Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Στον ΕΟΦ οι φαρμακοποιοί για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά



Health view.gr

Προ των ευθυνών του για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων θέτει τον ΕΟΦ ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Σήμερα στη μία το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπείας του ΠΦΣ - με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Λουράντο - με την πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Αικατερίνη Αντωνίου. 

Στη συνάντηση ο ΠΦΣ τόνισε ότι το πρόβλημα ξεκινά από την μη έγκαιρη διασταύρωση των ποσοτήτων που εισάγουν και που διαθέτουν οι εταιρείες στην ελληνική αγορά. Υποστήριξε δε ότι οι ανεξέλεγκτες παράλληλες εξαγωγές επιτείνουν το όποιο πρόβλημα υπάρχει στην ελληνική αγορά. Από την πλευρά της η κα Αντωνίου διαβεβαίωσε ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα. 

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΦΣ, τους τελευταίους μήνες καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων και κυρίως παιδικών εμβολίων, όπως για παράδειγμα για την ηπατίτιδα Β. Αλλά και φάρμακα όπως AKINETON το οποίο αφορά νευροψυχιατρικές παθήσεις και θεωρείται αναντικατάστατο και οι ανάγκες σε πανελλαδικό επίπεδο είναι 36.000 κομμάτια, δεν εισάγονται ακόμη και με την συνδρομή του ΙΦΕΤ, παραπάνω από 3.000 κομμάτια. 

Λόγω των σοβαρών ελλείψεων, ο ΕΟΦ έχει προχωρήσει στην προσωρινή απαγόρευση Παράλληλων Εξαγωγών και Ενδοκοινοτικής Διακίνησης «προκειμένου να εξασφαλισθούν οι εμβολιαστικές ανάγκες των ασθενών με τα συνδυασμένα εμβόλια που περιέχουν αντιγόνα κοκκύτη και τα εμβόλια έναντι ηπατίτιδας». 

Τα εμβόλια που παρουσιάζουν έλλειψη είναι: REPEVAX (αναμνηστικό εμβόλιο έναντι διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη και πολιομυελίτιδας), ENGERIX (εμβόλιο έναντι ηπατίτιδας Β), HBVAXPRO (εμβόλιο έναντι ηπατίτιδας Β), HAVRIX (εμβόλιο έναντι ηπατίτιδας A), VAQTA (εμβόλιο έναντι ηπατίτιδας A).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου