Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Οι πωλήσεις μεταξύ φαρμακαποθηκών στο “μικροσκόπιο” του ΕΟΦ


Real-time έλεγχο των πωλήσεων και μεταξύ των φαρμακαποθηκών ετοιμάζει ο ΕΟΦ, φωτίζοντας ακόμη ένα σημείο της αλυσίδας διάθεσης φαρμάκων, με στόχο τη διασφάλιση της επάρκειας των ποσοτήτων στην ελληνική αγορά.

Μετά τη διαδικτυακή εφαρμογή, που επιτρέπει την παρακολούθηση των στοιχείων πωλήσεων των φαρμακευτικών προϊόντων από τις φαρμακευτικές εταιρίες, σε πραγµατικό χρόνο (εδώ), ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή ένα ηλεκτρονικό σύστημα που θα “ακολουθεί” τα σκευάσματα στη διαδρομή τους μεταξύ φαρμακαποθηκών.

Το εν λόγω σύστημα πιστεύεται ότι θα δώσει απαντήσεις για τις πιθανές “πηγές” προέλευσης των εξαγώγιμων σκευασμάτων, που συχνά εμφανίζουν ελλείψεις στην ελληνική αγορά. Έλεγχοι έδειξαν αναντιστοιχίες μεταξύ των ποσοτήτων που εξήχθησαν από φαρμακαποθήκες και εκείνων που είχαν παραγγελθεί από φαρμακαποθήκες, με τις πρώτες να ειναι συχνά μεγαλύτερες από τις δεύτερες.

Άλλωστε, το σύστημα καταγραφής των πωλήσεων από τις φαρμακευτικές εταιρίες δίνει ακριβή εικόνα για τις ποσότητες των φαρμάκων που μπαίνουν στην αγορά. Η διαδρομή στο κανάλι της λιανικής έμενε, όμως, ασαφής. Το επόμενο, εφικτό βήμα για τον ΕΟΦ είναι να θέσει στο ηλεκτρονικό του “μικροσκόπιο” τις αγοραπωλησίες μεταξύ των περίπου 140 φαρμακαποθηκών.

Στόχος είναι να εντοπιστούν τυχόν παρατυπίες στη διακίνηση των φαρμάκων και τις παράλληλες εξαγωγές τους, ακόμα και τυχόν παράνομες διαδικασίες, ώστε να καταπολεμηθούν οι ελλείψεις σκευασμάτων που παρατηρούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Η παρακολούθηση των πωλήσεων των φαρμακαποθηκών στα περίπου 10 χιλιάδες φαρμακεία συνιστά και το πιο περίπλοκο κομμάτι της αλυσίδας και το οποίο προς το παρόν μένει εκτός του μικροσκοπίου του ΕΟΦ.

Ωστόσο, κατέστη σαφές και στη συνάντηση της Παρασκευής στον ΕΟΦ πως αναζητούνται τρόποι να αντιμετωπιστούν οι παράτυπες εξαγωγές φαρμάκων, εξορθολογίζοντας το σύστημα των παράλληλων εξαγωγών και διασφαλίζοντας την επάρκεια σκευασμάτων (εδώ).

Στην εν λόγω συνάντηση, η ηγεσία του ΕΟΦ αναφέρθηκε σε φαρμακαποθήκες, των οποίων η μόνη δραστηριότητα είναι οι εξαγωγές, αλλά και σε φαρμακεία που φέρονται να εμπλέκονται σε αντίστοιχες διαδικαδίες, ενώ ευθύνες καταλογίζονται και σε εταιρίες, που δεν προμηθεύουν επαρκώς την αγορά. Η πρόεδρος του ΕΟΦ, Κ. Αντωνίου προειδοποίησε μάλιστα κάθε “κρίκο” της αλυσίδας πως πραγματοποιούνται έλεγχοι προς όλες τις κατευθύνσεις και συντομα θα επιβληθούν ποινές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου