Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Ποιες βελτιωτικές προτάσεις κατέθεσε στους επιστήμονες ο πρωθυπουργός

Συνάντηση με τους προέδρους των επιστημονικών φορέων είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στη σκιά των κινητοποιήσεων που γίνονται κατά των αλλαγών στο ασφαλιστικό και εν όψει της μεγάλης πανελλαδικής απεργίας που θα γίνει στις 4 Φεβρουαρίου.

«Πρέπει να βρούμε λύσεις για τους πιο αδύναμους», είπε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση και σημείωσε: «Είναι αλήθεια πως όταν παίρνεις μέτρα για τη βιωσιμότητα του συστήματος, συνήθως είναι οριζόντια. Αλλά αυτό είναι λάθος πρακτική». Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη να αναζητηθούν οι τρόποι, ούτως ώστε να στηριχθούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και οι νέοι επιστήμονες.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μ. Βλασταράκος, είχε επισημάνει ότι στον κλάδο του έχει πάρει πλέον διαστάσεις το φαινόμενο της διαρροής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Εκτίμησε, μάλιστα, πως σε λίγο καιρό τα νοσοκομεία δεν θα έχουν γιατρούς για να εφημερεύουν και κάλεσε τον πρωθυπουργό, ως νέο άνθρωπο, να σταματήσει τη διαρροή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι παρών στην συνάντηση ήταν και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Βελτιώσεις για νέους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες

Στη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε και μια σειρά από βελτιωτικές παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για τους νέους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Βελτιώσεις θα προωθηθούν και για τους ανέργους και τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και μεταβατικές διατάξεις για την προστασία των πιο αδύναμων (με εισόδημα έως 12.000 ευρώ).

Στόχος είναι το νομοσχέδιο να κατατεθεί το συντομότερο δυνατό, αφού από αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η αξιολόγηση και κατ' επέκταση η συζήτηση για το χρέος είπε ο Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι έχουν σταλεί πλήρως ποσοτικοποιημένες οι προτάσεις στους θεσμούς που αναμένονται την Τετάρτη το βράδυ. Ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε και πάλι ότι κανείς από την κυβέρνηση δεν σκέφτεται να κάνει πίσω από την κόκκινη γραμμή που έχει χαράξει ο ο πρωθυπουργός, ενώ μίλησε και για δύσκολη διαπραγμάτευση δηλώνοντας ωστόσο αισιόδοξος για την πορεία της. 
«Είμαστε σε έναν ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία και σε μια διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο, ξέρουμε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή. Ξέρουμε, όμως, ότι παρά τις αντιδράσεις που θα έχουμε από την κοινωνία, τα μέτρα μας είναι υπέρ της κοινωνίας, είναι μέτρα δίκαια, υπέρ της ισότητας, υπέρ της ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Θέλω να πιστεύω λοιπόν ότι με την υποστήριξη της κοινωνίας, θα έχουμε τελικά νίκη και στη διαπραγμάτευση», τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Οι βελτιωτικές παρεμβάσεις

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξέφρασε στους προέδρους των επιστημονικών φορέων, τη σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει όσο το δυνατόν τους νεότερους, καθώς και τους μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες, έτσι ώστε το Ασφαλιστικό Σύστημα, που οδηγήθηκε σε κρίση μετά από συστηματική λεηλασία, κακοδιαχείριση και ανισότητες, να καταστεί, όχι μόνο βιώσιμο, αλλά και κοινωνικά δίκαιο.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους προέδρους των επιστημονικών φορέων τις βελτιωτικές παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, και ζήτησε από τους φορείς να καταθέσουν τις απόψεις και τις δικές τους προτάσεις. Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση κρατάει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με όλους τους κοινωνικούς φορείς και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις μέσα από ουσιαστικό και ειλικρινή κοινωνικό διάλογο.

Αναλυτικά, οι βελτιωτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης υπέρ των ηλικιακά νεώτερων και πλέον αδύναμων κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών, είναι:

Α. ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ:
1. Για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος: υπολογισμός των εισφορών στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468 ευρώ, αντί για τα 586 ευρώ.
2. Για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης επαγγέλματος: εισφορά στο 14% αντί για 20%.
3. Για τα επόμενα τρία χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 17%, αντί για 20%

Β. ΑΝΕΡΓΟΙ
1. Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος.
2. Οικονομική ενίσχυση ανέργων, μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ.

Γ. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ «ΜΠΛΟΚΑΚΙ»
Εισφορά 6% αντί για 20%. Το υπόλοιπο της εισφοράς θα καταβάλλεται από τον εργοδότη.

Δ. ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΩΝ
1 Κλιμακωτή αύξηση των εισφορών για τα εισοδήματα από 12.000 ευρώ και επάνω, ώστε οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες να προστατεύονται από υπερβολικές επιβαρύνσεις.
2. Για εισόδημα έως 12.000, οι εισφορές είναι ήδη χαμηλότερες σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα.



http://www.ka-business.gr/pages/economicsandpolitics/10922/poies-beltiwtikes-protaseis-katethese-stoys-episthmones-o#sthash.4IhnSq1E.dpuf

1 σχόλιο:

  1. TEΛΙΚΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΑΔΥΝΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΤΟΥΣ-ΓΙΑΤΡΟΥΣ,ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ,ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΦΙΛΟΛΑΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ -ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.....ΑΛΛΑ ΓΙΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΛΑΤΖΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΕ ΓΝΩΣΤΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΟΠΟΙΟΣ -ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΛΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ.....ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή