλες βασικές παροχές, βαφτίζονται ανερυθρίαστα εξορθολογισμός των δαπανών;

Kι από πότε η περαιτέρω μείωση κατά 10% του ιατρικού προσωπικού στον ΕΟΠΥΥ και η δημιουργία γιατρών δύο ταχυτήτων, θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες; Όταν ήδη οι ασφαλισμένοι στοιβάζονται σε ουρές γιατί δεν μπορούν να βρουν δωρεάν γιατρό, τον οποίο δικαιούνται και αναγκάζονται να πληρώνουν απ’ την τσέπη τους, όσοι φυσικά αντέχουν ακόμα, για να μην επιδεινωθεί η υγεία τους;

Σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος, στην πρόσφατη γενική συνέλευση του ΠΙΣ, είπε ένα βροντερό «Αλλαγή πολιτικής και πολιτικής ηγεσίας στη Υγεία, ΤΩΡΑ!» Δυστυχώς όμως, ακόμα και σήμερα και παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός της Χώρας ασχολήθηκε πριν λίγες μέρες προσωπικά με τα θέματα της Υγείας, παραμένουν στη θέση τους, λειτουργώντας σε άλλο μήκος κύματος απ’ αυτό της κοινωνίας.

Το τραγικότερο δε στην όλη υπόθεση είναι ότι, ενεργώντας ως μνημονιοκότεροι της Τρόικα, καυχώνται για τις νέες περικοπές του ΕΟΠΥΥ, που μόνον μέσα στο 2013 θα ξεπεράσουν το 1.1 δις.ευρώ. Επιχαίρουν αδικαιολόγητα για μείωση των δαπανών του Οργανισμού, ενώ στην ουσία πρόκειται για στάση πληρωμών και ανελέητο «κούρεμα» των οφειλομένων.

Ήδη ο Guardian, μία απ’ τις μεγαλύτερες βρετανικές εφημερίδες, επισημαίνει σήμερα τις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται στην ελληνική αγορά και αναφέρει πως η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ανθρωπιστική κρίση, λόγω των συνεχών μειώσεων στις δαπάνες υγείας.

Πιστεύουμε ότι, επιτέλους ήρθε η ώρα να πάρουν το τιμόνι της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας άνθρωποι που θα αλλάξουν ρότα στην πολιτική του και που δεν θα κοροϊδεύουν και παραπλανούν ταυτόχρονα πολίτες και γιατρούς.

Για τον ΙΣΛ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ   ΜΙΧΑΗΛ ΜΕΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου