Η χαμηλή επίπτωση της γρίπης οφείλεται στην κυριαρχία του ιού τύπου Β και στην επαρκή κάλυψη που παρέχει το εμβόλιο της περιόδου.
Σημαντικά μειωμένα εμφανίζονται στην τρέχουσα περίοδο τα κρούσματα και οι θάνατοι από την εποχική γρίπη.
Έως και την 11η εβδομάδα του έτους (22 Μαρτίου), είχαν καταγραφεί στη χώρα μας 90 σοβαρά κρούσματα και 26 θάνατοι από γρίπη. Το αντίστοιχο διάστημα του 2017, η χώρα μας μετρούσε 265 σοβαρά κρούσματα και 89 νεκρούς!
Ενδεικτικό είναι πως ο συνολικός αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων είχε φτάσει πέρυσι στα 291 και των θανάτων στους 108.
Η φετινή εικόνα είναι σαφώς πιο ήπια. Ο πρώτος θάνατος της περιόδου 2017 – 2018 καταγράφηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μόλις στις 9 Νοεμβρίου 2017 και ήταν ο μοναδικός έως την 1η Φεβρουαρίου.
Την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε ήδη μετρήσει 36 νεκρούς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη!
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του Κέντρου, η περίοδος δραστηριότητας του ιού αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τα μέσα Μαΐου.
Πού οφείλεται, ωστόσο, η χαμηλή δραστηριότητα που καταγράφεται την τρέχουσα περίοδο; Ο Σωτήρης Τσιόδρας (φωτό), αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας των Λοιμώξεων και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ εξηγεί στο Iatronet:
“Η χαμηλή επίπτωση της γρίπης στον ελληνικό πληθυσμό οφείλεται στο γεγονός ότι κυριάρχησε φέτος ο ιός τύπου Β, ο οποίος δεν προκαλεί σημαντικά προβλήματα. Βλέπουμε, όμως, πως ο ιός γρίπης τύπου Α κυριαρχεί μεταξύ των σοβαρών κρουσμάτων, στοιχείο που δείχνει το πόσο σοβαρά επιδρά”.
Εμβόλιο
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ένας ακόμη παράγοντας που συνέτεινε στην ήπια επιδημιολογική εικόνα της τρέχουσας περιόδου είναι ο επιτυχής συνδυασμός των ιών που περιέχονται στο αντιγριπικό εμβόλιο της περιόδου.
Καλύφθηκε, δηλαδή, ο πληθυσμός επαρκώς, κάνοντας το εμβόλιο κατά της γρίπης. Ο ρόλος του εμβολιασμού αποτυπώνεται ξεκάθαρα και από τα εξής στοιχεία:
Από τους 26 ανθρώπους που έχουν χάσει φέτος τη ζωή τους από τη γρίπη, μόλις οι τρεις ήταν εμβολιασμένοι.
Από τους 86 ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), μόλις οι 12 είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως το εμβόλιο αποτελεί το βασικότερο μέσο προφύλαξης από τη γρίπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου