Η ημέρα που περίμεναν με μεγάλη αγωνία εδώ και καιρό οι επιχειρηματίες του Τουρισμού έφτασε. Σήμερα ξεκινούν οι διεθνείς πτήσεις από το εξωτερικό προς τα περιφερειακά αεροδρόμια, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν.
Βίκυ Κουρλιμπίνη
Η ανυπομονησία χτυπά κόκκινο, καθώς όπως σημειώνουν στελέχη του χώρου, οι επόμενες δύο τουλάχιστον εβδομάδες θα είναι αυτές που θα καθορίσουν την τουριστική ζήτηση και θα δώσουν την εικόνα της σεζόν. Εφόσον διατηρηθεί το αίσθημα της ασφάλειας και δεν υπάρχουν προβλήματα με τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων, η χώρα θα διατηρήσει το σημαντικό πλεονέκτημα που έχει στην υγειονομική κρίση, κάτι που με τη σειρά του θα ενισχύσει τη ροή τουριστών από τους tour operators.
Οι προσδοκίες για τη φετινή περίοδο δεν είναι μεγάλες, εντούτοις η τουριστική αγορά προσδοκά να κερδίσει όσα γίνεται περισσότερα από τα φετινά μικρά μερίδια και από τον ανταγωνισμό. Το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων δίνει το σήμα για να κινηθούν οι κρατήσεις, με τις πληρότητες να βρίσκονται επί του παρόντος κοντά στο 20%. Η αγορά στρέφει την προσοχή της στις πληρότητες που θα επιτευχθούν τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο και ο στόχος είναι να μετριαστούν όσο το δυνατό οι απώλειες σε έσοδα.
Ανοίγουν τα σύνορα για 14 χώρες
Οι 14 χώρες με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ανοίγει τα σύνορά της από σήμερα είναι η Αλγερία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γεωργία, η Ιαπωνία, το Μαρόκο, η Νέα Ζηλανδία, η Ρουάντα, η Σερβία, η Νότια Κορέα, η Ταϊλάνδη, η Τυνησία και η Ουρουγουάη. Εκτός λίστας βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Βραζιλία εξαιτίας του επιδημιολογικού τους προφίλ. Η λίστα θα υπόκειται σε αναθεώρηση ανά 15 ημέρες με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Όπως έχει γίνει γνωστό όσον αφορά στις τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα σκοπεύει να κινηθεί με βάση τον κατάλογο που των Βρυξελλών, ενώ μέχρι τις 15 Ιουλίου δεν θα επιτρέπονται απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία. Όσον αφορά τη βρετανική αγορά, εκτιμάται πως θα ανοίξει γύρω στις 20 Ιουλίου και η Ελλάδα βρίσκεται με τα μέχρι τώρα στοιχεία στη λίστα με τις χώρες που η καραντίνα δεν θα είναι υποχρεωτική στην επιστροφή των Βρετανών τουριστών.
Προϋπόθεση για την είσοδο στη χώρα είναι η υποχρεωτική συμπλήρωση, 48 ώρες πριν, ειδικής φόρμας στην πλατφόρμα https://travel.gov.gr με τα στοιχεία του εισερχόμενου, τη χώρα προέλευσης και τον τόπο στον οποίο θα διαμείνει στην Ελλάδα.
Μεγαλώνει ο προβληματισμός για τα έσοδα
Κάθε ημέρα που διατηρούνται οι περιορισμοί για βασικές για τον ελληνικό Τουρισμό αγορές θεωρείται κρίσιμη για την αγορά. Μόνο από Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ και Ρωσία μπήκαν την προηγούμενη χρονιά στο τουριστικό "καλάθι" περίπου 4 δισ. ευρώ από τα συνολικά 18,2 δισ. που ήταν οι εισπράξεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του ελληνικού τουρισμού, μετά τη Γερμανία. Τη χρονιά που πέρασε καταγράφηκαν 3,5 εκατ. αφίξεις και 2,5 δισ. έσοδα.
Από τις ΗΠΑ, την τρίτη σε σειρά σημαντικότερη αγορά, πέρσι ήρθαν στην Ελλάδα 1,2 εκατ. επισκέπτες, αφήνοντας 1,18 δισ. συνολικά. Οι Ρώσοι τουρίστες (583 χιλιάδες το 2019), των οποίων τα μεγέθη έχουν συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια, άφησαν πέρσι 433 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως ενώ αρχικά υπήρχε η εικόνα πως τα φετινά έσοδα από τον Τουρισμό θα μπορούσαν να φτάσουν τα οκτώ δισεκατομμύρια, από τα είκοσι συνολικά που αναμένονταν πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, δεν φαίνεται να αναμένονται περισσότερα από το 20-25% των περσινών τουριστικών εισπράξεων, δηλαδή έως πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου