Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Οι λάθος επιλογές στη Φαρμακευτική Δαπάνη


Τα προβλήματα που χαρακτηρίζουν τη φαρμακευτική δαπάνη, από την πλευρά των γιατρών, ανέδειξαν οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ).

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης, Χρ. Παπασιδέρης ένα ζητούμενο είναι η χαμηλή διείσδηση των γενοσήμων στην αγορά, που κυμαίνεται στο 22%-24%

Ωστόσο, κατά τους γιατρούς ο ιατρός μπορεί να κλειδώσει μόνο το 15% της συνταογράφησης, όταν το ποσοστό των γενοσήμων ειναι λίγο μεγαλύτερο από αυτό το ποσοστό.

Αλλά στη βάση του προβλήματος μοιάζει να είναι και ο τρόπος με τον οποίο παρέχονται οι ασφαλισμένοι τα φάρμακα τους. Συγκεκριμένα, ο ασθενής μπορεί, με υπογραφή του, να αγοράσει ότι σκεύασμα θέλει, διαφορετικό από αυτό που θα το υποδείξει ο γιατρός, ακόμα και ο φαρμακοποιός. Επιπλέον, ο ασθενής μπορεί να πάρει από το φαρμακείο όποιο φάρμακο θέλει, χωρίς ιατρική συνταγή, οδηγώντας σε αύξηση τω ανθεκτικών λοιμώξεων και αλλόγιστη χρήση των ΜΗΣΥΦΑ. Συχνά, δε, ο γιατρός δέχεται πιέσεις να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο που έχει ήδη αγοραστεί.

Ο κ. Παπασιδέρης δεν παρέλειψε, παράλληλα, να επισημάνει ότι τη διαφορά στην τιμή μεταξύ γενοσήμου και πρωτοτύπου την εισπράττει άμεσα ο φαρμακοποιός.

Ακόμα και στο πεδίο της λήψης αποφάσεων έχουν γίνει λάθος επιλογές, κατά τον Γενικό Γραμματέα της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ.

“Ποιοι αποφασίζουν για το φάρμακο”, ανέφερε, όταν στην 9μελη επιτροπή δεν συμμετέχουν ιατροι.

Η λύση, κατά τους γιατρούς, είναι στην εισαγωγή νέων σύγχρονων ευρωπαϊκών θεραπευτικών πρωτοκόλλων, η επιστροφή στη συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία και η θέσπισης σύγχρονης νομοθεσίας, που θα ποινικοποιεί την οποία χορήγηση φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή.

1 σχόλιο:

  1. Επισηςμε την "προτροπη" του φαρμακοποιου ..... Βλεπε κερδος ο ασθενης θα παρει το....καλυτερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή