Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

Σε τρεις κωδικούς κλήρωσε η μείωση του Clawback στις ιδιωτικές κλινικές

'Ετσι όπως είναι τα οικονομικά δεδομένα της υγείας, η όποια υλοποίηση στόχου δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο με αλχημείες!


Σε τρεις κωδικούς έπεσε τελικώς από ό,τι μαθαίνουμε ο κλήρος, όσον αφορά τις ιδιωτικές κλινικές, προκειμένου να περάσουν σε νέα υποκατηγορία με μικρότερο clawback. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μία από τις βασικότερες μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση είναι το μικρότερο clawback για το 2017. Ετσι, όμως, όπως είναι τα οικονομικά δεδομένα της υγείας, η όποια υλοποίηση στόχου δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο με αλχημείες!

Στο πλαίσιο αυτό, σε μία από τις τελευταίες συναντήσεις των ιδιωτικών φορέων της δευτεροβάθμιας περίθαλψης με το επιτελείο του ΕΟΠΥΥ αποφασίστηκε ένας κωδικός να βγει εκτός προϋπολογισμού και δύο κωδικοί παροχής υπηρεσιών να υποβληθούν σε χαμηλότερες περικοπές από τη νέα χρονιά, περνώντας σε νεοσύστατη υποκατηγορία. Οι αλλαγές λοιπόν που θα γίνουν τη νέα χρονιά αφορά τις κάτωθι υπηρεσίες υγείας- και πάντα μιλάμε για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

1) Οι Ευρωπαίοι πολίτες που νοσηλεύονται στη χώρα. Μέχρι και το 2016 η νοσηλεία τους τιμολογούνταν βάσει του ΚΕΝ (Κλειστού Νοσηλίου) επί 2,09 (μαθηματικός τύπος). Στο προαναφερθέν κόστος συμπεριλαμβάνονταν και η αμοιβή του γιατρού. Μάθαμε ότι οι υποβολές για το 2016 όσον αφορά το συγκεκριμένο κωδικό ήταν 13 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών από τη νέα χρονιά θα είναι εκτός του προϋπολογισμού.

2) Η νοσηλεία στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) περνά επίσης σε νέο κωδικό. Οι υποβολές αυτού από τις ιδιωτικές κλινικές για το 2016 ήταν 25 εκατ. ευρώ.

3) Η ακτινοθεραπεία είναι ο τρίτος κωδικός που αλλάζει και πλέον θα υπόκειται σε χαμηλότερες περικοπές. Οι υποβολές που έγιναν για αυτή την υπηρεσία το 2016 ήταν άλλα 25 εκατ. ευρώ.

Επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην αγορά των ιδιωτικών κλινικών, μας ανέφερε ότι οι προαναφερθείσες αλλαγές θα βοηθήσουν τον κλάδο αποτρέποντας κάποια λουκέτα, όχι όμως όλα. Είναι απαραίτητο κατά την ίδια πηγή ο προϋπολογισμός των 235 εκατ. ευρώ να αυξηθεί.

Δήλωσε ότι αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας, μέσω των εκάστοτε κυβερνώντων, είναι να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες, συμπράττοντας με τον ιδιωτικό τομέα στους τομείς που υστερεί ο Δημόσιος τομέας, καλύπτοντας όμως οικονομικά τις δαπάνες υγείας που προσφέρουμε με αυταπάρνηση, χωρίς επιβαλλόμενες υποχρεωτικές και αντιδημοκρατικές περικοπές και εκπτώσεις, στις τιμές που το ίδιο το κράτος έχει συμφωνήσει αλλά δεν τηρεί και αναπροσαρμόζοντας τις δαπάνες για την υγεία, κατανέμοντας αυτές ανάμεσα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της υγείας- όχι με ιδεοληψίες αλλά με βάση τις επιλογές και τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου