Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Γιατί δεν μπορούν να εφαρμοσθούν οι νέοι περιορισμοί στις ιατρικές επισκέψεις!

Τρίτη 22 Αύγουστος 2017

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 
Health Report

Ανεφάρμοστες θεωρούν οι Γιατροί του ΕΟΠΥΥ τις νέες οδηγίες που εξέδωσε η Διοίκηση του Οργανισμού για τον τρόπο που θα γίνονται οι ιατρικές επισκέψεις.

Έξαλλοι είναι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ για το νέο σύστημα των επισκέψεων που επιχειρεί να εφαρμόσει ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης από την 1η Σεπτεμβρίου.
Ένα σύστημα που επιβάλει συγκεκριμένο χρόνο εξέτασης για κάθε ασθενή σε συγκεκριμένες μέρες και με συγκεκριμένο ωράριο. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τι προβλέπεται: «Αλλάζουν από 1η Σεπτεμβρίου οι επισκέψεις στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ! Όλες οι λεπτομέρειες»

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) με ανοικτή επιστολή της στον Πρόεδροτου Οργανισμού εξηγεί γιατί δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη οι νέοι κανόνες στις επισκέψεις ειδικά στην επαρχία και ζητά να αποσυρθεί άμεσα το σχέδιο.

Άλλωστε στις περισσότερες περιφέρειες οι συμβεβλημένοι ειδικοί γιατροί είναι λιγοστοί και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν με τις νέες συνθήκες τους ασφαλισμένους.

Όπως εξηγεί η πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου: «οι οδηγίες επισκέψεων προς τους 5.500 συμβεβλημένους ιατρούς, θεωρούμε ότι είναι ανεφάρμοστες σε πολλές περιοχές της χώρας που διαθέτουν αραιό δίκτυο συμβεβλημένων ιατρών, με εξυπηρετούμενο πληθυσμό κυρίως από αγροτικές περιοχές που δρομολογεί επίσκεψη στον ιατρό της επιλογής τους στις αρχές κάθε μήνα.

Όπως είναι αναμενόμενο λοιπόν, σε πάνω από 30 νομούς της χώρας οι πραγματικές ανάγκες των ασθενών οδηγούν στο να εξαντληθούν οι δωρεάν 200 επισκέψειςμέσα στις πρώτες ημέρες κάθε ημερολογιακού μήνα».

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) θέτει τέσσερις (4) βασικές παραμέτρους γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί το νέο σύστημα των επισκέψεων:

1.Με αριθμητικά δεδομένα που είναι στη διάθεση σας όποτε ζητηθεί, αποδεικνύεται ότι το μηνιαίο ατομικό πλαφόν των 200 επισκέψεων αδυνατεί να εξυπηρετήσει την αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών ΠΦΥ σε πολλές περιοχές της χώρας και αυτή η ανάγκη δεν καλύπτεται όπως και να εφαρμοστεί ο επιμερισμός του.

Το μοντέλο με τις 50 επισκέψεις την εβδομάδα ξαναδοκιμάστηκε από την αρχή, απέτυχε και αποσύρθηκε από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ, επειδή είχε σαν αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να επιβαρύνονται με έξοδα από τη πρώτη μέρα του μήνα. Δεν ξέρουμε επομένως σε τι διαφορετικό προσβλέπετε με τη νέα σας οδηγία. Ένας κλινικός ιατρός όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση μπορεί να εξετάσει πολλούς περισσότερους από 20 ασθενείς την ημέρα. Ο 21ος ασθενής κάθε ημέρας λοιπόν θα εξυπηρετείται ιδιωτικά ;

2. Οι συμβάσεις και οι όροι τους, καθώς και ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΟΠΥΥείναι προκαθορισμένα και δεν αλλάζουν με μία ανακοίνωση ή ένα δελτίο τύπου.

3. Ο ελάχιστος χρόνος επίσκεψης 15 λεπτά θεσπίζει αντιεπιστημονικούς και ανισότιμους κανόνες στην άσκηση της ιατρικής με χρονόμετρο(!) και θα δημιουργήσει σημαντικές δυσλειτουργίες και τραγελαφικές καταστάσεις στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης θα φορτωθεί από την καταναγκαστική αυξημένη χρήση του και θα δημιουργήσει σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή ιατρική πράξη. Αν μάλιστα, ο εμπνευστής της οδηγίας αυτής εννοεί ότι επίσκεψη μικρότερη των 15 λεπτών ΔΕ θα αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, καλά θα κάνει να ενημερώσει τους ασφαλισμένους για να είναι προετοιμασμένοι.

4. Τα ιατρεία που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ είναι ΙΔΙΩΤΙΚΑ και το ωράριό τους καθορίζεται από τους ιατρούς, με γνώμονα τις ανάγκες των ασφαλισμένων που τα ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ. Αν όμως επιμένετε τόσο πολύ στην υποβολή ενδεικτικού ωραρίου, θα πρέπει να ενημερωθούν και οι ασφαλισμένοι ότι εκτός του ωραρίου αυτού η επίσκεψη θα είναι ιδιωτική, με ευθύνη του εμπνευστή των οδηγιών.

Ο κλάδος ζητά άμεση απόσυρση του σχεδίου για τις επισκέψεις από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, διαφορετικά όπως σημειώνει η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: «Σε περίπτωση άρνησης της απόσυρσης της συγκεκριμένης απόφασης επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμη ενέργεια η οποία θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μελών μας συμβεβλημένων ιατρών.

Προφανώς, βολεύει η πολιτική στοχοποιημένη δίωξη και τα επίδοξα λουκέτα στα 8.000 ιδιωτικά ιατρεία του Πανελλαδικού δικτύου ΠΦΥ που με ελάχιστους πόρους, εξυπηρετούν καθημερινά τον πολίτη και η αντικατάστασή τους με 239 ΤΟΜΥ που θα εξυπηρετούν το 30% του πληθυσμού, χωρίς διαθέσιμους εξειδικευμένους ιατρούς».

1 σχόλιο:

  1. Πρέπει να καταργηθεί η επίσκεψη σε συμβεβλημένο γιατρό του ΕΟΠΥΥ. Απλά πράγματα. Να υπάρχει σύμβαση για καθορισμένο ωράριο στο ιδιωτικό ιατρείο,χωρίς περιορισμό επισκέψεων. Ετσι όπως παλιά ήταν ο οικογενειακός γιατρός του ΙΚΑ. τώρα δε που είναι εύκολο να ελεγχθεί η συνταγογράφηση και τα παραπεμτικά εκεί θα πρέπει να δοθεί η λύση ωστε να αποδεικνύεται η δωρεάν επίσκεψη. Εάν οι συνταγές είναι γραμμένες μέσα στο ωράριο η οχι.Αυτο θα το επιτυνχάνουν οι ασθενείς που θα προσέρχονται στο καθορισμένο ωραριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή