Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

ΗΔΙΚΑ: Ξεκινά η συνταγογράφηση με Θεραπευτικά Πρωτόκολλα για υπέρταση και διαβήτη



Ξεκίνησε χθες 21 Νοεμβρίου, η συνταγογράφηση φαρμάκων για την αρτηριακή υπέρταση, αποκλειστικά βάσει του αντίστοιχου θεραπευτικού πρωτοκόλλου.

Onmed.gr

Αυτό ανακοινώνει η διοίκηση της ΗΔΙΚΑ(Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοιωνικής Ασφάλισης), σημειώνοντας ότι το θεραπευτικό πρωτόκολλο, έχει συνταχθεί με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του 2013 της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Σύμφωνα με αυτό, οι θεραπείες πρώτης γραμμής οι οποίες θεωρούνται εξίσου αποτελεσματικές είναι:

- αναστολείς μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτασίνης (Α-ΜΕΑ)

- αποκλειστές υποδοχέων αγγειοτασίνης

- αποκλειστές διαύλων ασβεστίου

- θειαζιδικά διουρητικά

- β-αποκλειστές.

Οι κατηγορίες φαρμάκων που χρησιμοποιούνται όταν τα φάρμακα πρώτης γραμμής δεν επαρκούν ή δεν είναι ανεκτά είναι:

- ανταγωνιστές αλδοστερόνης

- α1-αποκλειστές, αναστολείς ρενίνης

- αντιαδρενεργικά κεντρικής δράσης

- διουρητικά αγκύλης

- αμέσως δρώντα αγγειοδιασταλτικά.

Επίσης, όπως ενημερώνει η ΗΔΙΚΑ, σύμφωνα με απόφαση της Επιτροπής για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, από αύριο Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, τα φάρμακα του σακχαρώδους διαβήτη, θα συνταγογραφούνται αποκλειστικά μέσω των αντίστοιχων Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων.

Σύμφωνα με αυτό, η αρχική μονοθεραπεία για την αντιμετώπιση της υπεργλυκαιμίας στο διαβήτη τύπου 2 είναι η μετφορμίνη (διγουανίδια), η οποία μπορεί να συνδυαστεί στην πορεία της νόσου είτε με άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα [σουλφονυλουρίες, μεγλιτινίδες, γλιταζόνες (πιογλιταζόνη), αναστολείς α-γλυκοσιδάσης (ακαρβόζη), αναστολείς DPP-4, μιμητικά GLP-1] ή/και με ινσουλίνη.

1 σχόλιο:

  1. ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΙ (ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ)ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΝ ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΣΕΙ Η ΠΙΕΣΗ,ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΤΗΝ ΚΑΤΣΑΜΕ.ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΑΣ ΦΩΝΑΞΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ.ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή