Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Η «συνταγή» βιωσιμότητας της φαρμακευτικής αγοράς


Στα χρόνια της κρίσης, οι λύσεις που θα καταστήσουν βιώσιμη τη φαρμακευτική αγορά έχουν μετατραπεί στο «άγιο δισκοπότηρο». Έως τώρα, οι επιλογές περιορίζονται σε οριζόντια μέτρα, που περικόπτουν, μειώνουν και δυσχεραίνουν την επιχειρηματικότητα, απειλούν την πρόσβαση στις θεραπείες, χωρίς να δίνουν την ελπίδα της ανάκαμψης. Υπάρχει άραγε «φως στην άκρη του τούνελ»; Σε αυτή την απάντηση κλήθηκαν να απαντήσουν παράγοντες της αγοράς και ακαδημαϊκοί στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΕΦΑΜ.

Αυτό που κατέστη σαφές από όλους είναι πως το πλαίσιο πρέπει να είναι σταθερό και σαφές. Παράλληλα, όπως τόνισε Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας & Αναπληρωτής Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κ. Σουλιώτης το νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες.

«Με clawback και rebates απαντούμε στην υπερβολή με υπερβολή, ενώ υπάρχουν και άλλα «όπλα» για να μπορέσουμε να ελέγξουμε ουσιαστικά τη δαπάνη και όχι να καταστρέψουμε την ανάπτυξη», ανέφερε ο κ. Σουλιώτης

«Χρειαζόμαστε αποτελέσματα γρήγορα και υπάρχουν άλλα μέτρα, λογικά, που μπορούν να αποδώσουν», σημείωσε από την πλευρά του ο Σ. Βανδώρος, Senior Lecturer in Health Economics στο King’s College London

Σύμφωνα με τον ΓΓ του Σ.Φ.Ε.Ε., Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Merck, Κ. Κοφινά για να υπάρξει μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση ένα σταθερό και προβλέψιμο ρυθμιστικό περιβάλλον είναι απαραίτητο. Παράλληλα, απαιτείται ένα ενιαίο σχήμα rebate σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμό των clawback. Για τον κ. Κοφινά η καινοτομία πρέπει να υποστηριχθεί έμπρακτα και να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν θέσεις εργασίας και επενδύσεις. Η ακριβής αποτύπωση των αναγκών, με τον ορθολογικό καθορισμό της καλυπτόμενης δαπάνης, την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών, σε συνδυασμό με την παροχή κινήτρων και έλεγχο της συνταγογράφησης και εκτέλεσης των συνταγών, με ενημερωμένους ασθενείς/καταναλωτές συμπληρώνουν τη «συνταγή» της βιωσιμότητας.

«Η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι απλά οικονομική και κοινωνική, είναι και κρίση κουλτούρας. Άρα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο εξετάζουν τα πράγματα», τόνισε από την πλευρά του ο Βασίλης Πενταφράγκας, Εντεταλμένος Σύμβουλος της Π.Ε.Φ. και Υπεύθυνος Εταιρικών Υποθέσεων της ELPEN Pharmaceuticals.

 χώρα μας έχει δεχθεί, μάλιστα, το ισχυρότερο πλήγμα στην ΕΕ. Η Ευρώπη μπήκε σταδιακά σε ρυθμούς ανάκαμψης μια τριετία μετά το ξέσπασμα της κρίσης, ενώ η Ελλάδα άρχισε να σταθεροποιείται μόλις φέτος.Σύμφωνα με τον κ. Πενταφράγκα η φαρμακευτική πολιτική έχει καταρρεύσει. Αν, φυσικά, δεχθούμε ότι υπήρχε πολιτική Φαρμάκου, αφού επί της ουσίας, επρόκειτο αποκλειστικά για τιμολογιακή πολιτική. Αναγνώρισε, δε, και την ευθύνη της βιομηχανίας στη διαμόρφωση της κατάστασης.
«Ό,τι τιμολογείται αποζημιώνεται. Το μοντέλο αυτό δεν είναι βιώσιμο», εκτίμησε ο κ. Πενταφράγκας και υποστήριξε την ανάγκη για πολιτικές ορθολογικής χρήσης, πολιτικές κινήτρων αντί περιορισμού, αξιολόγησης αντί οριζόντιων κατασταλτικών μέτρων, πολιτικές αποζημίωσης αντί τιμολόγησης.
«Απαιτείται ιεράρχηση στόχων», ανέφερε
Ο κ. Πενταφράγκας μίλησε για αποτελεσματικό συντονισμό των υπηρεσιακών φορέων και διαρκή αξιολόγηση των τάσεων, της δυναμικής και της αποδοτικότητας των ρυθμιστικών παρεμβάσεων.

Το προτεινόμενο σχέδιο μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει προϋπολογισμούς φαρμάκων για ΕΟΠΥΥ και ΕΣΥ που θα είναι προσαρμοσμένοι στις υγειονομικές ανάγκες της χώρας. Παράλληλα απαιτείται ένα λογικό, απλό, διάφανο και ισορροπημένο σύστημα τιμολόγησης, αποζημίωσης και συνασφάλισης, σε συνδυασμό με μια σειρά διαρθρωτικών μέτρων.

Μεταξύ των τελευταίων, είναι η ψηφιοποίηση όλων των δεδομένων, σε όλα τα σημεία επαφής, η αξιολόγηση (ΗΤΑ) και οι μελέτες επίπτωσης προϋπολογισμού νεότερων θεραπειών, τα registries για όλες τις ακριβές θεραπείες, τα διαγνωστικά & θεραπευτικά πρωτόκολλα, οι δεσμευτικές συνταγογραφικές οδηγίες, ο εξορθολογισμός της συνταγογράφησης και η συστηματική αξιολόγηση των στοιχείων της, τα κίνητρα για την επιλογή και την χρήση οικονομικότερων – θεραπευτικά ισοδύναμων φαρμάκων, ο ουσιαστικός έλεγχος της διακίνησης, διάθεσης και κατανάλωσης, η αναθεώρηση συστήματος αμοιβών, καθώς και η υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών και των υγειονομικών για την ορθολογική χρήση, η πολιτική ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής -του επώνυμου ελληνικού φαρμάκου- και αξιοποίησης του επιστημονικού δυναμικού σε ερευνητικά προγράμματα και κλινικές μελέτες, αλλά και οι επενδύσεις στην ΠΦΥ, την εκπαίδευση, την ενημέρωση, την πρόληψη.

1 σχόλιο:

  1. Πως είναι δυνατόν να μιλούν για το φάρμακο οι πάντες πλην εκείνων που το συνταγογραφούν και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τη χορηγήσή του: ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή