Πέντε χρόνια αργότερα, η αποζημίωση δεν έχει καταβληθεί από την ασφαλιστική εταιρεία και ο ΕΟΠΥΥ κατέθεσε αγωγή, με την οποία διεκδικεί το ποσό των 499.585 ευρώ.
Πέρασαν έξι χρόνια από τα θλιβερά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και ο ΕΟΠΥΥ μετράει ακόμη τις ζημιές του...
Μοιάζει υπερβολικό, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Ο Οργανισμός κινδυνεύει να χάσει οριστικά τις αποζημιώσεις από ιδιόκτητα γραφεία που είχε στο κέντρο της Αθήνας και καταστράφηκαν από πυρκαγιά.
Στο παρά πέντε της παραγραφής των απαιτήσεων, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει ξεκινήσει μία δικαστική διαδικασία, προκειμένου να μπορέσει να εισπράξει τα συγκεκριμένα ποσά, έστω και αργά...
Η ιστορία έχει ως εξής: το πρώην Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Τραπεζών Πίστεως, Γενικής και Αμέρικαν Εξπρές (ΤΑΑ - ΠΤΠΓΑΕ) είχε στην πλήρη κυριότητά του μία αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία 764 τετραγωνικών μέτρων στον τρίτο όροφο του εμπορικού κέντρου “Atrium” και μία ακόμη στο υπόγειο του ίδιου κτιρίου (78 τετραγωνικά).
Με την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, τον Ιανουάριο του 2012, τα ακίνητα εντάχθηκαν στον Οργανισμό, όπως και το ίδιο το Ταμείο.
Είχαν, δε, ασφαλιστήριο πυρός και λοιπών ζημιών, το οποίο ήταν σε ισχύ στις καταστροφές. Περιελάμβανε κάλυψη 50.000 ευρώ για καταστροφές, 50.000 ευρώ για θραύση κρυστάλλων, ενώ το συνολικό ασφαλιζόμενο κεφάλαιο ανερχόταν σε 1,27 εκατομμύριο ευρώ.
Τον Φεβρουάριο του 2012, έγιναν μεγάλες καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο και να καταστραφούν τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ.
Πέντε χρόνια αργότερα, η αποζημίωση δεν έχει καταβληθεί από την ασφαλιστική εταιρεία και ο ΕΟΠΥΥ κατέθεσε πέρυσι αγωγή, με την οποία διεκδικεί το ποσό των 499.585 ευρώ. Η εταιρεία διαφωνεί με το ποσό και αναγνωρίζει ζημιές 235.537 ευρώ.
Η αγωγή συζητήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Αποφασίστηκε η επανάληψη της συζήτησης, προκειμένου να συνταχθεί και να προσκομιστεί στο δικαστήριο έκθεση διαιτητικής πραγματογνωμοσύνης.
Την περασμένη εβδομάδα, το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ ενέκρινε δαπάνη 7.192 ευρώ, προκειμένου να συνταχθεί πραγματογνωμοσύνη από εξειδικευμένη αρχιτέκτονα - μηχανικό.
Το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα και - έξι χρόνια αργότερα - είναι άγνωστο το εάν και πότε θα αποζημιωθεί ο Οργανισμός...
Επεισόδια
Τα επεισόδια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας συνέβησαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2012. Είχε προηγηθεί τον Οκτώβριο του 2011, η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είχε αποφασίσει “κούρεμα” του ελληνικού χρέους, νέο δάνειο 130 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα και δεύτερο μνημόνιο.
Οι αρχηγοί των κομμάτων που στήριζαν την κυβέρνηση Παπαδήμου, κατέληξαν στις 9 Φεβρουαρίου 2012, σε συμφωνία για το πακέτο μέτρων του νέου μνημονίου, το οποίο τέθηκε σε ψήφιση στην βουλή την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου.
Στο μνημόνιο περιλαμβάνονταν μέτρα, όπως η μείωση του βασικού μισθού κατά 22% (από 751,39 ευρώ σε 586,08 ευρώ) και επιπρόσθετη μείωση κατά 10% για τους νέους (έως 25 ετών), για τους οποίους ο βασικός μισθός διαμορφωνόταν στα 510 ευρώ.
Καταργούνταν, επίσης, 150.000 θέσεις εργασίας από τον δημόσιο τομέα και θεσμοθετούνταν ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις με την λήξη των κλαδικών.
Συνδικάτα και κινήσεις πολιτών αντέδρασαν στα νέα μέτρα, προκήρυξαν απεργίες και οργάνωσαν συλλαλητήρια. Στις 10 Φεβρουαρίου 2012, έγινε πανελλαδική απεργία και διοργανώθηκε μεγάλο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, στο οποίο σημειώθηκαν μικροεπεισόδια.
Συλλαλητήριο
Στις 12 Φεβρουαρίου, ημέρα ψήφισης των μέτρων από την βουλή, διοργανώθηκε συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, με πολύ μεγάλη συμμετοχή. Η προσέλευση του κόσμου, ωστόσο, ανακόπηκε με την έναρξη επεισοδίων που οδήγησαν σε επέμβαση της αστυνομίας.
Ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μανώλης Γλέζος, που είχαν δώσει το παρών, φυγαδεύτηκαν από τον αποπνικτικό από τα δακρυγόνα χώρο της πλατεία, και μεταφέρθηκαν προληπτικά στο ιατρείο της βουλής.
Τις επόμενες ώρες, τα επεισόδια εξαπλώθηκαν στους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος και εκτός από τις συγκρούσεις αστυνομικών με κουκουλοφόρους υπήρξαν πυρπολήσεις κτιρίων.
Από τα εκτεταμένα επεισόδια καταστράφηκαν υποκαταστήματα τραπεζών, εμπορικά καταστήματα και διατηρητέα κτίρια, ανάμεσα τους οι κινηματογράφοι Αττικό και Απόλλων που βρίσκονταν στην οδό Σταδίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου