Όλο και πιο ξεκάθαρη γίνεται όσο περνά ο χρόνος η εικόνα για το κατά πόσο υπάρχει φέτος διάθεση για διακοπές στο εξωτερικό, αλλά και για το πόσο οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας έχουν επηρεάσει τη δυνατότητα για ταξίδια. Τα αποτελέσματα διαδικτυακής έρευνας που διενήργησε η GlobalWebIndex (GWI) για το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αποτυπώνουν τις προθέσεις στις πέντε μεγαλύτερες αγορές για τον ελληνικό Τουρισμό: σε Γερμανία, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η επίδραση της πανδημίας στην οικονομική κατάσταση των πολιτών στις χώρες αυτές είναι σημαντική, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό θα επιλέξει φέτος να κάνει διακοπές σε εσωτερικούς προορισμούς. Σε κάθε περίπτωση, η αίσθηση της ασφάλειας παίζει καθοριστικό ρόλο. Η μελέτη συνολικά εξέτασε τις προθέσεις των καταναλωτών σε 14 χώρες: Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Ρουμανία, Βέλγιο, Πολωνία, Ισπανία, Ιρλανδία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Κίνα και Ινδία. Οι αγορές αυτές, το 2019, εισέφεραν σχεδόν τα δύο τρίτα των συνολικών εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού. Σημειώνεται πως οι απαντήσεις αφορούν στο σύνολο των καταναλωτών κάθε χώρας και όχι μόνο αυτών που εκδηλώνουν ενδιαφέρον ή στοχεύουν να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα.
Στην ερώτηση εάν η οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία θα επηρεάσει, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, την προσωπική και οικογενειακή κατάσταση, οι απαντήσεις από τις 5 κύριες αγορές του εισερχόμενου ελληνικού τουρισμού ήταν οι εξής: Γερμανία: 29% εκτιμά πως δεν θα επηρεαστεί καθόλου, 41% λίγο και 22% πολύ. Μεγάλη Βρετανία: Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 24% καθόλου, 41% λίγο και 26% πολύ. ΗΠΑ: 22% καθόλου, 37% λίγο και 34% πολύ. Γαλλία: 25% καθόλου, 43% λίγο και 26% πολύ. Ιταλία: 12% καθόλου, 43% λίγο και 40% πολύ.
Το ισχυρότερο πλήγμα από τις ευρωπαϊκές αγορές έχει δεχτεί η Ρουμανία (7η μεγαλύτερη αγορά της Ελλάδας) όπου το ποσοστό αυτών που απάντησαν "καθόλου" είναι μόλις 8% ενώ "πολύ" ή "δραματικά" απάντησε το 51%. Από τις μακρινές αγορές, το ισχυρότερο πλήγμα έχει δεχτεί η Ινδία, όπου τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 4% (καθόλου) και 66% (πολύ ή δραματικά).
Ανέβαλαν τις διακοπές
Σε όλες τις εξεταζόμενες χώρες, όπως σημειώνει η μελέτη, οι καταναλωτές ανέβαλαν, λόγω της πανδημίας, τη δαπάνη για διακοπές και ταξίδια με μεγαλύτερη ένταση σε σύγκριση με άλλα καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες. Για το top-5 των τουριστικών αγορών της Ελλάδας, τα ποσοστά ανέρχονται σε 40% των Γερμανών, 44% των Άγγλων, 47% των Αμερικανών, 41% των Γάλλων και 50% των Ιταλών.
Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές το ποσοστό αυτών που ανέβαλαν δαπάνη για διακοπές ανέρχεται σε 60% στην Ρουμανία, 57% στην Ιρλανδία και την Ισπανία και το 47% στην Πολωνία. Στις υπόλοιπες μη ευρωπαϊκές αγορές το 61% των Κινέζων καθυστέρησε την αγορά των διακοπών λόγω της πανδημίας τους κορονοϊού. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον Καναδά ανήλθε στο 48%, ενώ για την Ινδία και την Αυστραλία στο 45%.
Διακοπές εσωτερικά
Ένα σημαντικό κομμάτι, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης, εκτιμά πως τους επόμενους 12 μήνες θα πραγματοποιήσει είτε διακοπές στη χώρα του (27% έως 55%) είτε στην περιοχή του (11% έως 40%), ενώ εξίσου μεγάλο είναι το μερίδιο αυτών που δεν σκοπεύουν να κάνουν διακοπές (από 23% έως 41%).
Αναλυτικότερα, για το top-5 των αγορών της Ελλάδας: στη Γερμανία το 38% δηλώνει ότι θα κάνει διακοπές στη χώρα του και το 16% στην περιοχή του, το 25% σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ το 32% δηλώνει ότι δεν θα κάνει διακοπές. Στο Ην. Βασίλειο 41% θα κάνει διακοπές στη χώρα του και 16% στην περιοχή του, 25% σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και 29% δεν θα κάνει διακοπές.
Ανάλογη εικόνα και στη Γαλλία, με βασική διαφοροποίηση ότι το ποσοστό αυτών που θα κάνουν διακοπές σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα μειώνεται στο 17%. Στην Ιταλία το 47% δηλώνει ότι θα κάνει διακοπές στη χώρα του και το 20% στην περιοχή του, μόλις το 13% σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ το 26% δηλώνει ότι δεν θα κάνει διακοπές.
Στις ΗΠΑ, τέλος, το 46% θα κάνει διακοπές στη χώρα του και το 20% στην περιοχή του, μόλις το 11% σε άλλη χώρα εκτός της αμερικανικής ηπείρου ενώ 1 στους 3 (33%) δηλώνει ότι δεν θα κάνει διακοπές. Πάνω από το 50% των Πολωνών και των Ισπανών απαντούν ότι θα πάνε διακοπές στη χώρα τους με τα ποσοστά στην κατηγορία διακοπές στην περιοχή μου να ανέρχονται στο 22% και 21% αντίστοιχα. Παρόμοια εικόνα και για τη Ρουμανία με 49% μένω στη χώρα μου και 18% μένω στην περιοχή μου.
Το ίδιο μοτίβο ακολουθούν και οι υπόλοιπες χώρες εκτός Ευρώπης, με εξαίρεση τον Καναδά, όπου το 39% δηλώνει ότι δεν πιστεύει πως θα πραγματοποιήσει διακοπές το επόμενο 12μηνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου