Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Ξεσηκώνεται ο ιατρικός κόσμος


Δυναμικές κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό ετοιμάζουν όσοι εργάζονται τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες του κλάδου | EUROKINISSI

Συντάκτης: 

Στους δρόμους κατεβαίνουν οι γιατροί, αντιτιθέμενοι στο προσχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, με κύριο αίτημα την απόσυρσή του.

Εργαζόμενοι στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί μιλούν για ευρωμνημονιακό Αρμαγεδδώνα που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. με το προσχέδιο και περιγράφουν την ήδη οριακή κατάσταση για τη συντριπτική πλειονότητα των ενεργών ασφαλισμένων επιστημόνων, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις.

«Καταργείται ο κοινωνικός χαρακτήρας με την ουσιαστική απαλλαγή των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων απέναντι στους ασφαλισμένους.

Αν αυτό συνδυαστεί με το σύνολο των περικοπών που έχουν εφαρμοστεί και τις δαπάνες πτωχοκομείου στον χώρο της Υγείας, έχει μπει ταφόπλακα σε ό,τι έχει απομείνει από το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα για το οποίο έχει χυθεί αίμα», επισημαίνει ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Στην Υγεία, αντί διεύρυνσης της εφαρμογής του θεσμού των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, στους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν σε αντίστοιχες συνθήκες –εξηγεί– παγιώνεται η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, παρατείνοντας την έκθεση στον επαγγελματικό κίνδυνο.

«Ποιος υγειονομικός θα μπορεί να δουλεύει μέχρι τα 67 και πόσο ασφαλές είναι αυτό για τους ασθενείς;» ρωτάει.

Την ίδια ώρα, προσθέτει, μεγαλώνουν ραγδαία οι ελλείψεις προσωπικού και η εντατικοποίηση της εργασίας, ενώ είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα τα μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου, απουσιάζουν οι κρατικές υπηρεσίες στελεχωμένες με μόνιμους τεχνικούς ασφαλείας, γιατρούς εργασίας και λοιπό προσωπικό.

Στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, αναφέρει, χιλιάδες εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για μήνες, ενώ έχουν υποστεί τεράστιες μειώσεις στους μισθούς τους τα τελευταία χρόνια.

Πλήττονται όλοι

Το προσχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό της κυβέρνησης πλήττει όλους τους γιατρούς, παλιούς και νέους, όπου κι αν εργάζονται –δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα– και τους αυτοαπασχολούμενους.

«Για όλους τους γιατρούς του δημόσιου τομέα το προσχέδιο της κυβέρνησης σημαίνει μείωση των μισθών. Για τους παλιούς πετσόκομμα των συντάξεων και του εφάπαξ και για τους νεότερους, οι οποίοι ούτως η άλλως έχουν αποδεχτεί ότι δεν θα πάρουν σύνταξη, οι αυξημένες μισθολογικές κρατήσεις θα πηγαίνουν στη μαύρη τρύπα του δημόσιου χρέους. Επιπλέον, το προτεινόμενο ασφαλιστικό δίνει ακόμα ένα αντικίνητρο στους νέους πτυχιούχους και νέους ειδικευμένους, οι οποίοι διαπρέπουν στο εξωτερικό, αλλά ενδιαφέρονται ωστόσο για οργανικές θέσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, να μην επιστρέψουν ποτέ στον τόπο τους. Οσον αφορά τους ελευθεροεπαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους, μιλάμε για την απόλυτη τραγωδία», εξηγεί ο Πάνος Παπανικολάου, μέλος των Δ.Σ. της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνων (ΕΙΝΑΠ) και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας μιλώντας στην «Εφ.Συν.» αναφέρεται σε δύο ζητήματα τα οποία αφορούν τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Το πρώτο αφορά τους παλιούς ασφαλισμένους που παίρνουν σύνταξη από δύο πλευρές – το ΤΣΑΥ και το Δημόσιο Ταμείο και έχει να κάνει με το ύψος των συντάξεων.

«Θα μπορούν να παίρνουν το ίδιο ποσό που λαμβάνουν αθροιστικά ή θα μείνουν με μια εθνική σύνταξη – τα 384 που προβλέπονται;» διερωτάται. «Αν πάρουν μόνο μία, σημαίνει ότι αυτόματα θα μειωθεί η σύνταξή τους, τη στιγμή που ήδη έχουν υποστεί πολύ μεγάλη μείωση 40% τα προηγούμενα χρόνια. Επομένως, ακόμα μία μείωση θα είναι προβληματική».

Από την άλλη, οι νέοι ασφαλισμένου που παίρνουν σύνταξη μόνο από το ΤΣΑΥ, ως δημόσιοι υπάλληλοι, δεν θα φορολογηθούν, δεν θα έχουν κρατήσεις επί των κερδών, σημειώνει.

«Ωστόσο, είναι ένα ζήτημα πώς θα υπολογιστούν οι συντάξεις τους και μετά το 2018, οπότε οριστικοποιείται το σύστημα. Ο τρόπος υπολογισμού - τα ποσά αναπλήρωσης που θα υπάρξουν από ό,τι φαίνεται είναι χαμηλότερα των υφιστάμενων. Ακόμα όμως κι αν δοθεί κι αυτή η μικρή διαφορά, δεν είναι βέβαιο κατά πόσον θα μπορεί να συνεχίσει να δίνεται μετά το 2018».

Το μέρισμα

Οι επικουρικές συντάξεις είναι επίσης ένα θέμα, εξηγεί ο Δ. Βαρνάβας. «Ποια θα είναι η τύχη τους; Εμείς πληρώνουμε για επικουρικές στο Ταμείο Επικούρησης ΕΤΑΑ και στο ΤΣΑΥ και υπάρχει κίνδυνος όλα αυτά τα χρήματα τα οποία έχουν δοθεί να χαθούν».

Ακόμα ένα ζήτημα είναι το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, το οποίο αποδίδει μέρισμα στους γιατρούς και σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, που «φαίνεται ως ταμείο να πηγαίνει για “φούντο”».

Ταυτόχρονα, η εισφοροδοτική επιδρομή, που επιχειρείται με το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου οδηγεί σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών - επιστημόνων, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την, ήδη, κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των «γκρίζων» ζωνών της οικονομίας.

Το προσχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό για τους ελευθεροεπαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους σημαίνει λουκέτο, αφού συνιστά ουσιαστικά «δήμευση του εισοδήματός τους συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων – ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης, προκαταβολή φόρου εισοδήματος στο 75% από φέτος και 100% από του χρόνου κ.λπ.», επισημαίνει ο Μιχάλης Βλασταράκος, πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Εάν υπολογίσει κανείς, προσθέτει, «ότι στα εισοδήματα του 2016 θα υπάρξει αυξημένη φορολόγηση από το 26% στο 29%, αύξηση της προκαταβολής του φόρου από το 55% στο 75%, παραμονή του τέλους επιτηδεύματος (600 ευρώ) και εισφορά αλληλεγγύης (2%-4%), τότε δεν απομένει διαθέσιμο εισόδημα για κάθε ελεύθερο επαγγελματία. Με τέτοια αυξημένα βάρη, καθένας που έχει ατομική δραστηριότητα – επιχείρηση δεν θα μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς το κράτος. Οι αυξημένες αυτές επιβαρύνσεις, όπως προαναφέρθηκαν, ανέρχονται σε περίπου 60% των καθαρών εισοδημάτων. Ως εκ τούτου, το κλείσιμο των ιατρείων, η υπαλληλοποίηση, η μαύρη εργασία και η μετανάστευση, είναι ορατά ζητήματα για τα οποία πρέπει να μεριμνήσει η Πολιτεία».

Οι κινητοποιήσεις

Οι γιατροί συμμετέχουν δυναμικά σε μαζικές κινητοποιήσεις του κλάδου τους αλλά και από κοινού με τους άλλους επιστημονικούς φορείς που επιδιώκουν την ανατροπή των προωθούμενων αλλαγών.

Χθες έδωσαν δυναμικά το «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των επιστημονικών φορέων στις 4.30 το απόγευμα έξω από το υπουργείο Εργασίας και σήμερα συμμετέχουν στην πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή με σημείο εκκίνησης τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 11.30 π.μ., ενώ τη Δευτέρα έχουν προγραμματίσει νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας στις 11.30 το μεσημέρι και πορεία προς τη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου