Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Στην τελική ευθεία η ρύθμιση για τους ανασφάλιστους και μετανάστες - Απαντήσεις Ξανθού & Πολάκη στο Ποτάμι



Στην τελική ευθεία βρίσκεται η νομοθετική ρύθμοση για την κάλυψη των ανασφάλιστων αλλά και των μεταναστών, ρύθμιση που θα περιλαμβάνεται στο Παράλληλο Πρόγραμμα που αναμένεται να καταθέσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας την ερχόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας, βρίσκεται σε συμφωνία με το Υπουργείο Οικονομικών για τη διασφάλιση των απαραίτητων πόρων για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας σε ανθρώπινο δυναμικό.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε απαντήσεις που κατέθεσε την Παρασκευή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μετά από Επίκαιρη Επερώτηση του Ποταμιού με τίτλο «Εθνικό Σύστημα Υγείας: από τη ρύθμιση... στην απορρύθμιση, με διαρκές ζητούμενο την ουσιαστική και εκ βάθρων μεταρρύθμιση».

Κατά τη συζήτηση, ο Υπουργός και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας ανέπτυξαν τα παρακάτω θέματα:

1. Ανασφάλιστοι
Είναι έτοιμη η νομοθετική διάταξη και βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας της η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα διασφαλίζει την πλήρη και ελεύθερη πρόσβαση σε περίπου 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους –χωρίς δικαιολογητικά, χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, φραγμούς και έγκριση από τριμελείς επιτροπές-.

Λαμβάνεται μέριμνα ακόμα και για το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών χωρίς χαρτιά (παιδιά, έγκυες, ψυχικά ασθενείς, τοξικοεξαρτημένοι, αιτούντες άσυλο, χρόνιοι ασθενείς, κλπ). Η βασική φιλοσοφία της νέας ρύθμισης είναι η ελεύθερη πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας για όλους βάσει του ΑΜΚΑ και η πλήρης νοσηλευτική, διαγνωστική και φαρμακευτική κάλυψή τους. Το κόστος της ρύθμισης θα αναλάβει ο ΕΟΠΥΥ.

2. ΕΣΠΑ
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είχε να αντιμετωπίσει μια σειρά προβλημάτων: Πελατειακό Σύστημα, Έργα «πυροσβεστήρες», Πρόχειρα σχεδιασμένα έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας, Κολλημένα» έργα νευραλγικής σημασίας, Άγονους Διεθνείς διαγωνισμούς. Η πολιτική μας για το ΕΣΠΑ έχει ήδη επιτύχει την εξυγίανση του τομέα Υγείας, τη μη απώλεια κοινοτικών πόρων, τη στήριξη του στρατηγικού στόχου της καθολικής πρόσβασης, τον προσανατολισμό σε έργα ουσίας και όχι έργα – βιτρίνες, την αύξηση 50% της απορρόφησης των πόρων.

3. ΕΚΑΒ
Την προσεχή εβδομάδα ορκίζονται 186 διασώστες/στριες. Εντός του 2016 βγαίνει προκήρυξη για ακόμα 100. Μέσα στους επόμενους μήνες προσλαμβάνονται επιπλέον 50 για τα νησιά του Αιγαίου. Είναι οι πρώτες προσλήψεις από το 2008. Τα πρώτα 90 ασθενοφόρα παραλαμβάνονται το επόμενο δίμηνο ενώ προχωράμε τάχιστα τις διαδικασίες για τα υπόλοιπα 96, από ένα διαγωνισμό που «βάλτωνε» από το 2007. Τοποθετούμε άμεσα όσους επικουρικούς χρειάζονται τα νοσοκομεία και στελεχώνουμε τις ΜΕΘ με 500 υγειονομικούς.

4. Προσλήψεις – Ανθρώπινο Δυναμικό
Θεσπίζουμε ένα πλέγμα κινήτρων και απλοποιούμε τις διαδικασίες για την πιο γρήγορη στελέχωση του ΕΣΥ και της ΠΦΥ με έμφαση στις απομακρυσμένες περιοχές. Το Υπουργείο Υγείας εξασφάλισε τη δυνατότητα πρόσληψης 3500 υγειονομικών εντός του 2016. Οι τελευταίες προσλήψεις στο χώρο της Υγείας έγιναν το 2009. Απλοποιούμε τις διαδικασίες κρίσεων. Για πρώτη φορά καταγράφονται on time οι ελλείψεις σε προσωπικό και το νέο σύστημα καταγραφής αποτελεί τη βάση της σχεδιαζόμενης κατανομής προσωπικού.

5. Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Η βασική μεταρρυθμιστική τομή της κυβέρνησης στην Υγεία είναι η αναδιάρθρωση της ΠΦΥ ώστε να αποτελέσει τον πραγματικό πυλώνα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και να διασφαλίσει καθολική πρόσβαση για όλους τους πολίτες. Τα βήματα προς την επίτευξη αυτού του στόχου έχουν αποτυπωθεί πλήρως στο μεταρρυθμιστικό σχέδιο των "100 δράσεων" στην Υγεία αποτελούμενο από τους τρεις παρακάτω άξονες : Εξασφάλιση καθολικής πρόσβασης σε ποιοτική φροντίδα, Διαφανής, χωρίς αποκλεισμούς, εκσυγχρονισμένη διακυβέρνηση υγείας μέσω αποτελεσματικής και αποδοτικής δημόσιας διοίκησης, Δίκαιη και βιώσιμη χρηματοδότηση. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης ολοκληρώνεται άμεσα το σχετικό νομοσχέδιο, έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις ΕΟΠΥΥ – ΥΠΕ, συγκεντροποιούνται οι εργαστηριακές εξετάσεις, επεκτείνεται το ωράριο των πρωτοβάθμιων δομών υγείας, μεταστεγάζονται δομές σε ιδιόκτητα ακίνητα, ενισχύονται η πρόληψη και η αγωγή κοινότητας, δίνεται έμφαση στην οδοντιατρική φροντίδα και τομεοποιείται η ΠΦΥ.

6. Εξαρτήσεις
Μέσα στο 2015 δόθηκε η έγκριση για έκτακτες προσλήψεις (περίπου 95) στον τομέα των εξαρτήσεων προκειμένου να καλυφθούν κάποια σημαντικά κενά. Για το 2016 έχουν εγκριθεί 80 προσλήψεις αορίστου χρόνου. Επιπλέον προγραμματίζεται να δοθούν άλλες 20 προσλήψεις με δελτίο παροχής υπηρεσιών στον ΟΚΑΝΑ για την κάλυψη της λίστα αναμονής για ένταξη σε προγράμματα υποκατάστασης. Μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα σχεδιάζουμε την απορρόφηση της λίστας αναμονής για ένταξη σε πρόγραμμα υποκατάστασης μέσω της δημιουργίας Μονάδων Άμεσης Πρόσβασης στον ΟΚΑΝΑ. Επεξεργαζόμαστε σχέδιο για τη δημιουργία νέων δομών μέσω χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ή/και κρατική επιχορήγηση. Επιπλέον, σχεδιάζεται η λειτουργική διασύνδεση των υπηρεσιών αντιμετώπισης των εξαρτήσεων τόσο μεταξύ τους όσο και με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και ΠΦΥ.

7. Προσφυγικό
Το Υπ. Υγείας εξασφάλισε κονδύλι ύψους 3.270.000 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κάλυψη 141 θέσεων σε Νοσοκομεία, ΠΕΔΥ, Περιφερειακά Ιατρεία και ΕΚΑΒ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι προσλήψεις αφορούν συμβάσεις έργου ορισμένου χρόνου. Έχουμε πετύχει 24ωρη υγειονομική κάλυψη των ανοιχτών δομών φιλοξενίας μέσω εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου (ΚΕΕΛΠΝΟ, ΑΕΜΥ), εθελοντών και αλληλέγγυων και ΜΚΟ με κεντρικό συντονισμό, οργάνωση και εποπτεία από το ΥΥ. Έχουν οργανωθεί ιατρεία σε ημερήσια βάση στα ΠΚΚ Αττικής (Αμυγδαλέζα και Πέτρου Ράλλη). Είναι σε τελική φάση ο σχεδιασμός του τελικού Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την βιώσιμη και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών.

8. Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Υγείας
Σύστημα Διαχείρισης και Επιχειρηματικής Ευφυΐας ΕΣΥ: Το έργο αποτελεί για το Υπουργείο Υγείας την εξέλιξη του EsyNet, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον αυτοματοποιημένο τρόπο συλλογής δεδομένων από τα Πληροφοριακά Συστήματα των Μονάδων Υγείας. Διασυνδέσεις EGOV now: Το Υπουργείο Υγείας είναι το πρώτο Υπουργείο που αξιοποίησε το έργο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρύθμισης, με σκοπό την διαλειτουργικότητα-διασύνδεση των Πληροφοριακών Συστημάτων των Μονάδων Υγείας με το Σύστημα Επιχειρηματικής Ευφυΐας. Βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση της ΗΔΙΚΑ.

Ανάμεσα σε άλλα βρίσκονται σε εξέλιξη το έργο e-rantevou για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα για την υποστήριξη των επιχειρησιακών λειτουργιών μονάδων Υγείας του ΕΣΥ, Ένταξη Νοσοκομειακών Μονάδων στο εθνικό ακαδημαϊκό δίκτυο ΕΔΕΤ και Μητρώο Αιμοδοτών.

Από τον Σεπτέμβριο του 2015 αποφασίστηκε η μετεξέλιξη του Υγειονομικού Χάρτη σε ένα πλήρως αυτοματοποιημένο πληροφοριακό σύστημα με τη χρήση νέων τεχνολογιών και μοντέρνων μηχανισμών ανταλλαγής και μετάδοσης δεδομένων. Η νέα αυτή έκδοση του Χάρτη υποστηρίζεται αναπτυξιακά από έμπειρους μηχανικούς πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ. Το Υπουργείο έχει συστήσει Ομάδας Διαχείρισης του Έργου για τη συνεχή του υποστήριξη και διευκόλυνση στη διαδικασία διαμόρφωσης και ολοκλήρωσης των μηχανισμών μετάδοσης από κάθε πηγή πληροφορίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των Εποπτευόμενων Φορέων. Στη διαδικασία αυτή συμμετέχουν ενεργά και οι Υγειονομικές Περιφέρειες.

9. Προμήθειες
Έχει ετοιμασθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την κεντρικοποίηση όλου του φάσματος των προμηθειών Υγείας είτε αυτές αφορούν στα φάρμακα και υγειονομικά υλικά είτε σε υπηρεσίες, σε έναν ενιαίο οργανισμό που θα συγχωνεύσει όλες τις περιφερειακές δομές που εποπτεύονται από το Υ.Υ και που εμπλέκονται στις αποφάσεις των προμηθειών, υλοποιήσιμος μέχρι τον Ιούλιο 2016. Βασικοί στόχοι της μεταρρύθμισης είναι η εξάλειψη των παραβατικών επιβαρύνσεων στον προϋπολογισμό των προμηθειών, η αναστροφή του κλίματος αναξιοπιστίας και της βιομηχανίας ενστάσεων στους διαγωνισμούς, η έγκαιρη ικανοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας όλου του συστήματος και η επίτευξη δημοσιονομικού οφέλους περί το 24% στις δαπάνες (οργανικές & λειτουργικές) των προμηθειών

10. Ψυχική Υγεία
Εκπονούμε το νέο σχεδιασμό για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, σεβόμενοι τις διεθνείς συμβάσεις της χώρας και επιδιώκοντας επαναδιαπραγμάτευση των όρων και χρονοδιαγραμμάτων του Συμφώνου Andor. Μένουμε σταθεροί στους κεντρικούς στόχους της αποσυλοποίησης, του μετασχηματισμού των τριών Ψυχιατρείων και της κοινοτικής ψυχιατρικής. Έχουμε σχεδιάσει και προχωρούμε άμεσα στη διοικητική μεταρρύθμιση του χώρου της Ψυχικής Υγείας και στη νέα τομεοποίηση των υπηρεσιών.

Προχωρούμε στην ένταξη του Ψυχιατρείου Κορυδαλλού στο ΕΣΥ και συνεργαζόμαστε στενά με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την επεξεργασία ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για τη βελτίωση του Νόμου που διέπει τη νοσηλεία των ασθενών του άρθρου 69. Έχουν εγκριθεί 300 θέσεις για προσλήψεις προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων οι οποίες σχεδιάζεται να γίνουν εντός του 2016 ώστε να ενισχυθούν οι δομές ψυχικής υγείας της χώρας. Η επιχορήγηση των μονάδων ψυχικής υγείας αυξήθηκε στα 51 εκατομμύρια € και εάν συνυπολογιστεί το ήδη καταβαλλόμενο ποσοστό του 2% από τις προμήθειες των νοσοκομείων καθώς και τα νοσήλια, η βιωσιμότητα του συνόλου του συστήματος Ψυχικής Υγείας έχει εξασφαλιστεί για πρώτη φορά με πόρους του Τακτικού Προϋπολογισμού, παρά την κρίση.

11. Φάρμακο
Από το 2009 μέχρι το 2015 η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε περίπου κατά 60%. Καθιερώνεται μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (claw back) για την ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Το όριο δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων για τη φαρμακευτική δαπάνη, πέραν του οποίου εφαρμόζεται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής. Οποιαδήποτε φαρμακευτική δαπάνη υπερβαίνει τα παραπάνω καθορισθέντα όρια, επιστρέφεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες ή τους κατόχους αδείας αγοράς. Στον κρατικό προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί 707 εκ. ευρώ για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για το 2016. Μεριμνούμε ώστε φάρμακα τα οποία προμηθεύονται τα νοσοκομεία μέσω διαγωνισμών να εξαιρούνται από τον μηχανισμό claw back. Η πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακό τους διασφαλίζεται μέσω της επαρκούς χρηματοδότησης των νοσοκομείων και της αλλαγής των διοικήσεων.

12. Χρηματοδότηση Συστήματος Υγείας
Σε ό,τι αφορά την κρατική χρηματοδότηση, για το 2016, προβλέπεται αύξηση κατά 150 εκ. ευρώ (από 1,026 σε 1,176 δις ευρώ).

Τον Οκτώβριο του 2015 το όριο της συνολικής νοσοκομειακής δαπάνης αυξήθηκε κατά 150 εκ. ευρώ επιπλέον, με αποτέλεσμα μέχρι το τέλος του 2015 να διαμορφωθεί σε 1,538 δις ευρώ. Για το 2016 η κρατική χρηματοδότηση για τα νοσοκομεία αρχικά είχε προβλεφθεί σε 1,176 δις ευρώ (150 εκ. ευρώ παραπάνω από του 2015). Από το ποσό αυτό αφαιρέθηκαν 20 εκ. ευρώ για να ενισχυθούν επιπλέον οικονομικά, για το 2016, πέντε εποπτευόμενοι φορείς του Υπουργείου Υγείας* με αποτέλεσμα η τελική κρατική χρηματοδότηση για τα Νοσοκομεία να διαμορφωθεί στα 1,156 δις ευρώ.

Η Συνολική Νοσοκομειακή δαπάνη για το 2016 μειώθηκε κατά 38 εκ. ευρώ για να στηριχθούν οικονομικά οι ¨μονάδες γειτονιάς¨ στην πρώτη φάση της μεταρρύθμισης για την ΠΦΥ που θα ξεκινήσει μέσα στο 2016. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 και μέχρι σήμερα έχει αποκατασταθεί πλήρως η ταμειακή εξόφληση των πληρωμών προς τους προμηθευτές με μέσο όρο μηνιαίας εξόφλησης τα 157 εκ. ευρώ. Η ομαλοποιημένη ροή των πληρωμών προς τους προμηθευτές θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό και στο 2016. Τέλος, υπάρχει συμφωνία με το Υπουργείο Οικονομικών για τη διασφάλιση των απαραίτητων πόρων για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας σε ανθρώπινο δυναμικό.

1 σχόλιο:

  1. Κόβετε μισθούς και συντάξεις,διαλύετε πλήρως το ασφαλιστικό για να παρέχετε δωρεάν υγεία στους λαθροεισβολείς εποίκους του Σόρος !
    Η συριζαίικη κομμουνιστική ανθελληνική σας αθλιότητα είναι τεράστια !
    Γι' αυτό και τα κομμουνιστικά ψωμιά σας είναι ελάχιστα...τώρα αρχίζει το πανηγύρι μπολσεβίκια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή