Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Ιλαρά: Ξεπέρασαν τα 500 τα κρούσματα πανελλαδικά



Σαράντα επτά νέα κρούσματα ιλαράς κατέγραψε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μέσα στην τελευταία εβδομάδα.

Της Διονυσίας Προκόπη - Onmed

Συγκεκριμένα, μέχρι την Πέμπτη (23/11/2017) στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 524 κρούσματα ιλαράς. Η μεγαλύτερη συχνότητα των κρουσμάτων εξακολουθεί να παρουσιάζεται στη Νότια Ελλάδα και αφορά κυρίως άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) τα οποία δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Παράλληλα, η επιδημία της ιλαράς στην Ευρώπη βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 19.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 44 θάνατοι.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Πηγή: newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου