Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Στον αγώνα μαζί, γιατροί και συνταξιούχοι

Ντάνι Βέργου - efsyn.gr

Αυτή τη φορά η συνάντηση δεν θα έχει τη σχέση γιατρού-ασθενούς. Θα είναι μια αγωνιστική συνάντηση των γιατρών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία με τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Υγείας, για να διεκδικήσουν από κοινού βελτίωση των παροχών υγείας.

Για τους μεν υγειονομικούς, οι διεκδικήσεις αφορούν τους μισούς επικουρικούς γιατρούς -1.200 τον αριθμό- που υπηρετούν σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, των οποίων η μισθοδοσία και η ίδια η εργασία βρίσκονται στον αέρα. Για τους δε συνταξιούχους, το πετσοκομμένο δικαίωμα στην υγεία.

Οι επικουρικοί γιατροί καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους την ώρα που τα εντάλματα πληρωμής των μισθών και των εφημεριών τους επιστρέφονται αθεώρητα το ένα μετά το άλλο, με αποτέλεσμα να παραμένουν απλήρωτοι από τον Οκτώβριο.

Αντιμέτωποι με το πρόβλημα είναι περίπου 500 γιατροί, σε σύνολο 2.100, οι οποίοι εργάζονται για παραπάνω από δύο χρόνια στις ίδιες θέσεις.

Την ίδια ώρα, ακόμα 700 επικουρικοί γιατροί που είναι ενταγμένοι σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ λαμβάνουν μόνο μέρος των δεδουλευμένων, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου και των διοικήσεων ότι μέχρι να εκταμιευτεί το κονδύλι από το ΕΣΠΑ θα πληρώνονται από τις πιστώσεις των νοσοκομείων.

Τα παραπάνω τονίζει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Για τους 500 επικουρικούς γιατρούς το πρόβλημα είναι ότι οι επίτροποι που εγκρίνουν τις πληρωμές τους επικαλούνται τους αντεργατικούς νόμους και κρίνουν ότι η δαπάνη για την πληρωμή των μισθών τους δεν είναι σύννομη επειδή η συνολική διάρκεια απασχόλησής τους υπερβαίνει τους 12 μήνες.

Η Ομοσπονδία είχε προειδοποιήσει έγκαιρα, δημοσιοποιώντας την απόφαση του Ι' τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ύστερα από αίτημα της επιτρόπου Θεσσαλονίκης, που έκρινε ότι δεν είναι νόμιμη η πληρωμή των εφημεριών όσων επικουρικών εργάζονται παραπάνω από 24 μήνες στην ίδια θέση. Μάλιστα σε συνάντηση που είχε το προεδρείο της Ομοσπονδίας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας την 1η Νοεμβρίου είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.

Την κατάσταση με τη μισθοδοσία των επικουρικών γιατρών περιγράφει ανάγλυφα μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Κύρλας, επικουρικός καρδιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας. Το νοσοκομείο, εξηγεί, αντιμετωπίζει μεταξύ άλλων και το πρόβλημα των ελλείψεων αντιδραστηρίων για το μικροβιολογικό τμήμα.

«Η λύση κάθε φορά είναι να μεταφέρονται χρήματα από τον λογαριασμό του νοσοκομείου από τον οποίο πληρώνονται οι επικουρικοί γιατροί στον λογαριασμό για τα αναλώσιμα και τούμπαλιν. Το αποτέλεσμα είναι τη μία να μην υπάρχουν υλικά, την άλλη να μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι».

Οι υγειονομικοί πραγματοποιούν σήμερα στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, έπειτα από κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ, της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) με κύριο αίτημα την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων των συναδέλφων τους καθώς και τη διατήρηση στις θέσεις τους όχι μόνο των επικουρικών γιατρών αλλά και των λοιπών εργαζομένων στο σύστημα με ελαστική σχέση εργασίας.
Το δικαίωμα στην υγεία

Οι συνταξιούχοι από την πλευρά τους κατεβαίνουν στους δρόμους για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους στην υγεία και κατ’ επέκταση, όπως σημειώνουν, στη ζωή.

Οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - Δημοσίου - ΟΣΕ - OAEE - ΝΑΤ - ΟΤΑ - ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ θα συναντηθούν στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στο Δημαρχείο Αθήνας, και θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

Οπως τονίζουν, από το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018 διαφαίνεται ότι θα δοθεί νέο χτύπημα στο δικαίωμα των ανθρώπων στην υγεία και την περίθαλψη λόγω των μειωμένων κονδυλίων.

«Μετά την οικονομική, προωθούν τη φυσική εξόντωσή μας. Η ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, το φόρτωμα των βαρών της περίθαλψης στις πλάτες των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων, προχωρά με γρήγορα βήματα. Μας οδηγούν ολοταχώς στο “όποιος έχει να πληρώσει θα επιβιώσει”», αναφέρουν οι συνταξιούχοι.

Πρόσφατα στη σύσκεψη 190 αντιπροσώπων από 27 σωματεία συνταξιούχων που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάστηκαν στοιχεία για το Περιφερειακό Νοσοκομείο Καβάλας σύμφωνα με τα οποία οι χρόνιοι ασθενείς μειώνουν τις επισκέψεις τους στους γιατρούς κατά 30%, το 60% δεν λαμβάνει σωστά τη θεραπεία του, το 17% διακόπτει τα φάρμακα για τη χοληστερίνη.

Ακόμα, μόνο το 30,7% των γυναικών εξετάζεται συστηματικά για τον καρκίνο, το 40% των καρκινοπαθών έχει μεγάλες δυσκολίες στο πρώτο ραντεβού λόγω αναμονής και το 28% των καρκινοπαθών δεν έχει πρόσβαση στα φάρμακα και αναγκάζεται να πληρώσει από την τσέπη του.

Εκτός αυτών, λένε οι συνταξιούχοι, λόγω των τραγικών ελλείψεων στη δημόσια υγεία φυτρώνουν σαν μανιτάρια ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης και θεραπείας, με αποτέλεσμα να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου