Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Πάει για το 2018 ο συμψηφισμός στις εισφορές του ΕΦΚΑ



ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ

Τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ για τον μήνα Οκτώβριο δεν έχουν συμπεριλάβει και πάλι τη διαδικασία συμψηφισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία παραπέμπεται για το 2018


Πρόκειται για μια διαδικασία που θα λάβει υπόψη τα εισοδήματα του 2016 για τον υπολογισμό των εισφορών, που σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να είναι έως και 20% χαμηλότερες.

Αν και η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων έχει ολοκληρωθεί από το καλοκαίρι, ο υπολογισμός των εισφορών με βάση τα εισοδήματα του 2016 δεν έχει επιτευχθεί. Έτσι, οι εισφορές του ΕΦΚΑ υπολογίζονται βάσει των εισοδημάτων του 2015, τα οποία σαφώς και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα.Η εκτίμηση στελεχών του ΕΦΚΑ είναι ότι ο συμψηφισμός των εισφορών δύσκολα θα ξεκινήσει πριν από το τέλος της χρονιάς. Αυτό σημαίνει ότι έως τότε οι ασφαλισμένοι θα υποχρεώνονται να καταβάλλουν εισφορές, όπως αυτές προέκυψαν από τα εισοδήματα του 2015.

Πάνε για Φεβρουάριο οι εισφορές υπέρ εφάπαξ και επικούρησης

Οι 200.000 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, δεν αναμένεται να καταβάλλουν τις εισφορές για το εφάπαξ (4%) και για την επικουρική σύνταξη (7%) πριν από τον Φεβρουάριο της νέας χρονιάς. Ο νέος προγραμματισμός του υπουργείου Εργασίας, θέλει να εντάσσονται οι συγκεκριμένες εισφορές, στα πρώτα ειδοποιητήρια του 2018, δηλαδή σε εκείνα του Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι η είσπραξη των εισφορών αυτών θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1.1.17 και μετά. Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, η εξόφληση των εισφορών του τρέχοντος έτους θα γίνει σε 11 ή σε 12 δόσεις. Άρα στο σύνολο της επόμενης χρονιάς, οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, θα κληθούν να καταβάλλουν διπλές εισφορές για το εφάπαξ και για την επικούρηση.

«Σανίδα σωτηρίας» για τις «φουσκωμένες» εισφορές, αναμένεται να αποτελέσει ο νέος τρόπος υπολογισμού τους. Το γεγονός ότι τα φορολογητέα εισοδήματα του 2016, βάσει των οποίων θα καταβάλλονται από το νέο έτος οι εισφορές, είναι χαμηλότερα από εκείνα του 2015, αφήνει ένα «παράθυρο αισιοδοξίας». Ο συμψηφισμός που θα προκύψει, είναι πιθανό να οδηγήσει σε «πιστωτικό υπόλοιπο» ένα μεγάλο μέρος ασφαλισμένων. Εκτιμάται ότι έτσι θα ισοσκελιστεί η έμμεση αύξηση εισφορών λόγω εφάπαξ και επικούρησης.

Από τις παραπάνω εισφορές επηρεάζονται οι βενζινοπώλες, οι αρτοποιοί, οι γιατροί, οι μηχανικοί και οι δικηγόροι, οι δικαστικοί επιμελητές, οι συμβολαιογράφοι, οι φαρμακοποιοί και οι υγειονομικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου