Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Θρίλερ 10 ημερών για τα νέα μέτρα και το χρέος


Της Δήμητρας Καδδά - Capital.gr

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το θρίλερ πολυεπίπεδων διαπραγματεύσεων - εντός και εκτός Ελλάδος - για να αποφευχθούν τα νέα μέτρα και να βρεθεί λύση για το χρέος. Σε 10 ημέρες συνεδριάζει το Eurogroup, με την ελπίδα συμφωνίας να μην έχει μεν σβήσει, αλλά να θεωρείται πλέον δύσκολη αν δεν κινηθούν διαδικασίας σε πολλά (πολιτικά κυρίως) επίπεδα.

Στο μέτωπο της "τεχνικής" διαπραγμάτευσης, αναμένεται ακόμη να φανεί αν θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη πριν από την κρίσιμη σύνοδο των επιτελών των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης που λαμβάνει χώρα την προσεχή Δευτέρα. 

Στη σύνοδο του EWG θα αποκαλυφθούν - ενδεχομένως - οι προθέσεις, όχι μόνο του επιτελείου του κ. Σόιμπλε, αλλά και οι "αντοχές" της Ευρώπης στον απόηχο του εκλογικού πυρετού της Κυριακής (σ.σ. σε Ιταλία και Αυστρία) και οι προθέσεις του ΔΝΤ που προς το παρόν, συνεχίζει να διαδραματίζει χωρίς ευελιξία τον ρόλο του "σκληρού" στις απαιτήσεις του για το χρέος και για την απόδοση των ελληνικών μέτρων.

Την ίδια ημέρα, την προσεχή Δευτέρα, με την κάθοδο των κ.κ. Μοσκοβισί και Κερέ στην Αθήνα για τη συμμετοχή τους στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, διαμορφώνεται ένα "πλέγμα" διήμερων διαπραγματεύσεων σε πολιτικό επίπεδο με διαδοχικά ραντεβού κορυφής. Και ενδεχομένως να αποκαλυφθούν και τα αποτελέσματα του Washington Group που πιθανότατα θα έχει γίνει στο μεσοδιάστημα με τη συμμετοχή της 4ανδρίας των ΥΠΟΙΚ των μεγάλων κρατών (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία), εκπροσώπων του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, αλλά και του προέδρου του Eurogroup.

Όσο για τις προθέσεις αναφορικά με μία συμφωνία έως την 5η Δεκεμβρίου, όπως αυτές εκφράστηκαν χθες από τον πρόεδρο του Eurogroup, παραμένουν, αν και με.... πολλούς αστερίσκους, καθώς τα περιθώρια περιορίζονται. Ο Jeroen Dijsselbloem δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στην ελληνική αγορά εργασίας και στις ιδιωτικοποιήσεις.

"Θα μας ενημερώσουν στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, αλλά αυτό που ακούω είναι ότι οι συνομιλίες είναι πολύ εποικοδομητικές και σημειώνεται μεγάλη πρόοδος".

Και παράλληλα, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε χθες "δικαιολογημένα αισιόδοξος", αλλά όχι βέβαιος, για μια "θετική συζήτηση" πάνω σε "όλα τα ζητήματα" για την Ελλάδα στο "σημαντικό" Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Αναφέρθηκε και αυτός στην "πολύ σημαντική πρόοδο" που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, προσθέτοντας ωστόσο πως χρειάζεται ακόμα λίγη πρόοδος για να κλείσει η αξιολόγηση, την οποία συνέδεσε με την επίσκεψή του στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Τα μεγάλα "αγκάθια" του νέου SMoU και η "παράταση"

Η πίεση για νέα (και δημοσιονομικά) μέτρα είναι φανερή στα σχέδια του υπό επικαιροποίηση SMoU. Περιλαμβάνουν επανεξέταση των φοροαπαλλαγών και των εξαιρέσεων, περικοπές σε κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, πρόβλεψη για τη μείωση του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου, αλλά και αυστηρότερους όρους για τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Και αποτελούν μία πολύ ελαφριά "προσέγγιση" αν συγκριθούν με όσα ζητά το ΔΝΤ για να προχωρήσει σε δικό του δάνειο με υπογραφή μνημονίου (MEFP).

Και καθώς τα μέτωπα μαίνονται, τα σενάρια μίας νέας καθόδου των θεσμών στην Αθήνα τον Δεκέμβριο ή ενός νέου έκτακτου Eurogroup μέσα στον μήνα ή στις αρχές του Ιανουαρίου, παραμένουν στο τραπέζι.

1 σχόλιο:

  1. ΕΓΩ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΣΑΝ ΚΩΜΩΔΙΑ ΚΙ ΟΧΙ ΘΛΙΛΕΡ?ΜΑΛΛΟΝ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΤΑΝΤΑΕΙ ΚΩΜΩΔΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή