Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Ετοιμάζεται το νέο ΠΕΔΥ! Τι προβλέπει το σχέδιο για γιατρούς -εργαστήρια

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ένα νέο «ΠΕΔΥ» στη βάση όμως του ήδη υπάρχοντος, σκοπεύει να στήσει το αργότερο έως το τέλος του χρόνου η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ήδη όπως λένε πηγές του HealthReport.gr έχουν ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς οι υπολογισμοί για το πόσοι γιατροί απαιτούνται , τι θα γίνει με τις μονάδες που παρουσιάζουν εικόνα…αποσύνθεσης αλλά και με τα εργαστήρια.


Στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα βασίζεται στο ΠΕΔΥ και στις μονάδες του, θα υπάρξει και ειδική ρύθμιση για τους γιατρούς. Γιατροί που όμως θα πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ανεξάρτητα εάν οι περισσότεροι επέστρεψαν στο ΠΕΔΥ με δικαστικές αποφάσεις χωρίς να χρειαστεί να κλείσουν τα ιατρεία τους.

Εξάλλου το στίγμα το έδωσε πριν λίγες ημέρες στη Βουλή ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δίνοντας λίγους μήνες προθεσμία στο ιατρικό προσωπικό να αποφασίσει εάν θα ενταχθεί πλήρως και αποκλειστικά στο δημόσιο σύστημα ή θα επιλέξει το ιδιωτικό ιατρείο. Δείτε ΕΔΩ τι ακριβώς διαμήνυσε στους γιατρούς του ΠΕΔΥ ο υπουργός Υγείας.

Γι αυτό και όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα απευθύνει επισήμως το επόμενο διάστημα πρόσκληση ενδιαφέροντος στους γιατρούς του ΠΕΔΥ για να ενταχθούν με σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο δημόσιο σύστημα.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως αν δε συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των γιατρών για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες, τότε το ΠΕΔΥ θα ξεκινήσει να«αγοράζει» υπηρεσίες από ιδιώτες γιατρούς. Οι συμβάσεις που θα γίνουν σε αυτές περιπτώσεις θα είναι ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής σε συγκεκριμένες ειδικότητες αλλά και με βάση την επισκεψιμότητα.

Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι σε περιοχές όπου για παράδειγμα δεν υπάρχουν παιδίατροι στο δημόσιο σύστημα, τότε θα μπορούν να συμβληθούν με το ΠΕΔΥ ιδιώτες επαγγελματίες. Προς ώρας πάντως δεν έχει αποσαφηνισθεί πόσο ακριβώς θα αμείβονται οι ιδιώτες.

Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδιώκει να συγκεντρώσει στο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δηλαδή ουσιαστικά στο ΠΕΔΥ, συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών.

Γι αυτό άλλωστε και η πρόσκληση ενδιαφέροντος θα απευθύνεται ουσιαστικά σεπαθολόγους, γενικούς γιατρούς, γυναικολόγους, παιδιάτρους και μεταξύ άλλων καρδιολόγους.

Η πρόσκληση –κάλεσμα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας θα αφορά όχι μόνο στους γιατρούς του ΠΕΔΥ που σήμερα απασχολούνται και είναι ενταγμένοι μετά και από δικαστικές αποφάσεις, αλλά και σε όσους είχαν παραιτηθεί τελείως και είχαν φύγει με το νόμο του Άδωνι Γεωργιάδη, διατηρώντας το ιδιωτικό τους ιατρείο, λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.

Το όλο σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του έτους.

Τα εργαστήρια…

Στο μεταξύ όμως θα πρέπει να λυθεί και το πρόβλημα που ονομάζεται …εγκαταλελειμμένα εργαστήρια του ΠΕΔΥ. Μετά την αποχώρηση των εκατοντάδων γιατρών από το σύστημα, τα ήδη προβληματικά εργαστήρια που διέθετε το ΠΕΔΥ, εγκαταλείφθηκαν περισσότερο. Υλικά δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα με συνέπεια σήμερα με τη βία να γίνονται κάποιες λίγες αιματολογικές εξετάσεις.

Όπως λένε οι πληροφορίες του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να ενισχύσει και να δημιουργήσει ορισμένα κεντρικά εργαστήρια, τα οποία θα είναι εργαστήρια αναφοράς και όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα δείγματα προς εξέταση των γύρω περιοχών. Οι δομές αυτές με βάση το σχεδιασμό αναμένεται να ενισχυθούν τεχνολογικά αλλά και με προσωπικό ώστε να αναλάβουν μεγάλο αριθμό εξετάσεων.

Τα περιφερειακά ιατρεία του ΠΕΔΥ θα έχουν περιορισμένες «εργαστηριακές δραστηριότητες» και ουσιαστικά θα κάνουν πχ. τις αιμοληψίες ώστε στη συνέχεια να αποστέλλουν τα δείγματα στα κέντρα αναφοράς προς έλεγχο.

Σε κάθε μεγάλη περιοχή της χώρας -όταν το σχέδιο θα λάβει την τελικά του μορφή- θα έχουν ορισθεί όλα τα κέντρα αναφοράς όπου και θα πραγματοποιούνται όλες οιεργαστηριακές εξετάσεις.

Με βάση το σχεδιασμό το νέο σύστημα θα ξεκινήσει πιλοτικά από τέσσερις περιοχές: την Πάτρα, τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, τη Νέα Φιλαδέλφεια καθώς και το Ηράκλειο της Κρήτης.

6 σχόλια:

  1. AYTA ΧΩΡΙΣ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.ΑΛΛΑ ΑΦΟΥ ΒΡΗΚΑΤΕ ΚΟΡΟΙΔΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΜΕ ΕΞΟΔΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΘΕ.ΚΑΛΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ,ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το σχεδιο καλο ομως αργεις υπουργε.γιατι?δεν μπορεις να ξεφυγεις απο τις προεκλογικες δεσμευσεις στους συνταγολογους?λεφτα υπαρχουν ευκολα.ολοκληρα κτηρια κενα δινεις νοικια.διαπλοκη?συγκεντρωσε πολλους γιατρους σε λιγα κτηρια τωρα.τι πιλοτικα και βλακειες-ΑΝΙΚΑΝΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ειμαι υγειον υπαλληλος και ντρεπομαι που διαβαζω ολα αυτα τα οποια καθε χρονο επαναλαμβανονται με μικρες διαφορες ,,μπραβο ...δινετε τροφη στο κεφαλαιο και λεγεστε και αριστεροι?? θα σηκωθουν απ τον ταφο αυτο που δωσαν το αιμα τους με αγωνες ...μπαχαλο τα κανατε ολα και σας πληροφορω οτι ικα και παλι ικα που το ρημαξατε και οι παλιοι και οι τωρινοι τωρα το πεδυ..καθημερινα ζουμε απο μεσα τα προβληματα των ασφαλισμενων που μονο ασφαλισμενοι δεν ειναι,βαλτε μια θηλια και να πατε να πνιγειτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΩΝ-ΜΑΙΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΕΔΥ.ΣΥΜΒΑΣΕΙ Τ.Ε.Β.Ε ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΟΛΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ-ΩΡΑΡΙΟ ΙΑΤΡΕΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ-ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΑ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ-ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΤΕΞΗ.ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΟΝΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ Η ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΕΙΔΙΚΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΟΣΟ ΜΙΖΕΡΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΣΟ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΨΕΥΔΟΔΟΜΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ.ΚΑΙ ΣΥ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΑΙΜΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ΤΟΥ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΟΣΟ ΜΙΖΕΡΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΣΟ ΘΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΨΕΥΔΟΔΟΜΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΕΝΑΣ ΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΙΖΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή