Οικονομικά, εργασιακά αλλά και ιατρικά οφέλη αναμένει η κυβέρνηση από την παραγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
- Onmed.gr
Μάλιστα οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου ανέφεραν σήμερα Τετάρτη σε συνέντευξη τύπου στην ΕΣΗΕΑ, ότι έχουν συναντηθεί με επενδυτές από Καναδά και Γερμανία, αλλά όχι με φαρμακοβιομηχανίες οι οποίες είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα.
Αφορμή για την συνέντευξη τύπου, στάθηκε η σημερινή κατάθεση στη Βουλή του Σχέδιου Νόμου «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης» το οποίο ρυθμίζει το πεδίο παραγωγής, ελέγχου και διάθεσης των σκευασμάτων που περιέχουν φαρμακευτική κάνναβη με σκοπό να προωθηθούν παραγωγικές επενδύσεις στον τομέα αυτό και να προκύψουν αναπτυξιακά οφέλη στην οικονομία και το κράτος.
Το project της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα είναι μεγάλο, (τα εύσημα έλαβε από τους υπουργούς ο σύμβουλος της κυβέρνησης κ. Ν. Καρανίκας ο οποίος έτρεξε όλο το σχέδιο όπως είπαν και ο οποίος ήταν παρών στην συνέντευξη τύπου), ενώ υπερθεμάτισαν για το γεγονός, ότι μία Αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε μόνο να προχωρήσει το ζήτημα αυτό. Οι υπουργοί αναφέρθηκαν στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα ώριμα και στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης, ενώ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αναφέρθηκε στην ανάγκη να δούμε το ζήτημα όχι με φοβικά και συντηρητικά αισθήματα, εκτιμώντας ότι και οι φορείς θα συνεισφέρουν θετικά, όπως είπε.
Όμως η κάνναβη είναι εξαρτησιογόνος και εθιστική ουσία –τονίστηκε στην συνέντευξη τύπου- κάτι που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, μετά από σχετική ερώτηση, γι αυτό, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί προσεκτικά και με ολιστικό τρόπο, όπως σημείωσε. Οι γιατροί δε για πρώτη φορά, καλούνται να συνταγογράψουν ιδιότυπα σκευάσματα, όπως είπε ο κ. Ξανθός, με όρους δημόσιας υγείας. Η τελική διάθεση των προϊόντων θα γίνει με τον τρόπο του κρατικού μονοπωλίου (πίνακας Β΄) ενώ υπάρχει η ιδέα της δίγραμμης συνταγής αλλά και της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης μέσω ΗΔΙΚΑ σε δεύτερο χρόνο.
Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ακόμη, ότι η φαρμακευτική κάνναβη μπορεί να βοηθήσει σημαντικά σε προβλήματα και ασθένειες όπως επιληψία, γλαύκωμα, συμπτώματα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, νευροπαθητικούς και χρόνιους πόνους σε ογκολογικούς ασθενείς.
Ο κ. Παπαδημητρίου μίλησε για 2.000 θέσεις εργασίας σε βάθος χρόνου και για επενδύσεις της τάξης των ¾ τους ενός δις ευρώ εκ μέρους ενός μόνο επενδυτή. Από την πλευρά του ο κ. Αποστόλου, αναφέρθηκε σε προσέλκυση επενδύσεων της τάξης του 1,5 δις ευρώ σε βάθος τριετίας.
Όπως τόνισαν οι υπουργοί ακόμη, η χώρα μας διαθέτει δύο συγκριτικά πλεονεκτήματααναφορικά με την παραγωγή της κάνναβης: το μειωμένο κόστος θέρμανσης και την υψηλή ένταση και διάρκεια της ηλιοφάνειας. Επομένως η καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης μπορεί να αποβεί σημαντική για την τόνωση των οικονομικών της Ελλάδας, ανοίγοντας την αγορά εργασίας με πολλές εκατοντάδες θέσεις. Θα υπάρξουν πολλαπλές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, προσθέτοντας, ότι θα ανοίξουν και νέοι δρόμοι για την Ιατρική. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με επενδυτές και ευελπιστούμε οι μονάδες που θα προκύψουν, να συνεργαστούν με πανεπιστήμια αλλά και ερευνητικά Ινστιτούτα, όπως τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου.
Οι επενδυτικές προτάσεις πάντως, θα αφορούν σε μεγάλες επενδύσεις, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Για να εγκριθεί για παράδειγμα ένα αίτημα, απαιτείται μία καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής 4 στρεμμάτων η οποία θα φιλοξενήσει την καλλιέργεια, την μεταποίηση και τον υποστηρικτικό χώρο.
Συγκεκριμένα, με το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου δίνεται η δυνατότητα:
α) ευχερούς πρόσβασης των ασθενών της χώρας μας σε τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, εγχωρίως παραγόμενα. Η πρόσβαση των ασθενών θα γίνεται με τρόπο σαφώς προσδιορισμένο και ελεγχόμενο με βάση την ΚΥΑ των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο και με την οποία προκρίθηκε η μεταφορά της κάνναβης και της ρητίνης της από τον πίνακα Α ταξινόμησης ναρκωτικών ουσιών στον πίνακα Β. Ο πίνακας Β περιλαμβάνει ουσίες με υψηλό κίνδυνο κατάχρησης οι οποίες, όμως, χορηγούνται για θεραπευτικούς σκοπούς (κυρίως για την παυσίπονη δράση τους, π.χ. μορφίνη) και ο έλεγχος, η κυκλοφορία και η διάθεσή τους βρίσκονται αποκλειστικά υπό τον έλεγχο του κράτους (κρατικό μονοπώλιο). Με τη μεταφορά της κάνναβης από τον πίνακα Α στον πίνακα Β κατέστη δυνατή η χρήση προϊόντων με φαρμακευτική κάνναβη από από ασθενείς στην Ελλάδα.
β) σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να καλλιεργούν ποικιλίες κάνναβης για την επεξεργασία των πρώτων υλών και γενικότερα των ουσιών αυτών με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, εξασφαλιζοντας τον καταλληλο χώρο για την καλλιέργεια και τη δημιουργία μεταποιητικής μονάδας.
γ) προώθησης επενδυντικών πρωτοβουλιών, και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στους τομείς της καλλιέργειας, μεταποίησης, ελέγχου ποιότητας και εξαγωγής προΪόντων φαρμακευτικής κάνναβης, αξιοποιόντας τις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χωρας.
δ) να υπάρξουν οικονομικά οφέλη για το κράτος από τις εξαγωγές τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και τη φορολογία των οικονομικών δραστηριοτήτων του κλάδου, δεδομένου και ότι η παγκόσμια αγορά για την καλλιέργεια και μεταποίηση της ιατρικής κάνναβης βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και κατά συνέπεια η προσφορά υστερεί σημαντικά της ζήτησης.
ε) διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης για τους έλληνες αγρότες, ειδικά μέσω συνεταιριστικών σχημάτων, δημιουργίας ευκαιριών και για άλλες καλλιέργειες για παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, ενώ εισάγεται στην ελληνική γεωργία η φιλοσοφία της πράσινης επιχειρηματικότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου