Της Δήμητρας Καδδά - Capital.gr
Το δρόμο για τη Βουλή λαμβάνει ο νέος εφαρμοστικός νόμος, με κύκλους του ΥΠΟΙΚ να αναφέρουν ότι η κατάθεσή του σχεδιάζεται να γίνει εντός της ημέρας. Ωστόσο άγνωστο είναι αν θα περιλαμβάνεται ο περίφημος "κόφτης" δαπανών καθώς πηγές του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν από χθες ότι θα κατατεθεί με τροπολογία η οποία θα έρθει αργότερα, ακόμη και το Σάββατο, ενώ άλλες πηγές δεν απέκλειαν στο παρά... ένα να γίνει εφικτή η ένταξη της συγκεκριμένης διάταξης εξ αρχής στο νομοσχέδιο.
Όσο για την αιτία της καθυστέρησης στη διάταξη για το μηχανισμό που θα οδηγεί σε αυτόματες περικοπές δαπανών, επισήμως κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για τεχνικά νομικά θέματα, ενώ πληροφορίες από πλευράς στελεχών της διαπραγμάτευσης αναφέρουν ότι υπάρχουν ζητήματα που απομένουν και στον τρόπο και στο εύρος των "κωδικών" που θα τυγχάνουν αυτών των ημιαυτόματων περικοπών (με Προεδρικό Διάταγμα κάθε Μάιο) αν υπάρχουν αποκλίσεις.
Ωστόσο, έχει γίνει σαφές ότι πρόθεση των δανειστών είναι να βρεθεί πάση θυσία φόρμουλα για να αποφευχθεί εμπλοκή στη χρηματοδότηση της Ελλάδαςμέσα στον Ιούνιο όσον αφορά τις υποχρεώσεις προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο και τις τρέχουσες δόσεις στο ΔΝΤ. Και καθώς αυτή η πρώτη συμφωνία (σ.σ. για την αξιολόγηση δηλαδή για τον εφαρμοστικό και τον κόφτη) συνδέεται άμεσα με την εκταμίευση των δόσεων, θεωρείται επίσης δεδομένο ότι προς το παρόν η βούληση των θεσμών είναι να βρεθεί μία λύση.
Όσο για το... μέλλον, η οριστική τύχη του "κόφτη" και η αυστηρότητα που αυτός θα έχει, συνδέεται άμεσα με τις τελικές αποφάσεις για την συμμετοχή του ΔΝΤκαι για το χρέος. Δηλαδή, όπως έγραφε το Capital.gr από το είδος της συμφωνίας που θα υπάρξει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη συμμετοχή του με δάνειο στο ελληνικό πρόγραμμα θα εξαρτηθεί και η αυστηρότητα του αυτόματου μηχανισμού περικοπής δαπανών. Δηλαδή εάν το Ταμείο -που ζητά επιτακτικά το μηχανισμό- αρκεστεί τελικά στο σημερινό, "συμβουλευτικό" του ρόλο, τότε ένας αυστηρός "κόφτης" δεν θα έχει πλέον ανάγκη ύπαρξης.
Ο εφαρμοστικός
Το πολυνομοσχέδιο πέρα από τον "κόφτη" θα πρέπει να φέρει και τα υπόλοιπα μέτρα απόδοσης 1,9 δισ. ευρώ που συμπληρώνουν το "πακέτο" των 5,8 δισ. ευρώ της πρώτης αξιολόγησης.
Ο λόγος για νέα αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%, για τις παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια (και των ένστολων) αλλά και για τα "χαράτσια" σε τέλος ταξινόμησης ΙΧ, στα καύσιμα, στα ποτά, στα τσιγάρα, στην τηλεφωνία, και στον καφέ.
Πέρα από τα "εισπρακτικά" μέτρα, ο εφαρμοστικός θα περιλαμβάνει και τις παρεμβάσεις στα κόκκινα (και μη) δάνεια, στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, στην αγορά ενέργεια και στις αγορές (φαρμακεία, δασικό, πολεοδομία, επαγγέλματα), αλλά και τις αλλαγές στην γενική γραμματεία εσόδων, στην δικαιοσύνη και στις διατάξεις για την διαφθορά.
Τα μέτρα αυτά που θα ψηφίσει η Βουλή μαζί με άλλες διατάξεις που θα έρθουν μέσω εφαρμοστικών αποφάσεων (σε ΦΕΚ) συμπληρώνουν τα 17 προαπαιτούμενα που θα "τσεκάρει" την Δευτέρα το EWG δίδοντας "πόρισμα" προς την σύνοδο των ΥΠΟΙΚ που συνεδριάζουν την Τρίτη.
Το EWG με πόρισμα για το χρέος
Μάλιστα το EWG σύμφωνα με την ατζέντα του Eurogroup, που ανακοινώθηκε χθες, θα δώσει και ένα άλλο "Πόρισμα", αυτό για το χρέος. Όπως αναφέρεται στην ατζέντα του Eurogroup, τα τεχνικά κλιμάκια θα ενημερώσουν τους υπουργούς της ευρωζώνης για την πορεία της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής του ESM στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στα θέματα που σχετίζονται με την πρώτη αξιολόγηση. Το πακέτο περιλαμβάνει τον μηχανισμό για τη λήψη μέτρων έκτακτης ανάγκης, ο οποίος θα ενεργοποιείται εφόσον απαιτείται για την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων, καθώς και την εφαρμογή των προαπαιτουμένων μέτρων.
"To EWG θα υποβάλει έκθεση σχετικά με την πρόοδο των συζητήσεων για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες αρχές και θα εξεταστούν πιθανά πρόσθετα μέτρα για το χρέος που σχετίζονται με όσα συμφωνήθηκαν από το Eurogroup στις 9 Μαΐου" επισημαίνεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου