Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Σε κατάσταση αναμονής οι επικουρικοί - Απλήρωτοι επί μήνες & με απειλές για απολύσεις



Σε κατάσταση αναμονής εξακολουθεί να αφήνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τους επικουρικούς γιατρούς, χωρίς να αποσαφηνίζει, τι μέλλει γενέσθαι. 

Onmed.gr

Και αυτό, διότι οι 1200 επικουρικοί στο σύστημα υγείας, εργάζονται αυτή τη στιγμή χωρίς να έχουν πληρωθεί επί μήνες, ενώ περισσότεροι από τους μισούς, απειλούνται επιπλέον και με απόλυση. Να θυμίσουμε ότι πρόβλημα αντιμετωπίζουν 500 επικουρικοί που ανανεώθηκε η θητεία τους για διάστημα μεγαλύτερο των 24 μηνών και 700 ακόμη που έχουν προσληφθεί μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Το θέμα τέθηκε από τους εκπροσώπους της Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, σε συνάντηση που είχαν μαζί του την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο απεργιακής συγκέντρωσης. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης και αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ καθώς επίσης και επικουρικοί γιατροί από διάφορα νοσοκομεία.

«Απαιτήσαμε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει και για το οποίο η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη» αναφέρει η ΟΕΝΓΕ, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά της για τις εξελίξεις. 

Ο Υπουργός Υγείας για τους 500 επικουρικούς που οι επίτροποι αρνούνται να υπογράψουν τα εντάλματα πληρωμής, έδωσε διαβεβαιώσεις στη διάρκεια της συνάντησης ότι το θέμα θα μπορέσει να διευθετηθεί αφού δεν υπάρχει τελεσίδικη απορριπτική απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. «Έχουμε την ευθύνη να παρακάμψουμε τις αντιδράσεις άμεσα, γρήγορα και τελειωτικά» ανέφερε χαρακτηριστικά χωρίς όμως να διευκρινίσει ποιες είναι οι πολιτικές πρωτοβουλίες που θα παρθούν. Η ΟΕΝΓΕ από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι οι επικουρικοί γιατροί συνεχίζουν να μένουν «στον αέρα» διότι η συνεδρίαση του αρμόδιου τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν έχει ακόμα ορισθεί.

Εξάλλου, για τους 700 επικουρικούς γιατρούς που έχουν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ, ο κ. Ξανθός επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι θα απολυθούν όταν λήξουν οι συμβάσεις τους και εμφανίστηκε καθησυχαστικός στο θέμα της μισθοδοσίας. Ισχυρίστηκε ότι στις περιπτώσεις που η σύμβαση λήγει μετά την λήξη του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος, για το υπόλοιπο της θητείας η μισθοδοσία θα γίνεται από το νοσοκομείο.

Όμως στο εύλογο ερώτημα της ΟΕΝΓΕ «γιατί σήμερα στις περιπτώσεις που δεν έρχονται τα αντίστοιχα χρήματα από το ΕΣΠΑ, οι συνάδελφοι παραμένουν απλήρωτοι σε πολλά νοσοκομεία;» δεν δόθηκε σαφής απάντηση.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, για τα θέματα των επικουρικών που η κυβέρνηση έχει εντάξει σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ειπώθηκε πως θα σταλεί από το Υπουργείο προς την ΟΕΝΓΕ γραπτή ενημέρωση.

Για τους υπόλοιπους υπηρετούντες επικουρικούς γιατρούς, ο υπουργός επεσήμανε, ότι οι θέσεις θα επαναπροκηρύσσονται μετά τη λήξη της θητείας και εάν δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος στον κυλιόμενο πίνακα της αντίστοιχης ΥΠΕ, τότε μόνο θα τις καταλαμβάνουν οι ήδη υπηρετούντες. Σε κάθε περίπτωση, προϋπόθεση είναι να υπάρχει η ανάλογη πίστωση.

«Δηλαδή, η στελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας θα εξαρτάται από το αν οι δημόσιες μονάδες Υγείας εξασφαλίζουν έσοδα από τη λειτουργία τους σαν επιχειρήσεις, από τη στιγμή που το επικουρικό προσωπικό πληρώνεται από τα «ίδια έσοδα» που προέχονται από τη πώληση των υπηρεσιών στους ασθενείς, και δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προυπολογισμός. Και αυτό όταν ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας ομολόγησε ότι «οι επικουρικοί καλύπτουν ζωτικές ανάγκες». Όταν οι ανάγκες σε μόνιμους γιατρούς είναι πολλαπλάσιες και οι θέσεις που έχουν εξαγγελθεί δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις» σχολιάζει η Ομοσπονδία ενώ καλεί τα μέλη της σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα.

«Καμία αναμονή. Καμία αυταπάτη. Ο δρόμος του αγώνα, της συλλογικής μαζικής διεκδίκησης είναι μονόδρομος. Καλούμε τους συναδέλφους σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα» αναφέρει και καλεί τις Ενώσεις να προγραμματίσουν άμεσα Γενικές Συνελεύσεις για την κλιμάκωση του αγώνα και να αξιοποιήσουν όλες τις μορφές πάλης συμπεριλαμβανομένης και της επίσχεσης εργασίας.

Μάλιστα ξεκαθαρίζει «επειδή υπάρχουν καταγγελίες συναδέλφων επικουρικών ότι τους ασκούνται πιέσεις και απειλούνται με κυρώσεις, σε περίπτωση που προχωρήσουν σε επίσχεση, ξεκαθαρίζουμε ότι η επίσχεση εργασίας είναι αναφαίρετο νόμιμο δικαίωμα τους. Έχουν την αμέριστη συμπαράσταση της ΟΕΝΓΕ η οποία θα τους στηρίξει με κάθε τρόπο στο δίκαιο αγώνα τους για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου