http://www.kathimerini.gr/
Το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων εξετάζουν σοβαρά οι φαρμακοποιοί που αντιδρούν στην καθυστέρηση αποπληρωμής των οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ. Οι φαρμακοποιοί έχουν πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ για συνταγές που εκτέλεσαν τον Ιανουάριο του 2015, ωστόσο φαίνεται ότι εξαιρούνται από τις επικείμενες πληρωμές του Οργανισμού για τον Φεβρουάριο. Ετσι, την προσεχή Τετάρτη το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου πρόκειται να συνεδριάσει προκειμένου να εξετάσει και αυτό το θέμα, όσο και άλλα εκκρεμή για τον κλάδο ζητήματα (ωράριο, πολυϊδιοκτησία, πειθαρχικά συμβούλια), ενώ προγραμματίζεται άμεσα και γενική συνέλευση με τους αντιπροσώπους από ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για κινητοποιήσεις.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου, «η συνεχιζόμενη μη πληρωμή των τρεχουσών οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ έχει οδηγήσει πλέον σε οικονομική ασφυξία τα φαρμακεία» και επισημαίνεται ότι οι φαρμακοποιοί αδυνατούν πλέον να πληρώσουν τους προμηθευτές τους, με συνέπεια να μην μπορούν να αγοράσουν φάρμακα για τους ασφαλισμένους. «Τα χρονικά περιθώρια αντοχής των φαρμακείων εξαντλήθηκαν», τονίζει ο ΠΦΣ, που υπογραμμίζει ότι οι προσπάθειές του να διαμοιραστεί το βάρος της καθυστέρησης και σε άλλους φορείς «απέβησαν άκαρπες».
Ο ΠΦΣ, σε ανοικτή επιστολή με χθεσινή ημερομηνία προς τους φορείς διακίνησης του φαρμάκου (φαρμακευτικές επιχειρήσεις, φαρμακαποθήκες), ζητεί την αύξηση του χρόνου πίστωσης προς τα φαρμακεία. Οπως αναφέρεται στην επιστολή, «σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες μας, η ρευστότητα στον ΕΟΠΥΥ είναι πλέον μηδενική, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων στελεχών. Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος στάσης πληρωμών για τα φαρμακεία είναι πλέον ορατός». Παράλληλα προσθέτει: «Αν πράγματι ενδιαφέρεστε για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού φαρμακείου, αποτελεί μονόδρομο η ισότιμη αντιμετώπιση εκ μέρους σας των φαρμακείων με τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, στα οποία η παρεχόμενη από εσάς πολύμηνη πίστωσή τους αποδεικνύει ότι οι αντοχές σας είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι για τον κλάδο μας». Σημειώνεται ότι η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια μειώνεται σημαντικά, αλλά μόνο ως προς το σκέλος του ποσού που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ για την αγορά φαρμάκων των ασφαλισμένων του. Από τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων προκύπτει ότι οι πωλήσεις των φαρμάκων στην Ελλάδα (νοσοκομεία, φαρμακεία, φαρμακαποθήκες) το 2013 και το 2014 κινήθηκαν σε παρόμοια επίπεδα, περίπου στα 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ή κάτι λιγότερο από 5 δισ. ευρώ εάν αφαιρεθούν τα ποσά από τις παράλληλες εξαγωγές.Έντυπη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου