Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Υποψήφιοι μάνατζερ για… κλάματα


Οι τελευταίες αιτήσεις υποψήφιων για τις 146 θέσεις Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών στα Δημόσια Νοσοκομεία, εκείνες που είχαν σταλεί ταχυδρομικά, έφθασαν την Παρασκευή στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).

Το ενδιαφέρον αποδείχθηκε αυξημένο, αφού οι υποψήφιοι είναι πολλαπλάσιοι των διαθέσιμων θέσεων. Φυσικά, κατά την κατάθεση των αιτήσεων δεν έλειψαν και τα ευτράπελα, δίνοντας «χρώμα» στην αρνητικά φορτισμένη διαδικασία.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση του Γ. Στάθη, μέλους της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ), μεταξύ των… απροόπτων της διαδικασίας κατάθεσης δικαιολογητικών υπήρξαν και κάποιες τραγελαφικές περιπτώσεις που έβγαζαν… μάτι.

Σε μια περίπτωση, η υποψήφια διοικήτρια φέρεται να ταχυδρόμησε τα δικαιολογητικά της μέσα σε έντυπο φάκελο …της υπηρεσίας του συζύγου της, για να μη πληρώσει γραμματόσημα, ενώ αρκετοί έστειλαν τους φακέλους στο Υπουργείο Υγείας, αντί στις ΥΠΕ, όπως σαφώς καθόριζε η προκήρυξη.

Η διαδικασία έληγε την Τρίτη 19 Ιανουαριου στις 15.00 το μεσημέρι. Πέντε λεπτά πριν τη λήξη της προθεσμίας, υποψήφια προσήλθε σε ΥΠΕ με ένα USB, ζητώντας να της τυπώσουν τα δικαιολογητικά και μάλιστα, να της βρουν και φάκελο, για να τα εσωκλείσει.

Στη 2η ΥΠΕ, υποψήφια τηλεφώνησε για να ρωτήσει αν έπρεπε να στείλει τον φάκελο στη λεωφόρο “Πειραιώς και Αιγαίου” ή “Θηβών”, ενώ νεαρός υποψήφιος μπέρδεψε, όπως φαίνεται τις… λέξεις, αφού ανέγραψε την ηλικία του δίπλα από το πεδίο με την ένδειξη. «ο αιτών».

Κι όμως τα άτομα που παρέλαβαν την αίτηση αντίκρισαν «ο αιτών: 25»!

Μεταξύ των πρώην επικεφαλής νοσοκομείων, που αποφάσισαν να δοκιμάσουν και πάλι την τύχη τους, φέρεται πως είναι και ένας προσφάτως αποπεμφθείς διοικητής, που βρέθηκε στο προσκήνιο, μετά την αξιολόγηση και τις αλλαγές των προηγούμενων διοικήσεων.

Ο εν λόγω τ. διοικητής, σύμφωνα με τις πληροφορίες του κ. Στάθη, δεν ήξερε να πει στην Επιτροπή Αξιολόγησης, ποια είναι η ποσοστιαία σχέση της φαρμακευτικής δαπάνης, επί του συνολικού προϋπολογισμού του νοσοκομείου που διοικούσε. Αυτή τη φορά, όμως, φέρεται να επιθυμεί να διοριστεί σε άλλα νοσοκομεία και όχι στο… “Ελπίς”.

Τα “προσόντα” των διοικητών

Τρία βασικά «προσόντα» ανέδειξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, για τους νέους Διοικητές και Αναπληρωτές Διοικητές. Κατά τον κ. Πολάκη θα πρέπει να είναι «καθαροί», δηλαδή τίμιοι και εκτός διαπλοκής, να «ξέρουν γράμματα», εννοώντας να γνωρίζουν πως να διοικήσουν δομές υγείας, αλλά και να μπορούν να συμμορφωθούν με το πολιτικό πλαίσιο της νέας κυβέρνησης.

Θεσμοί και Αριστοτέλους

Από τη Βουλή, ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός παραδέχθηκε ότι «μπορεί να έγιναν και λάθη στις τελικές κρίσεις», τονίζοντας, όμως, πως αλλά έγινε απολύτως σεβαστή η αρνητική κρίση της Επιτροπής Αξιολόγησης

«Ενδεχομένως να υπήρξαν και λάθος εκτιμήσεις γιατί από ένα βιογραφικό και μια συνέντευξη 15 λεπτών δεν μπορείς κρίνεις απόλυτα έναν άνθρωπο. Αλλά αυτή αξιολόγηση έγινε χωρίς να είναι προαπαιτούμενο», σημείωσε και πρόσθεσε πως η ηγεσία θα κριθεί από τις επιλογές της για την προκήρυξη.

«Εκεί θα δώσουμε το δικό μας πολιτικό στίγμα για το πως αντιλαμβανόμαστε διοίκηση νοσοκομείων. Από την αξιοπιστία και την επάρκεια αυτών που θα επιλέξουμε», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, οι Θεσμοί φαίνεται να ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως και για το διορισμό των νέων διοικήσεων στα νοσοκομεία, στο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση γύρω από τη στελέχωση των ανώτερων θέσεων του δημοσίου.

«Η πολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα και της διοίκησης των τραπεζών όπως είχε συμφωνηθεί το καλοκαίρι πρέπει να σταματήσει», δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σε μια προσπάθεια διαφύλαξης της διαφάνειας και αξιοπιστίας της διαδικασία, η ΕΕΜΥΥ καλεί όλα τα μέλη της που υπέβαλλαν αίτηση να αποστείλουν τα υποβληθέντα δικαιολογητικά τους. Αυτό «θα επιτρέψει τη διαπίστωση του βαθμού αντικειμενικότητας των κρίσεων, ανά θέση ευθύνης, μόλις ανακοινωθούν οι επιλεγέντες και γνωστοποιηθούν τα βιογραφικά τους», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου