Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Τρενάκι του τρόμου η διαπραγμάτευση με νέα μέτρα και περικοπές παροχών



Της Δήμητρας Καδδά - Capital.gr

Το θρίλερ των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης, του ευρωπαϊκού σκέλους των θεσμών, του γερμανικού άξονα και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποκαλύφθηκε μέσα από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών αλλά και του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί που βρίσκεται στην Αθήνα.

Ο μεν υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε - εμμέσως πλην σαφώς - ότι η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για να λάβει νέα μέτρα μετά το 2018 τα οποία όπως είπε δεν θα γίνουν αποδεκτά, ενώ από την πλευρά του ο Επίτροπος Μοσκοβισί μίλησε μεν για ευρωπαϊκό πλαίσιο στις αποφάσεις για το εργασιακό, αλλά και για ανάγκη συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Και έκανε λόγο για έναν συμβιβασμό ο οποίος πρέπει να βρεθεί, καθώς και η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που αναλογούν στην Ελλάδα για το χρέος.

Οι πιέσεις για νέα μέτρα έγιναν φανερές και στη χθεσινή σύνοδο του EWG, αλλά αναμένεται να ξεδιπλωθούν και τις επόμενες μέρες με επόμενο μεγάλο ορόσημο την σύνοδο των υπουργών οικονομικών της 5ης Δεκεμβρίου. Όπως ανέφερε χθες ο επίτροπος Μοσκοβισί είναι εφικτή η συμφωνία επί της αρχής πριν από τη σύνοδο (Staff Level Agreement), δηλαδή η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση και τη νέα γενιά προαπαιτούμενων. 

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Eυκλείδης Tσακαλώτος σημείωνε χθες ότι το δημοσιονομικό κενό του 2018 έχει πλέον περιοριστεί μόνο στο 0,1% του ΑΕΠ δηλαδή σε λιγότερο από διακόσια εκατομμύρια ευρώ

Τα νέα μέτρα

Ωστόσο το μεγάλο "παζάρι" είναι αυτό για τα μέτρα μετά το 2018, τα οποία όπως αποκάλυψε εμμέσως πλην σαφώς χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι πλέον ένας ορατός κίνδυνος και μετρώνται σε δισεκατομμύρια ευρώ όπως ανέφερε η εφημερίδα "Κεφάλαιο" το προηγούμενο Σάββατο.

Ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε χθες τις πιέσεις που δέχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και το ενδεχόμενο, αν δεν καμφθούν οι αντιρρήσεις του γερμανικού άξονα, να οδηγήσουν σε ευθείες πιέσεις για μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα για να καλύψει το κενό ανάμεσα στην εκτίμηση για πρωτογενή πλεονάσματα το πολύ 1,5% του ΑΕΠ που βλέπει το ΔΝΤ και στο στόχο του 3,5% του ΑΕΠ που εκτιμά η ευρωπαϊκή πλευρά ότι μπορεί να πετύχει η κυβέρνηση το 2018. 

Ο υπουργός από την πλευρά του εξέφρασε αίτημα μείωσης του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 στο 2,5% του ΑΕΠ (με στόχο το 1% της μείωσης ή τα 1,8 δισ. ευρώ, να στηρίξει την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις μέσα από τη μείωση φόρων/εισφορών). 

Ωστόσο από την άλλη πλευρά υπάρχει ο μεγάλος άγνωστος "Χ", αυτός των υπολογισμών του ΔΝΤ για τις δημοσιονομικές επιδόσεις και του συμβιβασμού που ίσως προκύψει και προκαλεί ήδη τρόμο στην κυβέρνηση. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα μέτρα φτάνουν αυτή τη στιγμή για να έχει η Ελλάδα πλεονάσματα το πολύ στο 1,5% του ΑΕΠ. Αλλά ακόμα και αν υπάρξει μία συμφωνία για 2,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διανύσει μία "διαδρομή" νέων μέτρων τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ. Και ο λογαριασμός των μέτρων μεγαλώνει αν τελικά το ΔΝΤ διατηρήσει και τις ενστάσεις του για την απόδοση κάποιων από τα μέτρα που έχουν ληφθεί, δηλαδή αν θεωρεί ότι δεν πιάνεται ούτε ο στόχος του 1,5%... 

Ο κ. Μοσκοβισί χθες, εξερχόμενος από το Υπουργείο Οικονομίας και ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν "για να κρατήσετε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα ζητήσετε από την Ελλάδα πρόσθετα μέτρα", μίλησε για μία συνολική συμφωνία (global deal) συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων, της αξιολόγησης και της διευθέτησης του χρέους ως το τέλος του έτους.

Είπε ότι χρειαζόμαστε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά και ότι "δεν μπορώ να κάνω κάποιο σχόλιο σαν να μιλάμε για διαιρεμένους Θεσμούς. Οι Θεσμοί εργάζονται όλοι μαζί και από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση και αυτό το συζήτησα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο".

Ο Επίτροπος που θεωρείται από τους πιο αισιόδοξους για τα ελληνικά ζητήματα μεταξύ των θεσμών, απεύθυνε χθες έκκληση για σταθερή διακυβέρνηση μιλώντας στο Ελληνοαμερικανικό συνέδριο. "Όλοι πρέπει να εργαστούν από κοινού" ανέφερε κατ επανάληψη λέγοντας όμως ότι υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει, "ώστε οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα να μην έγιναν για το τίποτα". Και είπε ότι οι "απαραίτητες προσαρμογές" είναι ακόμα "στη διαδικασία να ολοκληρωθούν σε πολλούς τομείς". Επίσης αναφέρθηκε και σε πιθανές αλλαγές στα οικογενειακά αναπηρικά – επιδόματα με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους.

Χθες, ο Επίτροπος είχε κάνει σαφές εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο ότι πρέπει να υπάρξουν συμβιβασμοί, αλλά και η Ελλάδα να αναλάβει τις ευθύνες της για το χρέος αφήνοντας πάντως "παράθυρο" για διαλλακτικότερη στάση στο εργασιακό, ενώ μετά την συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν αισιόδοξος για την δυνατότητα να υπάρξει μία πρώτη συμφωνία επί της αρχής έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. 

Ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, άσκησε κριτική στο ΔΝΤ που "έχει κάποιες αντιρρήσεις για την ποσότητα και την ποιότητα των μεταρρυθμίσεων, αλλά πρέπει να σας πω ότι δεν μπορώ να καταλάβω από πού εκπορεύεται αυτός ο σκεπτικισμός" αλλά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς γιατί "δεν μπορούν να διαπραγματεύονται για τα εργασιακά εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου".

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα πέραν του προγράμματος ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου ότι στο ΔΝΤ "αντί να τα βάλουν με τους μεγάλους της Ευρώπης που αντιστέκονται στο να δώσουν μέτρα για το χρέος, τα βάζουν με μια χώρα, την Ελλάδα, που είναι σε αδύναμη θέση" και –πρόσθεσε ότι "δεν μπορεί να δεχτεί η ελληνική κυβέρνηση, εάν δεν μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα" τότε "η διαφορά μεταξύ του ΔΝΤ και κάποιων χωρών της ΕΕ, αυτός ο συμβιβασμός να γίνει στην πλάτη μας".

Δηλαδή αν δεν "τα βρουν στις εκτιμήσεις τους να έρθει το Εurogroup και να πει: "νομοθετήστε τώρα περισσότερα μέτρα για να εφαρμοστούν το 2019 και το 2020, αφού πρέπει να έχετε πρωτογενή πλεονάσματα, κ.λπ. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ούτε τίμιο, ούτε έχει οικονομική λογική" είπε. "Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή, επειδή υπάρχει μία διαφωνία ανάμεσα στο ΔΝΤ και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες να πάρουμε άλλα μέτρα. Εξάλλου εμείς λέμε -κι όπως λένε και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί- ότι το 3,5% το φτάνουμε χωρίς άλλα μέτρα" πρόσθεσε.

Και εκτίμησε αναφορικά με τον συμβιβασμό, ότι "ο συμβιβασμός μπορεί να γίνει, αλλά και ο συμβιβασμός θα πρέπει να πάρει υπόψη του και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας"… 

Για το χρέος και την Ευρωζώνη είπε ότι "δεν περνάει χρυσές στιγμές" και ένας λόγος είναι ότι "πολλές φορές προτιμάει να κλωτσήσει τον ντενεκέ πιο κάτω". Αλλά "αν το κάνουν ξανά αυτό για την Ελλάδα δεν θα είναι κακό μόνο για την Ελλάδα, όπως υπαινίχθηκε και ο Μ. Κερέ, θα είναι κακό για την Ευρωζώνη, γιατί η Ευρωζώνη χρειάζεται αυτή τη στιγμή να έχει επιτυχίες" πρόσθεσε.

Η θέση της ΕΚΤ

Αλλά και ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μιλώντας χθες στο 27ο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου "H 'Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας” ανέφερε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι ευπρόσδεκτη, ενώ είπε ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και ότι "προσβλέπουμε σε λύση που θα καθησυχάσει τις αγορές, και τελικά να αποκαταστήσει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές”. Ο κ Κερέ που είχε επίσης χθες σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία και όχι μόνο, τόνισε επίσης πως "απαιτείται σταθερή εφαρμογή των πολιτικών και στήριξη από όλους του εμπλεκομένους”. Σημείωσε πως οι μεγάλες προκλήσεις απαιτούν σταθερή εφαρμογή των πολιτικών και στήριξη από όλους του εμπλεκομένους, επισημαίνοντας πως "είναι αναγκαίο οι ελληνικές αρχές να συνεχίζουν να δείχνουν προσήλωση”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου