Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Αριστοτέλους και μετά Βρυξέλλες τα μέτρα για το Φάρμακο




Σειρά συναντήσεων “κορυφής” θα εχουν εκπρόσωποι του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας, προκειμένου να αποσαφηνίσουν την πορεία υλοποίησης των μέτρων που φέρεται να προωθεί η κυβέρνηση στο χώρο του Φαρμάκου και τα οποία κινδυνεύουν να δημιουργήσουν νέες σοβαρές δυσλειτουργίες στην αγορά και την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες (εδώ)

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, παρά τη φαινομενική διαφορετική στάση στο θέμα (εδώ), επικεφαλής τόσο του ΣΦΕΕ όσο και της ΠΕΦ πρόκειται να συναντηθούν με τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό το βράδυ της Δευτέρας, την ώρα που η Ομάδα Εργασίας για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης βρίσκεται στο τέλος της πορείας της και ετοιμάζει το σχετικό πόρισμα.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αργά το απόγευμα της Δευτέρας, σε μια προσπάθεια να ξεκαθαριστεί το τοπίο γύρω από τις προθέσεις της Αριστοτέλους για τις αλλαγές που προωθεί σε τιμολόγηση και αποζημίωση, rebate και HTA και να αποφευχθούν νέοι αιφνιδιασμοί.

Τις επόμενες δύο ημέρες, εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιριών σχεδιάζουν να μεταβούν στις Βρυξέλλες όπου θα έχουν συνάντηση με τον επικεφαλής των διαπραγματευτών των Θεσμών για την Υγεία, G. Carone. Εκεί θα επιχειρήσουν να πληροφορηθούν για τις θέσεις των Θεσμών για τις αλλαγές, ειδικά σε ό,τι αφορά τα εμπόδια που είναι αναμενόμενο να μπουν στην είσοδο νέων φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Εν αναμονή την ανάρτησης από τον ΕΟΦ της πρότασης για τη δεύτερη γενική ανακοστολόγηση του έτους, η Αριστοτέλους ετοιμάζει νέα Υπουργική Απόφαση, στο παράδειγμα εκείνης που προηγήθηκε του πρώτου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων (εδώ). Αν και ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά, εκτιμάται ότι με τη νέα ΥΑ θα εισαχθούν “κόφτες στους κόφτες”, ώστε να αποφευχθεί η κατακρύμνηση των τιμών και η δυσλειτουργίας της αγοράς, λόγω αποσύρσης φαρμάκων και υποκατάστασης σκευασμάτων με ακριβότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου