Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Τρίτος θάνατος και 13 νέα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου – Ένας στην εντατική

Από τα 37 καταγεγραμμένα κρούσματα, τα 36 αφορούν την Αργολίδα και ένα την Αρκαδία.

Ένας θάνατος και 13 νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, είναι ο απολογισμός από τη δραστηριότητα του ιού την τελευταία εβδομάδα.

IATRONET

Και οι τρεις θάνατοι που έχουν καταγραφεί αφορούν ηλικιωμένα άτομα, άνω των 70 ετών, που εμφάνισαν συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ ένας ασθενής νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την εβδομαδιαία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, από την αρχή της περιόδου έχουν διαγνωστεί 37 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με ηλικιακό εύρος από 15 έως 91 ετών.

Οι 19 ασθενείς παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση) και οι 18 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα).

Από τα 37 καταγεγραμμένα κρούσματα, τα 36 αφορούν την Αργολίδα και ένα την Αρκαδία.

Εκτιμάται πως ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα τα 2.600, καθώς για κάθε κρούσμα λοίμωξης με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό, οι οποίοι εμφανίζουν ήπια ή καθόλου συμπτωματολογία.

Κρούσματα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα είχαν καταγραφεί τα έτη 2010 - 2014, κατά τους θερινούς μήνες, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ κυκλοφορία του ιού είχε καταγραφεί σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες.

Τα έτη 2015 - 2016 δεν καταγράφηκαν κρούσματα της λοίμωξης σε ανθρώπους στην Ελλάδα, δεδομένης της σύνθετης επιδημιολογίας και της απρόβλεπτης κυκλοφορίας του ιού, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό στη χώρα.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων “κοινών” κουνουπιών.

Πτηνά

Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου