Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

ΥΑ για τους Γενικούς γιατρούς του ΕΣΥ ετοιμάζει ο Ξανθός


Εφ’ όλης της ύλης συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, γύρω από τα θέματα που αφορούν στους Γενικούς Ιατρούς, είχαν η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής (ΕΕΓΙ) και η Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ).

Ένα εκ των σημαντικότερων θεμάτων που έθεσαν οι Γενικοί Ιατροί (ΓΙ) στον Ανδρέα Ξανθό σχετίζεται με τους συναδέλφους τους στο ΕΣΥ και συγκεκριμένα το ελλιπές πλαίσιο γύρω από την εσωτερική μετακίνηση, μεταξύ δομών διαφορετικών βαθμίδων.

Ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι μετά από τη συνάντηση του με τους διοικητές των ΔΥΠΕ θα ετοιμάσει Απόφαση, που θα θέτει το πλαίσιο μετακίνησης Γενικών Γιατρών από Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία σε Νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την Ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως αφορά μετακίνηση σε ΤΕΠ και όχι σε κλινικές, ενώ βεβαίωσε ότι στα νοσοκομεία θα υπάρχει παρουσία ειδικών ιατρών αντιστοίχως.

Οι εκπρόσωποι των ΓΙ κατήγγειλαν τη διαδικασία του εντέλλεσθε και των αυθαιρέτων προγραμμάτων από της ΔΥΠΕ, έθεσαν τους προβληματισμούς τους για την αποψίλωση των μονάδων ΠΦΥ, την απουσία οργανωμένων, αυτοτελών ΤΕΠ στα νοσοκομεία, τη μη εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική της πλειοψηφίας των Γενικών Γιατρών κλπ, ενώ ζήτησαν και έλαβαν τη βεβαίωση του υπουργού ότι τους αποστείλει την απόφαση, προ της έκδοσης τη,ς προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Σε ό,τι αφορά τις απλήρωτες εφημερίες οι ΓΙ έλαβαν τη δέσμευση του κ. Ξανθού πως στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα αποπληρωθεί το σύνολο των δεδουλευμένων για το 2015.

Οι γιατροί έθεσαν, από την πλευρά τους, έθιξαν την ανάγκη βελτίωσης της συνεργασίας των Κ.Υ. με τις ΔΥΠΕ και τις τραγικές ελλείψεις των Κ.Υ. σε αναλώσιμο υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό.

ΠΦΥ

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση μετέφεραν στον Υπουργό την αγωνία τους για τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, αλλά και την πικρία για το ότι, τόσο η ΕΛΕΓΕΙΑ, ο επίσημος επιστημονικός φορέας της ειδικότητας, όσο και η Ένωση, ο επαγγελματικός φορέας, δεν προσκλήθηκαν και δεν συμμετείχαν στη διαβούλευση για τη μεταρρύθμιση του φυσικού τους χώρου.

Έτσι, ζήτησαν, έστω και την τελευταία στιγμή, να δουν το προσχέδιο και να υποβάλλουν τις προτάσεις τους. « Για άλλη μια φορά τονίσαμε πως τυχόν αποζημίωση του οικογενειακού γιατρού με πάγια αντιμισθία αντιστοιχεί με εξουδετέρωση του θεσμού πριν την εφαρμογή του. Μικτό σύστημα αποζημίωσης, με κύριο το κατά κεφαλήν στοιχείο, είναι προαπαιτούμενο για τη λειτουργία του θεσμού», τονίζουν.

Ακόμη, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, στη συνάντηση «θίχτηκε η ανάγκη χάραξης των ορίων της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής και σε σχέση με τις άλλες ειδικότητες, μέσα από διαδικασίες συναίνεσης των επιστημονικών φορέων των διαφόρων ειδικοτήτων και πάντα σε συμφωνία με τα ισχύοντα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τονίστηκε η ανάγκη σχεδιασμού διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τα συνήθη χρόνια νοσήματα στην ΠΦΥ με τη συμμετοχή Γενικών Ιατρών στις αντίστοιχες ομάδες εργασίας. Κρίσιμο στοιχείο είναι η διασύνδεση μεταξύ ιατρών ΠΦΥ και ιατρών άλλων ειδικοτήτων, ένδο και έξω- νοσοκομειακά. Τονίστηκε η ανάγκη καθορισμού του πακέτου υπηρεσιών που αναμένει το υπουργείο να παρέχει ο Γενικός Γιατρός. Μόνο έτσι είναι δυνατόν να αποφευχθούν στο μέλλον τραγελαφικά φαινόμενα: η ΥΠΕΔΥΦΚΑ να καταλογίζει πρόστιμα σε Γενικούς Γιατρούς, γιατί συνταγογράφησαν κάποιες από τις περισσότερο κοινές αγωγές, για κάποια από τα συνηθέστερα νοσήματα στην κοινότητα, η νομοθεσία να μην επιτρέπει στο Γενικό Ιατρό να πιστοποιεί την καλή σωματική και ψυχική υγεία για τη χορήγηση άδειας οπλοφορίας, παρότι έχει εκπαιδευτεί σε ψυχιατρική κλινική, ενώ επιτρέπει στον Παθολόγο που δεν έχει εκπαιδευθεί, να μην επιτρέπει στο Γενικό Γιατρό να παραπέμψει ασθενείς για φυσικοθεραπεία, παρότι έχει εκπαιδευτεί στην ορθοπεδική, ενώ επιτρέπει στον παθολόγο που δεν έχει εκπαιδευτεί».

Σύμφωνα με τους ΓΙ, ο υπουργός φάνηκε να δείχνει κατανόηση στα θέματα, παραπέμποντας τους σε συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σ. Μπερσίμη.
Πάντως, εν αναμονή των εξελίξεων, οι φορείς των Γενικών Ιατρών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου