Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Αλλάζει όλο το τοπίο στα φάρμακα με νέο νομοσχέδιο! Ποιος γίνεται ο ισχυρός «παίκτης»

Τετάρτη 29 Νοέμβριος 2017

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Με νομοσχέδιο του υπουργείο Υγείας που προωθείται άμεσα, αλλάζει ο ισχυρός «παίκτης» στην αγορά φαρμάκου

Τη νέα φαρμακευτική πολιτική ανακοινώνει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθόςτην Πέμπτη 30 Νοεμβρίου. Μια πολιτική που θα περιλαμβάνει αλλαγές τόσο στην τιμολόγηση των φαρμάκων, όσο και στην αξιολόγηση τους, ενώ θα αλλάζει και τις ισορροπίες σχετικά με το ποιος θα ελέγχει ουσιαστικά τη φαρμακευτική αγορά.

Το νομοσχέδιο το οποίο θα πάρει το δρόμο για τη βουλή έως το τέλος του χρόνου με διαδικασίες εξπρές, φέρει τον τίτλο «Αξιολόγηση και Αποζημίωση Φαρμακευτικών Προϊόντων Ανθρώπινης Χρήσης και άλλες διατάξεις» και εκτός των άλλων θα περιλαμβάνει και τις παραμέτρους για τη δημιουργία του φορέα αξιολόγησης των σκευασμάτων (ΗΤΑ).

Μέχρι πάντως να δημιουργηθεί και να λειτουργεί πλήρως ο νέος φορέας για τη αξιολόγηση των φαρμάκων (ΗΤΑ), ειδική επιτροπή θα διαδραματίζει τον ίδιο ρόλο. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: “Έτοιμη η επιτροπή για τον φορέα που θα αξιολογεί και θα εγκρίνει τα νέα φάρμακα! Όλες οι πληροφορίες”

Έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι μέσα στις διατάξεις θα δίνεται η δυνατότητα τον τελικό λόγο τόσο των διαπραγματεύσεων για τις τιμές των φαρμάκων, όσο και τον καθορισμό της τιμολόγησης, να τον έχει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Σενάριο που άλλωστε συζητιόταν εδώ και καιρό τόσο στο υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ όσο και στον ΕΟΦ.
Γεγονός που σημαίνει βέβαια ότι ισχυρός «παίκτης» στην αγορά φαρμάκου γίνεται αυτομάτως ο εκάστοτε υπουργός Υγείας.

Εξάλλου θα είναι και αυτός που θα δίνει ουσιαστικά την έγκριση για την κυκλοφορία ενός νέου φαρμάκου.

Αντίστοιχες αρμοδιότητες υπήρχαν στο παρελθόν στο υπουργείο Υγείας αλλά μεταφέρθηκαν στον ΕΟΦ το 2011.

Πάντως έντονος προβληματισμός επικρατεί στη φαρμακευτική αγορά για τις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει το νέο νομοσχέδιο, καθώς αν επιβεβαιωθεί το σενάριο αλλάζουν πλήρως οι ισορροπίες στα φάρμακα ενώ το ήδη προβληματικό επιχειρηματικό τοπίο, είναι πιθανό να επιβαρυνθεί.

Μέσα στις αλλαγές που προωθούνται – σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr– αναμένεται να υπάρξουν και κάποιες που σχετίζονται με τα γενόσημα φάρμακα.
Άλλωστε ουσιαστικά κίνητρα για τη διείσδυση των γενοσήμων μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί με αποτέλεσμα η αγορά των γενοσήμων να παραμένει καθηλωμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου