Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Θεόδωρος Αμπατζόγλου: Όταν κάποιοι προτιμούν το χάος αντί το πραγματικό συμφέρον του φαρμακοποιού...

Αθήνα, 25/2/2013

Όταν κάποιοι προτιμούν το χάος αντί το πραγματικό συμφέρον του φαρμακοποιού….
Όταν κάποια πρόσωπα αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν την δυνατότητα να συνεισφέρουν κάτι θετικό, ως όφειλαν, στην κοινή προσπάθεια όλου του κλάδου να αντιμετωπίσει τα μνημονιακά μέτρα και τις επιπτώσεις τους, επιδίδονται σε μια σπεκουλαδόρικη τακτική με παραποίηση και απόκρυψη της πραγματικότητας και αποκλειστικό στόχο να εισπράξουν μικροσυνδικαλιστικά οφέλη. 

Αναφερόμαστε φυσικά σε πέντε (5) από τα συνολικά δέκα πέντε (15) μέλη του ΔΣ του...
... ΠΦΣ που στα πλαίσια μιας ετερόκλιτης συμμαχίας που έχουν συνάψει τελευταία, επιδίδονται με θαυμαστή συνέπεια, είναι αλήθεια, σε μία προσπάθεια υπονόμευσης του ΠΦΣ, προσδοκώντας μικροσυνδικαλιστικά οφέλη και αδιαφορώντας εάν αυτή η τακτική βλάπτει τελικά τον κλάδο στο σύνολό του. 

Για να επιτύχουν τον στόχο τους σήμερα, ξέχασαν ηθελημένα ότι το περίφημο θέμα της σύμβασης μεταξύ ΠΦΣ και ΚΜΕΣ που χαρακτηρίζουν μέγα σκάνδαλο συζητήθηκε και εγκρίθηκε στη ΓΣ του ΠΦΣ στις 10/11/2012 αλλά και στις 1/12/2012.
(Η αποφάσεις και τα μαγνητοφωνημένα πρακτικά είναι στη διάθεση οιουδήποτε).

Ξέχασαν επίσης ότι το θέμα επανήλθε και συζητήθηκε με κάθε λεπτομέρεια σε δύο συνεδριάσεις του Δ.Σ. καθώς και στην τελευταία συγκέντρωση ΔΣ και Προέδρων ΦΣ. 

Σε όλες αυτές τις συζητήσεις ουδέποτε ακούσθηκε η παραμικρή αντίρρηση, διαφωνία ή ένσταση από οιονδήποτε και φυσικά ούτε από τους όψιμους αντιρρησίες που θυμήθηκαν ότι πρέπει να διαφωνήσουν τρείς μήνες αργότερα. 

Αλλά για την ταμπακιέρα ούτε λέξη.

Το Υπουργείο και ο ΕΟΠΥΥ κακώς, κάκιστα καθυστέρησαν την προκήρυξη του διαγωνισμού για επιλογή εταιρείας που θα ελέγχει τις συνταγές και θα εκκαθαρίζει τη σχετική δαπάνη και ως συνήθως η διαδικασία του διαγωνισμού καθυστέρησε.. 

Το ΔΣ του ΠΦΣ βρέθηκε μπροστά σε μια πραγματικότητα την οποία δεν προκάλεσε και σε ένα δίλημμα μεταξύ δύο επιλογών.

Πρώτη επιλογή : Σταματάει η λειτουργία της ΚΜΕΣ , δεν έχουμε που να παραδώσουμε τις συνταγές, δεν ελέγχονται οι συνταγές και οι λογαριασμοί, δεν πληρωνόμαστε, δεν προχωρά η εξόφληση των παλαιών οφειλών του ΟΠΑΔ, παραμένουν στα γραφεία των Συλλόγων συνταγές αξίας περίπου 200.000.000 € κάθε μήνα και όλα αυτά επί έξι (6) μήνες περίπου.

Το πλήρες μπάχαλο. 

Δεύτερη επιλογή : Να καλύψουμε προσωρινά τη δαπάνη λειτουργίας της ΚΜΕΣ , με ( 4 euro για κάθε 100 συνταγές) μέσο μηνιαίο κόστος ανά φαρμακείο τα 20€ και συμψηφισμό με το rebate, αλλά με όφελος τη συνέχιση της ροής πληρωμών και απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων για την εξόφληση των παλαιών οφειλών.

Το ΔΣ του ΠΦΣ και η ΓΣ υιοθέτησαν τη δεύτερη επιλογή. Οι πέντε (5) συνάδελφοι που μεταχρονολογημένα διαφωνούν προφανώς προτιμούσαν το μπάχαλο. Ο καθένας μπορεί να κρίνει και τις επιλογές τους και την πρακτική τους. 

Αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Προτείνουν έστω και τώρα να διακοπεί η σύμβαση που υπέγραψε ο ΠΦΣ για την διεκπεραίωση και εξόφληση των συνταγών; Εάν ναι ας το πουν δημοσίως και ενυπογράφως.

Ας μας πουν συγχρόνως ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη και για ότι προκύψει. Δηλαδή δεν καταθέτουμε συνταγές και δεν πληρωνόμαστε μέχρι να κατακυρωθεί ο διεθνής διαγωνισμός που προκηρύχθηκε. 

Εάν δεν μπορέσουν οι 5 συνάδελφοι να πείσουν το ΔΣ του ΠΦΣ για την φαεινή ιδέα τους , τουλάχιστον ας την εφαρμόσουν , σαν πρωτοπόροι που είναι, στους Συλλόγους που προεδρεύουν .

Ιδού η Ρόδος ……………

Εάν δεν μπορέσουν να πείσουν ούτε τους Συλλόγους τους ας το εφαρμόσουν οι ίδιοι οι υπογράφοντες για τα δικά τους φαρμακεία και όσοι φαρμακοποιοί συμφωνούν ας τους ακολουθήσουν. 

Να δηλώσουν λοιπόν όσοι διαφωνούν με την αναγκαιότητα ύπαρξης αυτής της σύμβασης (γι΄αυτό το μικρό χρονικό διάστημα και για τους λόγους που αναφέραμε) ότι δεν δέχονται να καταβάλλουν 4 λεπτά ανά συνταγή και φυσικά η επιθυμία τους θα γίνει απολύτως και αμέσως σεβαστή. 

Φυσικά οι συνταγές τους δεν θα παραλαμβάνονται, δεν θα ελέγχονται και δεν θα εξοφλούνται .

Οι μαγκιές τελείωσαν και κυρίως οι τζάμπα μαγκιές. 

Όσο για τα ερωτήματα για το πώς η επιβάρυνση από 3,5 λεπτά ανά συνταγή, έγινε 4 λεπτά/συνταγή θα το αντιληφθούν οι ετερόκλητοι σύμμαχοι των τελευταίων μηνών εάν συνυπολογίσουν τον ΦΠΑ που επιβαρύνει κάθε παροχή υπηρεσιών αλλά αφού προηγουμένως καθαρίσουν τη σκέψη τους από την εμπάθεια και την μικροπολιτική που τους έχει κυριεύσει. Άλλωστε κάθε κράτηση θα φαίνεται στο τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών που θα βάλουμε στα βιβλία μας. 

Φυσικά έχουμε ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να παγιώσουμε αυτή τη διαδικασία και έχουμε δώσει στον ΕΟΠΥΥ διορία (το πολύ) 3 μηνών από σήμερα. Επιπλέον έχουμε συνεννοηθεί με το Υπουργείο Υγείας έτσι ώστε όσα ελάχιστα χρήματα δώσουμε να συνυπολογιστούν με το rebate ενός μηνός 2013.

Ο τόπος , η κοινωνία και φυσικά και ο κλάδος μας δεν περνάει τις καλύτερες μέρες. Τα προβλήματα είναι πολλά, τα συμφέροντα που βυσσοδομούν βρίσκονται σε διαρκή κινητικότητα και κάποιοι συνάδελφοι, δυστυχώς αντί να προβληματιστούν αναζητώντας προτάσεις, σκέψεις, ιδέες, λύσεις για το σήμερα και το αύριο του κλάδου, ροκανίζουν το κλαδί στο οποίο κάθονται, σκαρφιζόμενοι μέρα και νύκτα τρόπους υπονόμευσης του Π.Φ.Σ. Άξιος ο μισθός τους…………

Μια αμείλικτη ερώτηση υπάρχει :

Αν (κατά λάθος) αναλάβουν τις τύχες του ΠΦΣ και των 12.000 φαρμακείων, έτσι θα διοικήσουν ;

Με τόση ανευθυνότητα;

Όποιος χρειάζεται περαιτέρω διευκρινίσεις μπορεί να πληροφορηθεί τα πάντα μέσω του παρόντος site.

Θεόδωρος Αμπατζόγλου

Πρόεδρος ΠΦΣ

Farmakopoioi.blogspot.gr

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου