Παρασκευή 23 Μάρτιος 2018
Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου
Κούρεμα αλλά και αναδιοργάνωση των ιατρικών συνεδρίων που πραγματοποιούνται σήμερα από επιστημονικές εταιρείες, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, το νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο, ενώ έχει προγραμματισθεί μία τελική συνάντηση με τις επιστημονικές εταιρείες (σήμερα 23 Μαρτίου) προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα που θα ληφθούν.
Βέβαια ήδη έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις από τους εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας για ορισμένα μέρη του νομοσχεδίου. Διαβάστε ΕΔΩ χαρακτηριστικά: “Τελικό ραντεβού για τις αλλαγές στα ιατρικά συνέδρια με τις επιστημονικές εταιρείες! Τι αποφάσισε το ΚΕΣΥ”
Ειδικότερα το νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί άμεσα προβλέπει “κούρεμα” του αριθμού των ιατρικών συνεδριών, απόλυτο έλεγχο της χρηματοδότησής τους από φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά και αυστηρές εγκρίσεις για τον τρόπο συμμετοχής των γιατρών.
Αλλαγές και μετονομασίες στις επιστημονικές εταιρείες
Το νομοσχέδιο αλλάζει πλήρως τον “χάρτη” των επιστημονικών εταιρειών που υπάρχουν σήμερα στη χώρα και μέσω των αλλαγών αυτών τροποποιούνται και οι κανόνες για τα ιατρικά συνέδρια.
Προβλέπει ότι τις τελικές εγκρίσεις για τη διεξαγωγή των Ιατρικών Συνεδρίων θα έχει πλέον το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (μέχρι σήμερα η αρμοδιότητα ήταν στον ΕΟΦ), μετά από σχετική εισήγηση της Επιστημονικής Ιατρικής Κοινότητας (ΕΙΚ), όπως μετονομάζονται πλέον οι βασικές επιστημονικές εταιρείες των ειδικοτήτων κορμού που είναι κοντά στις 45.
Οι επιστημονικές εταιρείες που γίνονται “Επιστημονικές Ιατρικές Κοινότητες (ΕΙΚ)”, θα εντάξουν στους κόλπους τους όλες τις μικρότερες ενώσεις και εταιρείες, που είχαν ξεφυτρώσει κατά εκατοντάδες τα τελευταία χρόνια με συνέπεια να φθάσουν …αισίως τις 1300.
Για την ένταξη βέβαια των μικρών εταιρειών στις ΕΙΚ, θα προηγείται πιστοποίησήτους αλλά και αυστηρός έλεγχος από την Επιτροπή Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης του ΚΕΣΥ που θα δημιουργηθεί άμεσα.
Με βάση το νομοσχέδιο που παρουσιάζει το HealthReport.gr, κάθε μικρότερη επιστημονική εταιρεία θα μπορεί να πραγματοποιεί μέχρι δύο επιστημονικές εκδηλώσεις κάθε χρόνο. Μέχρι δύο συνέδρια θα μπορούν όμως να οργανώνουν και οι Επιστημονικές Εταιρείες Κορμού με Γεωγραφικό Προσδιορισμό που θα δημιουργηθούν.
Οι εταιρείες με γεωγραφικό προσδιορισμό θα μπορούν να είναι έως 3 για κάθε Ειδικότητα και θα επικυρώνονται από την Επιτροπή Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης του ΚΕΣΥ: Βορείου Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδος, Νοτίου Ελλάδος, ενώ θα διατηρούν αυτονομία από τις ΕΙΚ.
Έλεγχος στις χορηγίες
Υπό τον έλεγχο του ΚΕΣΥ θα είναι και οι χορηγίες που θα δίνονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες, αφού θα δημιουργηθεί ειδική επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των φαρμακευτικών, περιγράφουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr.
Σημειώνεται χαρακτηριστικά στο νομοσχέδιο ότι: “Οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων, τον τελευταίο μήνα κάθε χρόνου δηλώνουν στις ΕΙΚ – διασυνδεόμενες εταιρείες /ενώσεις τα ποσά με τα οποία διατίθενται να χρηματοδοτήσουν με την μορφή χορηγίας τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τον επόμενο χρόνο”.
Ποιοι γιατροί θα πηγαίνουν σε ιατρικά συνέδρια
Σχετικά με το ποιοι γιατροί θα πηγαίνουν στα συνέδρια και αυτό θα είναι υπό τον τελικό έλεγχο του ΚΕΣΥ το οποίο και θα δίνει το πράσινο φως και για το ποιος θα αμειφθεί για εργασίας ή άλλες επιστημονικές μελέτες.
“Η χρηματοδότηση της συμμετοχής ιατρών σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, γίνεται απευθείας από την ΕΙΚ προς τους αιτούντες ιατρούς, […] Για ιατρούς μέλη ΔΕΠ χρηματοδοτείται από τον φορέα η συμμετοχή / παρακολούθηση σε δύο δραστηριότητες τον χρόνο το ανώτερο, μία διεθνή και μία πανελλαδική” τονίζεται στο νομοσχέδιο που έχει στα χέρια του το HealthReport.gr.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως στις αλλαγές που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο δεν αναφέρονται καθόλου οι ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους πηγαίνουν σε συνέδρια και επιστημονικές εκδηλώσεις.
Επισης δεν λεει τιποτα οτι πανε συνεχως σε ολα οι ιδιοι και οι ιδιοι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκριβώς έτσι Ελληναρα-ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.Αμα δεν μπορω να πάω εγώ να μην πάει κάνεις ! Με αυτά τα μυαλά έχουμε μείνει , τα υπόλοιπα ,τα κανονικά , πάνε Ευρώπη .
ΔιαγραφήΛυπάμαι πολύ συνάδελφε 7:04 μ.μ. για τη νοοτροπία σου και για το ατυχές σχόλιό σου. Ο συνάδελφος 9:18 π.μ. πολύ καλά σχολιάζει οτι δυστυχώς δεν υπάρχει κανόνας επιλογής των συμμετεχόντων γιατρών στα συνέδρια και πάνε κατά τα γραφόμενά σου αυτοί που μπορούνε και είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι επιτήδιοι που γράφουν ασυστόλως τα φάρμακα γιά να πιάσουν το στόχο της κάθε φαρμακευτικής εταιρείας. Αυτούς τους ξέρουμε και τους κατακρίνουμε που έκαναν σκοπό τους την αναξιοπρέπεια, την ζητιανιά ,την υποδούλωση στη φαρμακευτική για να κάνουν ταξίδια αναψυχής.
ΔιαγραφήΤο σωστό θα ήταν, εφόσον τα συνέδρια είναι υποτίθεται συνεχιζόμενη εκπαίδευση, να υπήρχε από την επιστημονική εταιρεία της ειδικότητας, ή την αντίστοιχη επαγγελματική ένωση, κατάλογος και κανόνας στη συμμετοχή στα συνέδρια ,ώστε να προτείνονται όλοι με μιά σειρά και να τους δίδεται η δυνατότητα να μετέχουν, χωρίς αλισβερίσι με την φαρμακευτική εταιρεία προσωπική,αλλά μέσω του αρμόδιου φορέα.
OI IDIOI ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΙΚΑΤΖΗΔΕΣ ΝΥΝ ΕΟΠΥΥ,ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΔΥ ΚΑΙ ΚΕΠΑ,ΤΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΔΗΛ.ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ.ΕΓΩ ΞΕΡΩ ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΤΟΥΒΛΑ ΠΑΝΕ ΤΟΥΒΛΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ.ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΟΥΝΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ.ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΑ ΓΙΑΤΡΕΣΑ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ.ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.ΑΛΛΙΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ......
ΑπάντησηΔιαγραφή